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Avaliação da qualidade sensorial de carne de borrego Terincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça. IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Silva, S.; Santos, V.; Azevedo, Jorge; Teixeira, A..
O objectivo principal deste trabalho e a caracterização sensorial de Borrego Terrincho, um produto com Denominação de Origem Protegida. Foram estudados os efeitos do sexo e do peso da carcaça. Foram avaliados as atributos sensoriais de dureza, suculência, intensidade e qualidade do flavour, intensidade do odor, fibrosidade, intensidade do sabor doce e aceitabilidade geral, em 28 fêmeas e 29 machos agrupados em Ires classes de peso de carcaça, entre 3 e 9 kg. A qualidade sensorial da carne foi avaliada por um painel de provadores treinado de 11 elementos, em cinco sessões. A carne foi previamente cozinhada num forno convencional ate que a temperatura interna atingisse as 70ge. De seguida a carne foi cortada em pedaços de 2x2xO,5 em e entregue aos membros do...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5198
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Avaliação da qualidade sensorial de carne de Borrego Terrincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Silva, Severiano; Santos, Virginia; Azevedo, Jorge; Teixeira, A..
Este trabalho tem como objectivo avaliar o efeito do sexo e do peso da carcaça na caracterização sensorial da carne de um produto DOP, o Borrego Terrincho.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3779
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Breed and maturity effects on Churra Galega Bragançana and Suffolk lamb carcass characteristics: killing-out proportion and composition IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Cadavez, Vasco; Teixeira, A..
The aim of this work was to study the carcass killing-out proportions and carcass composition of Churra Galega Bragançana (CGB)and Suffolk sheep at 20%, 25%, 30% and 35% of maturity. Forty-eight male lambs were used, 24 CGB and 24 Suffolks from the Bragança School of Agriculture sheep flock. Suffolk lambs had greater proportions of leg, shoulder and breast joints, but lower proportions of rib, anterior rib and neck joints. Increasing maturity caused a significant decrease in leg and shoulder proportions and an increase in chump proportion. Suffolk lambs had significantly greater muscle and significantly less subcutaneous fat and kidney and pelvic fat percentages than CGB lambs. With the increase of maturity, a significant increase in intermuscular fat and...
Tipo: Article Palavras-chave: Lamb; Killing-out; Carcass composition.
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/793
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Breed and sex effect on pork meat quality IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Lourenço, Maria do Céu; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
Pork is one of the most traditional meats consumed by Portuguese people. From the 800 thousand tonnes of meat and meat products produced in Portugal, pork represents about 43% of total value. Also the idea that pork is not indicated for hypo-caloric or low in cholesterol diets is something not real and has been decreasing. The Preto Alentejano is a local non improved swine breed which survived during the last years owing to a demand increasing of Iberian products and the protection of origin designation products. Commercial pig breeds have great prolificacy and precocity, raised purely on an intensive way, using a more advanced technology that translates into a possible improvement in terms of carcass yield.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3422
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Breed and sex effect on pork meat quality IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Lourenço, Maria do Céu; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
This work had as objective to evaluate the physical-chemical and sensory quality oftwo categories af park meat from, a cornrncrcial meat pork aod a selected meat from the Portuguese black pork (Preto Alentejano breed). The Preto Alentejano is a local non improved swine breed which survived during the las! years owing to a demand increasing ofIberian products and the protection of nrigin designation products. Commercial pig breeds have great prolificacy and precocity, raised purely OD an intensive way, using a more advanced technology that translates into a possible improvement in tenns af carcass yield. Sixteen animals were used, 4 females and 4 males from each breed. Animals had 80-100 kg of tive weight. The longissimus muscle between the 5th thoracic...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3594
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Características de calidad de la canal del cabrito transmontano. IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Teixeira, A..
