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Brazilian microbiome project: revealing the unexplored microbial diversity - challenges and prospects. Repositório Alice
PYLRO, V. S.; ROESCH, L. F. W.; ORTEGA, J. M.; AMARAL, A. M. do; TÓTOLA, M. R.; HIRSCH, P. R.; ROSADO, A. S.; GÓES-NETO, A.; SILVA, A. L. da C.; ROSA, C. A.; MORAIS, D. K.; ANDREOTE, F. D.; DUARTE, G. F.; MELO, I. S. de; SELDIN, L.; LAMBAIS, M. R.; HUNGRIA, M.; PEIXOTO, R. S.; KRUGER, R. H.; TSAI, S. M.; AZEVEDO, V..
The Brazilian Microbiome Project (BMP) aims to assemble a Brazilian Metagenomic Consortium/Database. At present, many metagenomic projects underway in Brazil are widely known. Our goal in this initiative is to co-ordinate and standardize these together with new projects to come. It is estimated that Brazil hosts approximately 20 % of the entire world's macroorganism biological diversity. It is 1 of the 17 countries that share nearly 70 % of the world's catalogued animal and plant species, and is recognized as one of the most megadiverse countries. At the end of 2012, Brazil has joined GBIF (Global Biodiversity Information Facility), as associated member, to improve the access to the Brazilian biodiversity data in a free and open way. This was an important...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Diversidade microbiana; Biodiversidade; Microrganismo; Biodiversity.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000621
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Long-term rock phosphate fertilization impacts the microbial communities of maize rhizosphere. Repositório Alice
SILVA, U. C.; MEDEIROS, J. D.; LEITE, L. R.; MORAIS, D. K.; CUADROS-ORELLANA, S.; OLIVEIRA, C. A. de; LANA, U. G. de P.; GOMES, E. A.; SANTOS, V. L. dos.
Phosphate fertilization is a common practice in agriculture worldwide, and several commercial products are widely used. Triple superphosphate (TSP) is an excellent soluble phosphorus (P) source. However, its high cost of production makes the longterm use of crude rock phosphate (RP) a more attractive alternative in developing countries, albeit its influence on plant-associated microbiota remains unclear. Here, we compared long-term effects of TSP and RP fertilization on the structure of maize rhizosphere microbial community using next generation sequencing. Proteobacteria were dominant in all conditions, whereas Oxalobacteraceae (mainly Massilia and Herbaspirillum) was enriched in the RP-amended soil. Klebsiella was the second most abundant taxon in the...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Comunidade microbiana; Fosfato de rocha; Rizosfera.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1076611
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Study on the effects of mineral phosphate fertilizers on soil bacterial communities of tropical agroecosystems. Repositório Alice
ABREU, C. S.; GOMES, E. A.; OLIVEIRA, J. C. M. D.; OLIVEIRA, C. A.; MORAIS, D. K.; SILVA, U. C.; SANTOS, V. L.; GOES NETO, A.; FIGUEIREDO, J. E. F.; STOIANOFF, M. A. R..
bitstream/item/166037/1/Study-effects.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Comunidade microbiana; Microbial communities; Metagenomics.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1078790
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Uso de arroz e feijão de baixa qualidade industrial em produto alimentício nobre. Repositório Alice
MORAIS, D. K.; BENTO, J. A. C.; BRAGA, S. S.; CARVALHO, R. N.; BASSINELLO, P. Z..
O objetivo deste trabalho foi desenvolver e caracterizar biscoitos tipo chips a base de farinhas de grãos quebrados de arroz polido e de feijão carioca, bem como verificar a influência de diferentes proporções de arroz polido na qualidade sensorial do produto
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Arroz; Feijão; Alimento; Qualidade; Beneficiamento; Nutrição Humana.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1122462
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Viabilidade da utilização de farinhas pré-gelatinizadas de subproduto de feijão preto e carioca em massas alimentícias. Repositório Alice
BENTO, J. A. C.; MORAIS, D. K.; CARVALHO, R. N.; BASSINELLO, P. Z..
Este trabalho teve por objetivo o desenvolvimento de farinhas pré-gelatinizadas e massas alimentícias de bandinha de feijão carioca e preto, e avaliar suas propriedades físicas e químicas, além de caracterizar as massas alimentícias e avaliar a aceitação sensorial, visando verificar a viabilidade da utilização da bandinha de feijão no desenvolvimento de novos produtos.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Massa alimentícia; Pré-gelatinizada; Feijão; Subproduto; Farinha Mista.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1122759
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