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Avaliação da aceitação de queijos caprinos em teste de locação central. Repositório Alice
BENEVIDES, S. D.; SANTOS, K. M. O. dos; LAGUNA, L. E.; GARRUTI, D. dos S.; AGUIAR, R. A. C..
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Testes afetivos; Tecnologia de alimento; Caprino; Queijo; Produto derivado do leite; Planta para condimento; Caryocar brasiliense; Pequi; Planta aromática; Consumidor; Análise organoléptica; Coalho; Food technology; Aceitação; Goat cheese; Condiments; Essential oils; Acceptability; Milk byproducts; Organoleptic analysis.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/965496
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Avaliação sensorial de pescado empanado produzido com carne mecanicamente separada de pacu cultivados em tanques-rede. Repositório Alice
ZUANAZZI, J. S. G.; DELBEM, Á. C. B.; MARENGONI, N. G.; LARA, J. A. F. de.
A análise sensorial pode ser aplicada para determinar a aceitação de um produto por parte dos consumidores, no desenvolvimento de novos produtos, no melhoramento de produtos, ou ainda em estudos para redução de custos, controle de qualidade e, entre outras aplicações, estudos de vida útil. O objetivo deste trabalho foi realizar a avaliação sensorial do empanado elaborado com carne mecanicamente separada de pacu. Os empanados foram analisados por cem provadores não treinados de várias faixas etárias. Para a caracterização da análise sensorial os empanados foram assados em forno elétrico durante 20 minutos, e em seguida, encaminhado para a avaliação sensorial, onde os provadores expressaram o grau de aceitação global em relação ao sabor, cor, aroma,...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Agregação de valor; Aceitabilidade; Piaractus mesopotamicus; Subprodutos de pescado; Acceptability; Value aggregation; Fish products.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/973559
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Características físico-químicas e avaliação sensorial de queijo minas frescal caprino potencialmente probiótico. Repositório Alice
VIEIRA, A. D. S.; BURITI, F. C. A.; SILVA, L. M. F. da; EGITO, A. S. do.; SANTOS, K. M. O. dos.
O presente trabalho teve como objetivo avaliar a aceitabilidade de queijo Minas frescal potencialmente probiótico produzido com leite de cabra e com a cultura probiótica Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12. Foram analisados os atributos sabor, aparência, textura e aspecto global, através de escala hedônica de 9 pontos (1 = desgostei muitíssimo; 9 = gostei muitíssimo), além da intenção de compra. Também foram analisados o pH e a acidez titulável das amostras. As comparações foram realizadas em relação a um tratamento ?controle?, produzido sem a adição da bactéria probiótica. As análises ocorreram após 7 dias de processamento dos queijos, tempo necessário para o equilíbrio das características bioquímicas que interferem no seu sabor. Ambos os queijos...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caprino; Queijo de cabra; Produto derivado do leite; Queijo minas frescal; Bifidobacterium animalis; Intenção de compra; Aceitabilidade; Acidez titulável; Alimento funcional; Probiótico; Propriedade físico-química; Análise organoléptica; Caprino; Tecnologia de alimento; Avaliação sensorial; Análise de alimento; Goat cheese; Fresh cheese; Acceptability; Buying intention; Titratable acidity; Probiotics; Health foods.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/576371
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Effect of goat fresh cheese addition on the technological characteristics of guava goat milk ice cream. Repositório Alice
VIEIRA, A. D. S.; SILVA, L. M. F. da; MARTINEZ, R. C. R.; SAAD, S. M. I.; SANTOS, K. M. O. dos.
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aceitabilidade; Caprino; Leite de cabra; Sorvete; Polpa de fruta; Goiaba; Avaliação sensorial; Goat milk; Acceptability; Frozen dairy products; Icecream; Probiotics.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/939735
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Galletas enriquecidas con proteínas de pescado para la alimentación de niños en el Ecuador OceanDocs
Bostock, T.; Montaño, R.; Mora, Y..
