Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 15
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Acceptability and preference drivers of red wines produced from Vitis labrusca and hybrid grapes. Repositório Alice
BIASOTO, A. C. T.; NETTO, F. M.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
Wines produced from non-Vitis vinifera varieties have great economic importance in Brazil and represent more than 80% of the national production, but scientific information regarding the quality of these wines is rare. The objective of this researchwas to determine consumer acceptability, the sensory profile and the chemical composition of the most consumed Brazilian red wines produced with Vitis labrusca and promising hybrid varieties, identifying the parameters that drive the preference of consumers. Commercial wines collected directly from differentwineries were evaluated regarding their overall acceptance by 120 consumers. Twelve trained panelists developed the sensory profile of the wines using Quantitative Descriptive Analysis (QDA). Physicochemical...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Vitis vinifera; Vinho tinto; Análises físico-químicas; Perfil sensorial; Teste de consumidor; Vitis labrusca; Híbridos uvas; Uva; Vitivinicultura; Grapes.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/984846
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação da intenção de compra e preferência de consumidores de mangas "Keitt" colhidas com diferentes teores de matéria seca. Repositório Alice
SILVA NETA, M. L. da; MARQUES, E. J. N.; NASSUR, R. de C. M. R.; FREITAS, S. T. de.
O teor de matéria seca (MS) é um parâmetro que afeta as características de qualidade e o grau de aceitação de mangas pelos consumidores. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi avaliar a intenção de compra e preferência dos consumidores para mangas ?Keitt? colhidas com diferentes teores de MS, visando identificar os teores ideais de MS para a colheita. Mangas ?Keitt? foram colhidas em um pomar comercial no Submédio do Vale do São Francisco no estádio de maturação 2 em três faixas de MS, sendo essas 16% a 18%, 19% a 21% e 22% a 23% no período de 28 de março a 5 de maio de 2018. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado com três repetições. Os testes foram aplicados em 144 julgadores não treinados. De acordo com os resultados...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vale do São Francisco; Manga; Pós-Colheita; Preferência Alimentar; Qualidade; Espectrômetro; Exportação; Pesquisa de Mercado; Mangoes; Postharvest food safety.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103543
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determination of sensory descriptors in tropical red wine using visible/near infrared (Vis/NIR) spectroscopy. Repositório Alice
BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; NASSUR, R. de C. M. R; OLIVEIRAM W, P. de; MEDEIROS, E. P. de.
This study aimed to develop and validate models to determine wine sensory profile using visible/near infrared (Vis/NIR) spectroscopy.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vis NIR; Avaliação sensorial; Perfil de vinho; Uva; Vitivinicultura; Vinho; Grapes; Wine sensory.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1031139
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Dynamics of the loss and emergence of volatile compounds during the concentration of cashew apple juice (Anacardium occidentale L.) and the impact on juice sensory quality. Repositório Alice
BIASOTO, A. C. T.; SAMPAIO, K. de L.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
Concentrating cashew apple juice alters the beverage aroma and flavor, compromising consumer acceptability of the concentrated beverage. To understand the mechanisms involved in these changes, this research characterized the dynamics of the loss and emergence of volatile compounds during cashew apple juice concentration, reporting their impact on beverage sensory quality. Fresh cashew apple juice (10.3°Brix) was concentrated in a thermal-siphon type evaporator operating in a closed system. Five samples were taken throughout the concentration process with the following soluble solids contents: 11.8°Brix, 14.9°Brix, 20.2°Brix, 29.6°Brix and 42.1°Brix. Trained judges rated the aroma note intensities, described as ?fresh cashew apple? and ?cooked? as perceived...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Qualidade sensorial de suco; Compostos voláteis; Suco de caju; Cashew apple; Caju; Anacardium Occidentale; Aroma; Suco Concentrado.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1006464
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Dynamics of the recovery of aroma volatile compounds during the concentration of cashew apple juice (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
SAMPAIO, K. de L.; BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, E. J. N.; BATISTA, E. A. C.; SILVA, M. A. A. P. da.
The objective of this study was to identify and quantify the recovery of aroma volatiles during the concentration of cashew apple juice and propose kinetic models. Fresh juice was concentrated in a thermal-siphon type evaporator, operating in a closed system at 700 mm Hg. The water and volatiles evaporated during concentration were recovered by condensation, generating five condensates: the first was obtained during the concentration of the juice from 10.6 °Brix (fresh juice) to 12 °Brix, the second from 10.6 to 14 °Brix, the third from 10.6 to 19 °Brix, the fourth from 10.6 to 28 °Brix and the fifth from 10.6 to 40 °Brix. The volatiles in the headspaces of the condensates were vacuum stripped (70 mm Hg) to a Porapak Q? trap for 2 h, eluted with 300...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Suco de caju; Compostos voláteis; Aroma; Concentração; Caju; Cashew apple.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/945832
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Evolução da maturação da uva Touriga Nacional em clima tropical durante o período do ano de altas temperaturas. Repositório Alice
CARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; SANTOS, F. N. dos; NUNES, G. da S.; SANTOS, R. T. dos S.; MARQUES, E. J. N.; LIMA, M. A. C. de; DRUZIAN, J. I..