En Portugal, la carne de cabrito se comercializa, principal mente en forma de canal, o en piezas resultantes de su despiece. La canal es fundamentalmente una medida de la productividad del sistema, siendo particularmente el objetivo final de los sistemas de producción de carne. La cantidad de musculo, grasa y hueso, a sea, la composición en tejidos merece un especial interés, puesto que el consumidor paga estos tres tejidos al mismo precio. Los métodos de disección y de despiece de referencia son de gran importancia al permitir obtener datos de alto valor biológico (Delfa et aI., t 992). Así, el conocimiento de la composición de tejidos, en función de los principales factores que la afectan, como el peso y sexo, es fundamental, como 10 han referido...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5214
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Características físicas y químicas de las principales carnes comercializadas en el NE de Portugal. IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Fernandes, A..
Los diversos agentes de la cadena productiva de la carne vienen aunando esfuerzos para mejorar la calidad de sus productos con el objetivo principal de corresponder a las exigencias, cada vez mayores, del mercado consumidor. Entre las diversas características que afectan a la calidad de la carne, las físicas y químicas tienen una gran relevancia. Los parámetros como el pH, el color, la capacidad de retenci6n de agua (CRA), la textura (01) y los porcentajes de: proteína bruta (PB), grasa intramuscular (GI), grasa total (GT) y perfil de ácidos grasos saturados (AS) e insaturados (AI) son los que más interesan a los distintos intervinientes de la cadena, desde la producci6n hasta el consumidor final. Así, el objetivo de este trabajo es presentar los...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5069
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Consumers’ preferences for meat of cabrito transmontano. Effects of sex and carcass weight IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Teixeira, A..
The main purpose of this work is the study of consumers’ preferences of « Cabrito Transmontano», a meat product with POD (Protected Origin Designation) label. The effects of sex and carcass weight were studied. Variables of taste, texture, juiciness and overall acceptability were evaluated on 60 animals grouped by sex and carcass weight in 6 different groups. A trained taste panel established some sensory characteristics of the meat. Sensory preference of meat was evaluated by a consumers’ panel. Consumers’ panel preferred lighter carcasses, in all sensory variables studied, and showed no marked preference by any sex. The results indicate that the Breed Association should sell young animals to produce light carcasses according to consumer preferences. This...
Tipo: Article Palavras-chave: Milk-fed kids Preference mapping; Taste panel.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3032
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Efecto del sexo, tipo de nacimiento y edad de la madre en el crecimiento de corderos de la raza Churra Galega Bragançana. IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Cadavez, Vasco; Rodrigues, Sandra; Delfa, R.; Teixeira, A.; Sañudo, C..
Tipo: Article
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/4264
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Efecto del sexo y el peso de sacrifício sobre la calidad de la canal en cabritos de raza Serrana variedad Transmontana IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Cadavez, Vasco; Rodrigues, Sandra; Teixeira, A.; Pereira, Etelvina.
EI objetivo de este estudio fue evaluar las canales de 60 cabritos Serranos variedad Transmontana. Los datos fueron analizados mediante el procedimiento GLM del SAS (2003) con base en un modelo facto rial de 2 x 3, considerando como efectos fijos las variables sexo (hembra y macho) y peso canal (4, 6 Y 8 kg). Las diferencias significativas entre las medias fueron sometidas a la prueba de Tukey. EI efecto del sexo solo fue significativo (P<O,05) en la medida S. EI efecto del peso de la canal fue significativo (P<O,01) en todas las medidas de la canal, excepto en el rendimiento de la canal fría y el índice de conformación de la pierna (P>O,05). En términos generales, las canales de mayor peso fueron las que tuvieron mayor valor en el rendimiento de...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Cabritos; Canal; Medidas.
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/5762
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Efeito do sexo, peso de carcaça e grau de maturidade nas medidas e peças da carcaça de cabritos Serranos IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Cadavez, Vasco; Pereira, E.; Badillo, R.; Delfa, R.; Teixeira, A..
