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Acurária de curvas de calibração do VIS-NIRS para predição da maciez da carne de bovinos cruzados. Repositório Alice
BONIN, M. N.; FEIJO, G. L. D.; SILVA, S. L.; BUNGER, L.; ROSS, D.; GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; SANTANA, M. H. A.; BARBOSA, V. N.; NOVAIS, F. J.; FERRAZ, A. L. J.; SURITA, L. M. A.; FERRAZ, J. B. S..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Gado nelore; Maturação.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1043352
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Análise preliminar da expressão gênica diferencial em músculo de vacas de descarte com diferentes fenótipos para maciez da carne. Repositório Alice
LIMA, T. P. C.; BONIN, M. N.; SOUZA, G. M.; FERRAZ, A. L. J.; SURITA, L. M. A.; FAUSTO, D. A.; DELGADO, E. F.; COUTINHO, L. L.; FEIJO, G. L. D..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Brachiaria decumbens.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/971957
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Avaliação de atributos de qualidade de carne de novilhas cruzadas destinadas ao mercado de cortes nobres: dados preliminares. Repositório Alice
SURITA, L. M. A.; FEIJO, G. L. D.; BONIN, M. N.; FERRAZ, A. L. J..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carne premium; Consumidor; Carne; Novilho.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1052036
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Caracterização e avaliação molecular da carne de bovinos destinada ao mercado de cortes nobres: estudo com novilhas cruzadas. Repositório Alice
VISENTIN, L. F.; BONIN, M. N.; SURITA, L. M. A.; DAURIA, B. D.; FERRAZ, A. L. J.; BRUMATTI, R. C.; FEIJO, G. L. D..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Qualidade da carne; Carne nobre; Colorimetria; Produção animal; Gado de corte.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1052163
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Carcass traits of crossbred steers surgically castrated or immunocastrated. Repositório Alice
FAVERO, R.; FEIJO, G. L. D.; BONIN, M. N.; GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; SURITA, L. M. A.; MIZUBUTI, I. Y..
The aim of this study was to evaluate carcass traits of crossbred steers surgically castrated or immunocastrated. Steers produced along two years from mating Nellore, 1/2 Nellore x 1/2 Angus and 1/2 Nellore x 1/2 Caracu dams with Braford, Charbray and Caracu sires were raised grazing tropical grasses until 20 months of age (n = 80; 40 per treatment; five of each genetic group per treatment), finished feedlot for 4 months (n = 64; 32 per treatment; four of each genetic group per treatment), and harvested at 570 ? 63 kg of body weight. The immunocastration protocol was performed in three applications of vaccine Bopriva (Zoetis; 1 ml subcutaneous each application), targeting the complete castration effect, obtained in the 2nd dose, at 14 months of age, when...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Musculature; Temporary castration; Gordura de touro; Gordura intramuscular; Castração temporária; Musculo; Backfa; Intramuscular fat.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1055834
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Colorimetria e efeito da região anatômica do músculo Longissimus dorsi na qualidade da carne. Repositório Alice
SOUZA, G. M.; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; BONIN, M. N.; FERRAZ, A. L. J.; SURITA, L. M. A.; GOMES, F. J.; FEIJO, G. L. D..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Força de cisalhamento.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/970790
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Correlação entre medidas de qualidade de carne realizadas na altura da 5ª e 12ª costelas de bovinos cruzados. Repositório Alice
SURITA, L. M. A.; BONIN, M. N.; FERRAZ, A. L. J.; SOUZA, G. M.; FEIJO, G. L. D..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carcaças.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/971719
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Correlation among ratio of the rib eye muscle, carcass traits and meat tenderness. Repositório Alice
BONIN, M. de N.; GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; SURITA, L. M. A.; FAVERO, R.; DE PAULA, L. C.; FERRAZ, . L. J.; FEIJO, G. L. D..
The ratio is a measure of the rib eye to determine the muscle format and is a result of the relationship between the rib eye depth and length. The higher this relation is, the more circular the rib eye is. This measure is mainly utilized in North American abattoir systems to distinguish dairy and beef carcass. Recently, some enterprises related beef cattle production chain have associated this measure with carcass yield, meat quality and consumer acceptance of the rib eye cuts, however no scientific data has been published to establish this association.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carcass ultrasound; Rib eye format; Carcass yield; Meat quality.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103790
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Desempenho de carcaça de bovinos submetidos a castração cirúrgica ou imunológica. Repositório Alice
ZARDO, G.; PEREIRA, G. de M.; SURITA, L. M. A.; FAVERO, R.; GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; FEIJO, G. L. D.; BONIN, M. de N..
Com a crescente população mundial, há uma demanda cada vez maior de alimentos, principalmente de produtos de origem animal, com foco em carnes de melhor qualidade, buscando maciez e coloração mais atraente. A utilização de animais castrados tem por objetivo melhorar a qualidade da carne e o grau de acabamento de carcaça em relação aos animais inteiros. A castração pode ser realizada de forma química e/ou imunológica e física (cirúrgica). A imunológica consiste em uma prática de impedimento da produção de hormônios androgênicos, que por sua vez, possuem efeito sobre as caraterísticas de carcaça, como a cobertura de gordura e a cor da carne, além de facilitar o manejo (Strazza et al., 2009). A castração cirúrgica, por sua vez, pode causar complicações no...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Animal cruzado; Bopriva®; Ultrassonografia de carcaça.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103982
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Espectroscopia de infravermelho e próximo para predição da qualidade da carne bovina. Repositório Alice
BONIN, M. N.; FEIJO, G. L. D.; SILVA, S. L.; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; SOUZA, G. M.; GOMES, R. da C.; FERRAZ, A. L. J.; MEDEIROS, S. R. de; MENEZES, G. R. O.; SURITA, L. M. A.; GOMES, F. J.; FERRAZ, J. B. S..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: VIS-NIRS.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/971729
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Finishing heifers strategies for premium beef market: carcass characteristics. Repositório Alice
SURITA, L. M. A.; ZARDO, G.; FÁVERO, R.; BONIN, M. de N.; FERRAZ, A. L. J.; GOMES, R. da C.; GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; FEIJO, G. L. D..
Heifers starts body fat deposition earlier than castrated or intact males. In this way, combining sex category, genetics and nutritional plans could be an important strategy for suppling Premium beef market with high quality and well-fished carcasses. The objective of the study was to evaluate two different finishing systems to produce carcass for Premium beef market in Brazil.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Premium beef; Production systems; Semi confinement; Young females.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103920
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VIS-NIRS to predict meat quality is anatomical point specific. Repositório Alice
BONIN, M. de N.; SILVA, S. da L. e; GOMES, R. da C.; MENEZES, G. R. de O.; SURITA, L. M. A.; FAVERO, R.; FERRAZ, A. L. J.; FEIJO, G. L. D..
The Vis-NIRS is a non-destructive, simple, rapid, and safe method for evaluating meat quality. Studies using VIS/NIRS to predict the meat quality are based mainly in information collected on longissimus thoracis (LT), at 12th rib, which differs in quality from LT at 5th rib. Accordingly, the present study aimed to create VIS/NIRS calibrations models for LT at 5th (LT5) and 12th rib (LT12) and test their accuracy to predict meat quality of beef samples. A total of 1,508 steer and heifer carcasses, averaging 20 months (± 4.00) were used in this study.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cooking loss; Dripping loss; Online evaluation; Color; Spectroscopy; Meat tenderness.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103828
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