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Avaliação da qualidade sensorial de carne de borrego Terincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça. IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Silva, S.; Santos, V.; Azevedo, Jorge; Teixeira, A..
O objectivo principal deste trabalho e a caracterização sensorial de Borrego Terrincho, um produto com Denominação de Origem Protegida. Foram estudados os efeitos do sexo e do peso da carcaça. Foram avaliados as atributos sensoriais de dureza, suculência, intensidade e qualidade do flavour, intensidade do odor, fibrosidade, intensidade do sabor doce e aceitabilidade geral, em 28 fêmeas e 29 machos agrupados em Ires classes de peso de carcaça, entre 3 e 9 kg. A qualidade sensorial da carne foi avaliada por um painel de provadores treinado de 11 elementos, em cinco sessões. A carne foi previamente cozinhada num forno convencional ate que a temperatura interna atingisse as 70ge. De seguida a carne foi cortada em pedaços de 2x2xO,5 em e entregue aos membros do...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5198
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Avaliação da qualidade sensorial de carne de Borrego Terrincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Silva, Severiano; Santos, Virginia; Azevedo, Jorge; Teixeira, A..
Este trabalho tem como objectivo avaliar o efeito do sexo e do peso da carcaça na caracterização sensorial da carne de um produto DOP, o Borrego Terrincho.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3779
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Avaliação simultânea de depósitos adiposos em caprinos, recorrendo a ultrasonografia em tempo real (UTR) em associação com modelos de redes neuronais (ANN) IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Dias, L.G.; Pereira, Etelvina; Peres, António M..
Recentemente foram realizados estudos para melhorar a previsão da composição corporal ou carcaças de caprinos. Com a perspectiva de usar um modelo exclusivo para estimar a composição corporal, baseado em um número reduzido de estimadores, foi proposto um modelo usando redes neurais artificiais. Neste sentido o principal objectivo do presente trabalho será demonstrar a necessidade de organizar uma rede mundial para construir um grande banco de dados, de composição corporal e carcaça, para as raças mais importantes de caprinos em graus diferentes graus de maturidade, que proporcione o desenvolvimento de modelos gerais, robustos e fiáveis, bem como para implementar uma técnica on-line moderna e objectiva para a avaliação e classificação comercial.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/5236
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Breed and sex effect on pork meat quality IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Lourenço, Maria do Céu; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
Pork is one of the most traditional meats consumed by Portuguese people. From the 800 thousand tonnes of meat and meat products produced in Portugal, pork represents about 43% of total value. Also the idea that pork is not indicated for hypo-caloric or low in cholesterol diets is something not real and has been decreasing. The Preto Alentejano is a local non improved swine breed which survived during the last years owing to a demand increasing of Iberian products and the protection of origin designation products. Commercial pig breeds have great prolificacy and precocity, raised purely on an intensive way, using a more advanced technology that translates into a possible improvement in terms of carcass yield.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3422
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Breed and sex effect on pork meat quality IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Lourenço, Maria do Céu; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
This work had as objective to evaluate the physical-chemical and sensory quality oftwo categories af park meat from, a cornrncrcial meat pork aod a selected meat from the Portuguese black pork (Preto Alentejano breed). The Preto Alentejano is a local non improved swine breed which survived during the las! years owing to a demand increasing ofIberian products and the protection of nrigin designation products. Commercial pig breeds have great prolificacy and precocity, raised purely OD an intensive way, using a more advanced technology that translates into a possible improvement in tenns af carcass yield. Sixteen animals were used, 4 females and 4 males from each breed. Animals had 80-100 kg of tive weight. The longissimus muscle between the 5th thoracic...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3594
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Características de calidad de la canal del cabrito transmontano. IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
En Portugal, la carne de cabrito se comercializa, principal mente en forma de canal, o en piezas resultantes de su despiece. La canal es fundamentalmente una medida de la productividad del sistema, siendo particularmente el objetivo final de los sistemas de producción de carne. La cantidad de musculo, grasa y hueso, a sea, la composición en tejidos merece un especial interés, puesto que el consumidor paga estos tres tejidos al mismo precio. Los métodos de disección y de despiece de referencia son de gran importancia al permitir obtener datos de alto valor biológico (Delfa et aI., t 992). Así, el conocimiento de la composición de tejidos, en función de los principales factores que la afectan, como el peso y sexo, es fundamental, como 10 han referido...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5214
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Características físicas y químicas de las principales carnes comercializadas en el NE de Portugal. IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Fernandes, A..