O objectivo deste trabalho foi estudar o efeito do sexo, do peso da carcaça e do grau de maturidade nas medidas de conformação e na proporção de peças da carcaça de cabritos Serranos. Para tal utilizaram-se 60 cabritos (31 machos e 29 fêmeas), com peso de carcaça compreendido entre 4 e 8 kg, o que correspondeu a 18 a 44% de maturidade para as fêmeas e 14 a 37% para os machos. Os cabritos foram abatidos após 24 horas de jejum, e carcaças rerigeradas durante 24 horas, após o qual foram transportadas para a Escola Superior Agrária de Bragança. Foram efectuadas diversas medidas lineares de conformação da carcaça, após o que foram desmanchadas seguindo o procedimento do corte da estação Zootécnica Nacional. Quando comparados ao mesmo peso, os machos...
Tipo: Article Palavras-chave: Cabritos; Carcaça; Peças de talho; Maturidade.
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/4340
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Effect of sex and carcass weight (4, 6 e 8 kg) on carcass and meat quality of “Cabrito Transmontano” (PDO). IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Sañudo, C.; Teixeira, A..
The objective of the study was to contribute to the characterization of the Serrana breed on the meat production aspects. The study was carried out in 60 (Cabrito Transmontano) milk-fed kid carcasses (31 males and 29 females) to evaluate the effects of sex and carcass weight (4, 6 and 8 kg) on some carcass conformation measurements; on longissimus dorsi muscle thickness and fat thickness measurements; on regional joint carcass composition and finally on meat pH and color. Furthermore a study on the relative growth of the carcass joints and its tissue composition, by means of logarithmic transformation of the Huxley equation (Log y = Log a + b Log x) was undertaken. Finally, prediction equations of the carcass composition were estimated by using both...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/4302
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Effect of sex and carcass weight on carcass and meat quality of “Cabrito Transmontano” PDO. IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Sañudo, C.; Teixeira, A..
The objective of the study was to contribute to the characterization of the Serrana breed on the meat production aspects. The study was carried out in 60 (Cabrita Transmontano) milk-fed kid carcasses (31 males and 29 females) to evaluate the effects of sex and carcass weight (4, 6 and 8 kg) on some carcass conformation measurements; on longissimus dorsi muscle thickness and fat thickness measurements; on regional joint carcass composition and finally on meat pH and color. Furthermore a study on the relative growth of the carcass joints and its tissue composition, by means of logarithmic transformation of the Huxley equation (Log y = Log a + b Log x) was undertaken. Finally, prediction equations of the carcass composition were estimated by using both...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/4890
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Effect of sex and carcass weight on sensory quality of goat meat of Cabrito Transmontano IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra; Teixeira, A..
The main purpose of this work was the characterization of Cabrito Transmontana goat kid carcass and meat, which is a Protected Origin Designation product. The effects of sex and carcass weight were studied. Sensory attributes of toughness, juiciness, flavor intensity, flavor quality, odor intensity, fiber presence (stringy), sweet intensity, and overall acceptability were evaluated in 60 males and females allocated to 3 carcass weight groups: 4, 6, and 8 kg. Sensory quality of meat was evaluated by a trained taste panel of 11 experts in 5 sessions. Generalized Procrustes analysis was performed, and 93% of total variability was explained by the 2 first factors (axes). Correlation between sensory traits and factors 1 and 2 allowed the factors to be renamed...
Tipo: Article Palavras-chave: Cabrito Transmontano; Goat/kid; Meat; Procrustes analysis; Sensory trait.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5225
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Effecto del sexo, tipo de nacimiento y edad de la madre en el crecimiento de corderos de la raza Churra Galega Bragançana IPB - Escola Superior Agrária
Jiménez Badillo, M.R.; Cadavez, Vasco; Rodrigues, Sandra; Delfa, R.; Teixeira, A.; Sañudo, C..
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Crecimiento; Corderos; Peso al nacer.
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/5763
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Estimativa da composição da carcaça e dos depósitos de gordura de cabritos a partir da medida de gravidade específica. IPB - Escola Superior Agrária
Cabo, A.; Monteiro, A.; Teixeira, A.; Guedes, C.; Santos, V.; Mena, E.; Azevedo, Jorge; Outor-Monteiro, D.; Rodrigues, Sandra; Silva, S.R..
