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Caracterização de surimi obtido a partir da carne mecanicamente separada de tilápia do Nilo e elaboração de fishburger. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; OTANI, F. S.; PORTELLA, C. de G.; SANTOS-FILHO, L. G. A. dos; SANT'ANA, L. S..
Este estudo teve como objetivos obter produtos (surimi e fishburger) a partir da carne mecanicamente separada (CMS) de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) e avaliar seus aspectos químicos, microbiológicos, nutricionais e sensoriais. Para elaboração do fishburger, a CMS foi submetida a lavagens sucessivas, obtendo-se um concentrado protéico definido como surimi. A caracterização química da CMS e do surimi foi determinada pelas análises da composição química (umidade, proteína e lipídeos) e do perfil de aminoácidos.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Aminoácidos; Aceitação global; Atributos de qualidade; CMS.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1014738
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Dietary a-tocopheryl acetate on fillet quality of tilapia. Repositório Alice
FOGAÇA, F. H. dos S.; SANT'ANA, L. S.; CARNEIRO, D. J..
This work compared the effects of dietary ?-tocopheryl acetate on storage life of tilapia fillets. Three experimental diets containing increasing ?-tocopherol levels (zero, 100, and 200 mg kg-1) were used. The fish, with a mean initial weight of 184.23 ? 1.68 g, were fed diets for 63 days. After that period, they were slaughtered, filleted, and the fillets were grounded to accelerate lipid oxidation. Fish growth, survival, fillet yield, chemical composition and lipid oxidation of tilapia ground fillets were evaluated 0, 30 and 60 days after frozen storage. The results demonstrated that there was no significant difference between treatments for performance, and also, tocopherol did not influence the chemical composition values of fillets. Increased...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Oxidação lipídica; Oreochromis niloticus; Vida de prateleira; Suplementação de tocoferol.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/658714
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Different tools to trace geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri). Repositório Alice
CHAGURI, M. P.; MAULVAULT, A. L.; NUNES, M. L.; SANTIAGO, D. A.; DENADAI, J. C.; FOGACA, F. H.; SANT'ANA, L. S.; DUCATTI, C.; BANDARRA, N.; CARVALHO, M. L.; MARQUES, A..
The aim of this study was to use proximate chemical composition, amcro and trace elements, fatty acid profile and stable isotopes as traceability tools to assess geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri).
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isótopo estável; Rastreabilidade; Ácidos graxos; Minerais.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000539
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Optimization of the surimi production from mechanically recovered fish meat (mrfm) using response surface methodology. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; TRINCA, L. A.; BOMBO, A. J.; SANT'ANA, L. S..
The by-products generated from industrial filleting of tilapia surimi can be used for the manufacture of surimi. The surimi production uses large amounts of water, which generates a wastewater rich in organic compounds (lipids, soluble proteins and blood). Optimizing the number of washing cycles will contribute to a more sustainable production. A mathematical model of mechanically recovered tilapia meat (Oreochromis niloticus) for the processing of surimi (minced fish washing cycles and tapioca starch addition) based on two quality parameters (texture and moisture) was constructed by applying the response surface methodology (RSM). Each factor had an important effect on the moisture and texture of surimi. This study found that the optimal formulation for...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tilápia; Hamburger; Tecnologia de alimento; Shear Stress; Moisture; Scanning Electron Microscopy; Design and Statistical Analysis.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/962441
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Oxidação lipídica em peixes: mecanismo de ação e prevenção. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; SANT'ANA, L. S..
A aquicultura é uma atividade destinada a produzir alimentos de alto valor nutritivo, porém suas condições ambientais e seu manejo aumentam as reações de estresse nos peixes, prejudicando a qualidade de seus produtos. A oxidação lipídica é uma das principais causas de deterioração do pescado, devido ao alto grau de insaturação dos ácidos graxos dos organismos aquáticos. Esta revisão descreve os principais mecanismos desencadeadores da oxidação lipídica, seus métodos de análise e algumas medidas preventivas, dando enfase à utilização in vivo da vitamina E como substância antioxidante em peixes.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ácidos graxos insaturados; Antioxidantes; Propagação; Vitamina E.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/884504
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Restructured products from tilapia industry by products: the effects of tapioca starch and washing cycles. Repositório Alice
FOGACA, F. H.; SANT'ANA, L. S.; LARA, J. A. F. de; MAI, A. C. G.; CARNEIRO, D. J..
The tilapia fileting industry generates large amounts of nutritionally significant waste material, and the recovery of this material is important. The manufacture of restructured products from mechanically recovered fish meat (MRFM) obtained from tilapia fileting allows the use of proteins of high biological value that would otherwise be discharged into the environment. The objective of this study was to evaluate the effect of washing cycles (either one cycle or five cycles) and of the addition of tapioca starch (20% vs. a no-starch control) on the characteristics of surimi obtained from MRFM produced by the tilapia industry and destined for use in restructured products. To evaluate the quality attributes of the product, the structure of a surimi protein...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Carne de peixe industrializada Surimi Microestrutura Oxidação lipídica Tilápia Produção Cor Composição química Microstructure Color; Chemical composition Lipid oxidation Mechanically recovered fish meat.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1018386
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