Este estudo teve como objetivo avaliar a evolução da maturação da uva ?Touriga Nacional? cultivada no Submédio do Vale do São Francisco. O experimento foi realizado na vinícola Santa Maria (9º 2?S, 40º 11? O, Lagoa Grande, PE). Foram avaliadas: massa fresca da baga, medida em balança semi-analítica, a partir da média da massa de cinquenta bagas retiradas dos 10 cachos; resistência da baga à compressão; cor da casca: avaliada por meio da luminosidade (L) e das coordenadas cromáticas a* (que representa as variações do verde e do vermelho) e b* (variações do azul e do amarelo); teor de sólidos solúveis (SS), obtido em refratômetro digital de bancada tipo Abbe; e acidez titulável (AT), determinada por titulação em solução de NaOH...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho; Vitis vinifera; Vale do São Francisco; Uva; Pós-colheita; Grapes; Postharvest.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084574
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Identificação e quantificação dos voláteis odoríferos perdidos por evaporação durante a concentração de suco de caju (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
SAMPAIO, K. L.; BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Compostos voláteis; Cromatografia gasosa-olfatometria; Suco de caju; Anacardium occidentale L; Caju.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908418
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Perda de ésteres durante a concentração do suco de caju (Anacardium occidentale L.) e alterações do perfil sensorial do produto. Repositório Alice
BIASOTO, A. C. T.; SAMPAIO, K. L.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caju; Suco; Análise sensorial; Cromatografia gasosa.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908546
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Perfil de compostos voláteis em polpa pasteurizada de caju (Anacardium occidentale L.) Repositório Alice
SAMPAIO, K. L.; BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Compostos voláteis; Suco; Polpa; Industrialização; Caju; Fruta tropical.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/945938
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Quality parameters evaluation in Tommy Atkins mango using a handheld ultra-compact near infrared spectrometer. Repositório Alice
MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; PASQUINI, C.; PIMENTEL, M. F..
The aim of this study was to evaluate the potential of a new handheld ultra-compact near infrared (NIR) spectrometer (MicroNIR 1700, JDSU, CA, USA) for rapid and non-destructive quality analysis of ?Tommy Atkins mango.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Qualidade da manga; Mangifera indica; Espectrómetro MicroNIR; Manga; Pós-colheita; Mango.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1031125
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Quantitative study of ester recovery during the concentration of cashew apple (Anacardium occidentale L.) juice in a thermal-siphon type evaporator operating in a closed system. Repositório Alice
SAMPAIO, K. L.; BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Suco; Anacardium occidentale L; Composto volátil; Fase aquosa; Caju.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908168
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Rapid and environmentally friendly wine analysis using Vis/NIR Spectroscopy and Support Vector Machine regression. Repositório Alice
MARQUES, E. J. N.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; MENEZES, T. R. de; PEREIRA, G. E.; NASSUR, R. de C. M. R.; MEDEIROS, E. P. de.
The aim of this study was to calibrate and validate models that can be used to determine quality parameters in red wine using Vis/NIR spectroscopy and the Least Squares Support Vector Machine (LS-SVM) regression.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Qualidade do vinho; Vis NIR; Parâmetro de qualidade; Vitivinicultura; Uva; Vinho; Wine; Quality parameters.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1031129
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Rapid and environmentally friendly wine analysis using Vis/NIR Spectroscopy and Support Vector Machine regression. Repositório Alice
MARQUES, E. J. N.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; MENEZES, T. R. de; PEREIRA, G. E.; NASSUR, R. de C. M. R.; MEDEIROS, E. P. de.
The aim of this study was to calibrate and validate models that can be used to determine quality parameters in red wine using Vis/NIR spectroscopy and the Least Squares Support Vector Machine (LS-SVM) regression.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Qualidade do vinho; Vis NIR; Parâmetro de qualidade; Vitivinicultura; Uva; Vinho; Wine; Quality parameters.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036899
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Reprodutibilidade de diferentes técnicas no isolamento de compostos voláteis importantes para o aroma de suco de caju. Repositório Alice
BIASOTO, A. C. T.; SAMPAIO, K. L.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Compostos voláteis; Suco; Aroma; Sabor; Caju; Fruta tropical.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/945940
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Vitamin C distribution in acerola fruit by near infrared hyperspectral imaging. Repositório Alice
MALEGORI, C.; GRASSI, S,; MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; CASIRAGHI, E..
The study aims at developing a methodology for qualitative mapping of nutraceutical compounds in fruit by near infrared hyperspectral imaging (NIR-HSI), focusing on vitamin C mapping in acerola (Malpighia emarginata D.C.), a Brazilian super-fruit characterised by its high content of ascorbic acid. Despite the fact that the spectral approach has often been applied to agricultural crops, research on acerola is very limited. So far, it is known that ascorbic acid decreases in acerola during ripening, but there is no information about its distribution in the fruit from green to red ripe maturity stages. Towards this aim, hyperspectral images of ten sliced acerola, picked at three maturity stages, were acquired using a SisuChema NIR-HSI system. On the...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Imagem hiperspectral no infravermelho próximo (NIR-HSI); Hiperespectral do infravermelho; Quadrante mínimo clássico (CLS); Acerola; Vitamina C; Near infrared hyperspectral imaging; Classical least square; Malpighia emarginata.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1061202
Registros recuperados: 15
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional