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MARTINS, L. D.; RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; TOMAZ, M. A.; CAMPOSTRINI, E.; PARTELLI, F. L.; SEMEDO, J. N.; FORTUNATO, A. S.; COLWELL, F.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; LEITÃO, A. E.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C.. |
Resumo: Pretendeu-se avaliar o impacto do aumento atmosférico da [CO2] (700 ?L L-1) -1) sobre o crescimento vegetativo de plantas de C. arabica L. e C. canephora Pierre ex Froehner, durante o período de um ano. Adotou-se um delineamento inteiramente casualizado em parcela subdividida, na qual a parcela consistiu de níveis de [CO2] atmosférico (380 e 700 ?L CO2 L-1) e na subparcela os genótipos de cafeeiro. (C. arabica cv. IPR 108 e C. canephora cv. Conilon Clone 153), com cinco repetições; para padronização os valores foram descritos em percentagem. Os resultados mostraram que as plantas de ambos os genótipos apresentaram crescimento vegetativo semelhante para 380 e 700 ?L CO2 L-1 até aos 90 dias. Após esse período foi observado maior vigor vegetativo em... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Café; Aclimatação; Clima; Dióxido de carbono; Mudanças climáticas; Climate change; Carbon dioxide; Plant growth; Acclimation. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035316 |
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RAMALHO, J. C.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; PALOS, I.; SILVA, M. J.; GOULÃO, L.; BATISTA-SANTOS, P.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SIMÕES-COSTA, M. C.; MARTINS, L. D.; TOMAZ, M. A.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; PESSOA, M. F.; REBOREDO, F. H.; LIDON, F. C.; SANGLARD, L. M.; MORAIS, L. E.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M.. |
Summary: The effective impact of climate changes on the coffee plant physiology, promoted by enhanced air [CO2] and global warming remain to be fully elucidated through biological studies. Therefore, this work aims at linking important coffee physiological responses to environmental changes of enhanced growth [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased from 25/20 ºC (day/night) up to 42/34 ºC. The long-term impacts of enhanced growth... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Café; Climate change. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035429 |
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RAMALHO, J. C.; RODRIGUES, A. P.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; MARTINS, L. D.; TOMAZ, M. A.; FORTUNATO, A. S.; PALOS, I.; BATISTA-SANTOS, P.; LEITÃO, A. E.; LOPES. E.; SIMÕES-COSTA, M. C.; GOULÃO, L.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SILVA, M. J.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; REBOREDO, F. H.; PESSOA, M. F.; SANGLARD, L M.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; SCOTTI-CAMPOS, P.; DaMATTA, F. M.; LIDON, F. C.. |
Summary: Coffee crop has been predicted to become threatened by future climate changes and global warming conditions. Yet, the long-term effects of elevated [CO2] on this plant remain to be fully elucidated. In this context, this work aims at linking coffee biochemical responses to environmental changes of [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species, using the photosynthetic metabolism as probe to evaluate the plant acclimation ability. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Estresse térmico; Café; Coffea arabica; Dióxido de carbono; Aclimatação; Clima; Temperatura; Climate change; Carbon dioxide; Temperature. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035374 |
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SCOTTI-CAMPOS, P.; PAIS, I. P.; LIDON, F. C.; MARTINS, L. A.; TOMAZ, M. A.; SEMEDO, J. N.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; PALOS, I.; BATISTA-SANTOS, P.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; SIMÕES-COSTA, M. C.; GOULÃO, L.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SILVA, M. J.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; REBOREDO, F. H.; PESSOA, M. F.; morais, l. e.; SANGLARD, L. M. V.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C.. |
Summary: Coffee is one of the world?s most traded agricultural products, and its production could be threatened by global warming. The aim of this work was to evaluate the effects of heat on photosynthetic activity and thylakoid membrane lipid dynamics, on genotypes of the two major coffee producing species. Potted plants from C. arabica L. cv. IPR108 and C. canephora Pierre Ex A. Froehner cv. Conilon Clone 153 were grown for 1 year under controlled conditions of temperature (25/20ºC, day/night), irradiance (650-800 ?mol m-2 s-1), RH (75%), photoperiod (12 h), and 380 ?L CO2 L-1. Thereafter, temperature was gradually raised to 42/34ºC (0.5ºC/ day), with a 7 days stabilization step at 31, 37 and 42ºC. Studies focused modifications of thylakoid lipid... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Café; Aclimatação; Clima; Coffea arabica; Dióxido de carbono; Temperatura; Fotossíntese; Carbon dioxide; Climate change; Temperature; Photosynthesis; Thylakoids. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035417 |
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