Com o objectivo de estimar a composição da carcaça e a composição em depósitos de gordura de cabritos recorrendo a medida da gravidade especifica foram utilizados 24 animais da raça Serrana (12,5 ± 5,5 kg de peso vivo). Após o abate foi obtida a carcaça e o peso dos depósitos internos de gordura. A carcaça foi dividida em duas metades. A metade esquerda foi totalmente dissecada em músculo, gordura subcutânea, gordura intermuscular e osso. A metade direita foi utilizada para a determinação da gravidade específica. Recorrendo a analise de regressão simples verificou-se que a gravidade específica permite explicar 30 a 63% da variação dos tecidos da carcaça e dos depósitos de gordura. Os valores de r2 mais elevados foram observados para as depósitos de...
Tipo: Article
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5199
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Estimativa da composição da carcaça e dos depósitos de gordura de cabritos a partir da medida de gravidade específica IPB - Escola Superior Agrária
Cabo, A.; Monteiro, A.; Teixeira, A.; Guedes, C.; Santos, V.; Mena, E.; Azevedo, Jorge; Outor-Monteiro, D.; Rodrigues, Sandra; Silva, S.R..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4672
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Estudo e caracterização da qualidade da carcaça e da carne de cabritos Serranos (Denominação de Origem Protegida) IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Sandra.
Este trabalho teve como objectivo geral caracterizar a carcaça e a carne do cabrito Serrano, um produto com Denominação de Origem Protegida. Estudou-se o efeito do sexo e do peso da carcaça nas características da carcaça e da carne, bem como na avaliação sensorial efectuada por painel de provadores e consumidores. Na execução do trabalho usaram-se 60 animais, fêmeas e machos, agrupados em 3 categorias de peso, entre os 4 e os 8 kg de peso de carcaça. Os resultados indicaram que os machos apresentaram quartos anteriores mais pesados, menor proporção de gordura dissecada e maior proporção de osso do que as fêmeas, quando comparados ao mesmo peso de carcaça. Contudo, as diferenças encontradas, nas características da carcaça, quer nas características...
Tipo: DoctoralThesis
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3035
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Goat meat quality. Effects of salting, air-drying and ageing processes IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Pereira, Etelvina; Rodrigues, Sandra.
The effects of ageing, salting, and air-drying processes in color and water activity were studied in the subscapular and semimembranosus muscles. Also, characteristics as pH, color, water activity, water-holding capacity, texture and determination of the heminic pigments were assessed on raw meat of longissimus thoracis et lumborum muscle. Animals were slaughtered at the Bragança slaughterhouse. Carcasses weighing between 16.6 kg and 24.4 kg were cooled at 4 °C during 72 h and 120 h, corresponding to ageing 1 and ageing 2 treatments, respectively. Carcasses were then deboned, divided into quarters and submitted to a salting process for 60 h and drought for 48 h. The process of salting had a great influence in all color parameters (L*, a*, b*, H* and C*)....
Tipo: Article Palavras-chave: Goat; Meat; New processed product.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/5764
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Goat meat quality. Effects of salting, air-drying and ageing processes IPB - Escola Superior Agrária
Teixeira, A.; Gonçalves, I.; Pereira, Etelvina; Rodrigues, Sandra.
Goat meat is one of the most consumed meats in the World and according to Teixeira (2003) Portugal traditionally consume specially kid meat in Easter and Christmas. Goat meat is also an important part of food consumption and the main product of several traditional dishes in Mediterranean diet. As referred by Teixeira et al. (1995), consumers value low-fat, highquality products and therefore, there is an increasing potential development of the goat meat market since the demand for cabrito transmontano is so high that Serrana breed producers cannot keep up. Nevertheless, meat from heavier animals and particularly the older ones as well as culled goats are not very well appreciated. Such meat is more suitable for making processed products as drying, curing...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/5245
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