Los diversos agentes de la cadena productiva de la carne vienen aunando esfuerzos para mejorar la calidad de sus productos con el objetivo principal de corresponder a las exigencias, cada vez mayores, del mercado consumidor. Entre las diversas características que afectan a la calidad de la carne, las físicas y químicas tienen una gran relevancia. Los parámetros como el pH, el color, la capacidad de retenci6n de agua (CRA), la textura (01) y los porcentajes de: proteína bruta (PB), grasa intramuscular (GI), grasa total (GT) y perfil de ácidos grasos saturados (AS) e insaturados (AI) son los que más interesan a los distintos intervinientes de la cadena, desde la producci6n hasta el consumidor final. Así, el objetivo de este trabajo es presentar los...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5069
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Efecto del sexo y el peso de sacrifício sobre la calidad de la canal en cabritos de raza Serrana variedad Transmontana IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Cadavez, Vasco; Rodrigues, Sandra; Teixeira, A.; Pereira, Etelvina.
EI objetivo de este estudio fue evaluar las canales de 60 cabritos Serranos variedad Transmontana. Los datos fueron analizados mediante el procedimiento GLM del SAS (2003) con base en un modelo facto rial de 2 x 3, considerando como efectos fijos las variables sexo (hembra y macho) y peso canal (4, 6 Y 8 kg). Las diferencias significativas entre las medias fueron sometidas a la prueba de Tukey. EI efecto del sexo solo fue significativo (P<O,05) en la medida S. EI efecto del peso de la canal fue significativo (P<O,01) en todas las medidas de la canal, excepto en el rendimiento de la canal fría y el índice de conformación de la pierna (P>O,05). En términos generales, las canales de mayor peso fueron las que tuvieron mayor valor en el rendimiento de...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Cabritos; Canal; Medidas.
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/5762
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Effect of sex and carcass weight (4, 6 e 8 kg) on carcass and meat quality of “Cabrito Transmontano” (PDO). IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Sañudo, C.; Teixeira, A..
The objective of the study was to contribute to the characterization of the Serrana breed on the meat production aspects. The study was carried out in 60 (Cabrito Transmontano) milk-fed kid carcasses (31 males and 29 females) to evaluate the effects of sex and carcass weight (4, 6 and 8 kg) on some carcass conformation measurements; on longissimus dorsi muscle thickness and fat thickness measurements; on regional joint carcass composition and finally on meat pH and color. Furthermore a study on the relative growth of the carcass joints and its tissue composition, by means of logarithmic transformation of the Huxley equation (Log y = Log a + b Log x) was undertaken. Finally, prediction equations of the carcass composition were estimated by using both...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/4302
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Effect of sex and carcass weight on carcass and meat quality of “Cabrito Transmontano” PDO. IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Sañudo, C.; Teixeira, A..
The objective of the study was to contribute to the characterization of the Serrana breed on the meat production aspects. The study was carried out in 60 (Cabrita Transmontano) milk-fed kid carcasses (31 males and 29 females) to evaluate the effects of sex and carcass weight (4, 6 and 8 kg) on some carcass conformation measurements; on longissimus dorsi muscle thickness and fat thickness measurements; on regional joint carcass composition and finally on meat pH and color. Furthermore a study on the relative growth of the carcass joints and its tissue composition, by means of logarithmic transformation of the Huxley equation (Log y = Log a + b Log x) was undertaken. Finally, prediction equations of the carcass composition were estimated by using both...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/4890
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Goat meat quality. Effects of salting, air-drying and ageing processes IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Pereira, Etelvina; Rodrigues, Sandra.
The effects of ageing, salting, and air-drying processes in color and water activity were studied in the subscapular and semimembranosus muscles. Also, characteristics as pH, color, water activity, water-holding capacity, texture and determination of the heminic pigments were assessed on raw meat of longissimus thoracis et lumborum muscle. Animals were slaughtered at the Bragança slaughterhouse. Carcasses weighing between 16.6 kg and 24.4 kg were cooled at 4 °C during 72 h and 120 h, corresponding to ageing 1 and ageing 2 treatments, respectively. Carcasses were then deboned, divided into quarters and submitted to a salting process for 60 h and drought for 48 h. The process of salting had a great influence in all color parameters (L*, a*, b*, H* and C*)....
Tipo: Article Palavras-chave: Goat; Meat; New processed product.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/5764
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Goat meat quality. Effects of salting, air-drying and ageing processes IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Gonçalves, I.; Pereira, Etelvina; Rodrigues, Sandra.
Goat meat is one of the most consumed meats in the World and according to Teixeira (2003) Portugal traditionally consume specially kid meat in Easter and Christmas. Goat meat is also an important part of food consumption and the main product of several traditional dishes in Mediterranean diet. As referred by Teixeira et al. (1995), consumers value low-fat, highquality products and therefore, there is an increasing potential development of the goat meat market since the demand for cabrito transmontano is so high that Serrana breed producers cannot keep up. Nevertheless, meat from heavier animals and particularly the older ones as well as culled goats are not very well appreciated. Such meat is more suitable for making processed products as drying, curing...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/5245
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Milkfed kid (cabrito transmontano) meat physicochemical quality IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5095
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Produtos alimentares tradicionais: hábitos de compra e consumo do mel IPB - Escola Superior Agrária
Ribeiro, Maria Isabel; Matos, Alda; Almeida, Armandina; Fonseca, Arminda; Fernandes, Belmiro; Mota, Carla; Gonçalves, Engrácia; Garcia, Elga; Pereira, Etelvina; Garção, H.; Guedes, Helena; Rodrigues, M.A.; Neto, Margarida; Abreu, Ricardo.
Este estudo tem como objectivos conhecer o perfil do consumidor do mel e descrever os seus hábitos de consumo e compra. Foi elaborado um estudo quantitativo que teve como base a construção de um questionário, que foi aplicado a 172 indivíduos do Distrito de Bragança. Através da análise descritiva dos dados faz-se a caracterização da amostra e descrevem-se os hábitos de consumo e compra do mel. Participaram neste estudo 172 indivíduos, dos quais 41,9% são do sexo masculino e 58,1% são do sexo feminino. Verificou-se que a esmagadora maioria é consumidor de mel (94,8%), prefere o mel da região porque está mais disponível, é mais saboroso e tem qualidade (70,9%). A principal forma de utilização do mel é combinado com outros alimentos (60,5%), o local preferido...
Tipo: Article Palavras-chave: Apicultura; Estudo de mercado; Mel; Perfil do consumidor; Beekeeping; Consumer’s profile; Honey; Market research.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/2281
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Qualidade da carne de caprinos da raça Serrana IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
Desde tempos imemoriais que a caprinicultura constitui uma das principais actividades pecuárias. Mesmo antes da sedentarização que as cabras acompanhavam 0 homem nas suas constantes movimentações. De acordo com diversos historiadores, a historia do hOll1em e em grande medida a historia evolutiva da cabra. De facto. a par do cao, a ovelha e a cabra parecem ter sido das primeiras espécies que o homem domesticou. Nem sempre olhada com carinho, utilizada como símbolo nefasto por certas religiões. chegou aos nossos dias fruto da sua capacidade de grande adaptabilidade a ambientes hostis. proporcionando ao homem. produtos tão importantes como a leite, carne. pelo, peles, estrume e ate mesmo a sangue como bebida em determinadas populações nómadas do norte de...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4582
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The quality of a new sheep meat product: effect of salting and ageing process IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Rodrigues, M. J.; Pereira, Etelvina; Rodrigues, Sandra.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3459
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Variação do comportamento sexual de carneiros da raça Churra Galega Bragançana ao longo do Inverno IPB - Escola Superior Agrária
Valentim, Ramiro; Correia, Teresa Montenegro; Azevedo, Jorge; Teixeira, A.; Pereira, Etelvina.
Este trabalho teve como principal objectivo estudar a variação do comportamento sexual de carneiros da raça Churra Galega Bragançana ao longo do Inverno. Neste sentido, na cidade de Bragança (latitude 41° 49' N, longitude 6° 40' W e altitude 720 metros), mais precisamente na Quinta de Santa Apolónia, pertencente à Escola Superior Agrária de Bragança (ESAB), 16 carneiros desta raça, todos eles com 3 anos de idade, foram submetidos à determinação do tempo de reacção, do número total de saltos efectuados, do número de falsas tentativas de cavalgamento realizadas entre saltos e da duração dos intervalos de tempo produzidos entre eles. O comportamento sexual dos carneiros da raça Churra Galega Bragançana elevou-se ligeiramente entre o início e o fim do Inverno....
Tipo: Article Palavras-chave: Comportamento sexual; Carneiros; Churra Galega Bragançana.
Ano: 1998 URL: http://hdl.handle.net/10198/6281
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