This paper describes a simple method of producing a protein-enriched sweet biscuit, shown to be popular with young children, by adding cooked minced shark flesh and soya flour to a slightly modified biscuit formulation. The biscuit can be manufactured on standard production equipment at a cost which renders it ideal for use in institutional feeding programmes, the product´s extended shelf life being an additional advantage, especially in remote rural areas. Acceptability tests were carried out amongst 1,750 school children in poor communities both in the Andes and in Guayaquil. The children were fed biscuits (12,35 g) per day, of wich an average of 96,7% in Guayaquil and 99% in the Andean areas were consumed immediately. Acceptance was high and fishy...
Tipo: Journal Contribution Palavras-chave: Processing fishery products; Dried products; Food fish; Acceptability; Dried products; Acceptability; Http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_15740; Http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_29195.
Ano: 1985 URL: http://hdl.handle.net/1834/3161
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How Do Ratite Meats Compare with Beef?: Implications for the Ratite Industry AgEcon
Taylor, Gary; Andrews, Linda; Gillespie, Jeffrey M.; Schupp, Alvin R.; Prinyawiwatkul, Witoon.
Emu and ostrich meats were compared with beef to identify and quantify their sensory attributes. A sensory panel was used to compare U.S. Department of Agriculture Choice top sirloin beef with emu and ostrich meat, both ground and intact forms. Comparisons of sensory quality and acceptability were made after zero, two, four and six months of frozen storage. Differences in flavor, juiciness and texture were detected between ratite meats and beef (the control). The differences were more pronounced for intact cuts than ground meat, with ratite meat usually being rated inferior to beef. Some differences in sensory acceptability across the sic-month storage period were revealed. Implications for marketing the ratite meats are made based upon the study.
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Acceptability; Difference from control; Emu; Ostrich; Sensory quality; Storage; Agribusiness; Livestock Production/Industries.
Ano: 1998 URL: http://purl.umn.edu/90438
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Internal preference mapping of cured ham with consumer's segmentation in Spain AgEcon
Resano, H.; Sanjuan, Ana Isabel.
The overall acceptability of 202 consumers has been analysed by ANOVA, multiple means comparison, cluster analysis and internal preference mapping (MDPREF). Three clusters are found with different preference criteria. These clusters can also be characterized according to actual purchase behaviour, declared consumption habits and sociodemographic characteristics. This study demonstrates the importance for the agro-food industry of examining consumers’ individual preferences as well as average ones, to obtain relevant information including not only the consumers’ preference trends, but also the most suitable segment to target a new product. In this way, the MDPREF shows that although consumers’ preferences tend to Iberian hams over white-breed hams, there is...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Internal preference mapping; Acceptability; Cluster analysis; Demand and Price Analysis.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/44402
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Leguminosas arbóreas introduzidas em pastagem. Repositório Alice
DIAS, P.F.; SOUTO, S.M.; FRANCO, A.A..
O objetivo deste trabalho foi analisar, por meio de métodos de análise de variância multivariada, o comportamento de 16 espécies de leguminosas arbóreas, introduzidas em pastagem estabelecida de Brachiaria decumbens, a partir de mudas pequenas e em presença de animais, em quatro épocas do ano, em Seropédica, RJ. Nove variáveis relacionadas ao comprimento e ao número de brotos das mudas, antes e após o pastejo dos animais, foram utilizadas nas avaliações. As diferenças estatísticas entre as médias da variável canônica principal, pelo teste de Scott-Knott, indicaram a formação de quatro agrupamentos, tendo-se destacado o grupo formado pelos tratamentos Mimosa tenuiflora nas 3a e 4a avaliações. Diferenças entre as médias dos tratamentos, para cada variável,...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Variável canônica; Aceitabilidade; Sistemas silvipastoris; Canonical variable; Acceptability; Silvipastural systems.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/120763
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Major preferences of commercial and genetically improved bananas across Brazil. Repositório Alice
FACUNDO, H. V. de V.; GARRUTI, D. dos S.; GODOY, R. C. B.; PONTES, M. A. N.; SANTIAGO, R. A. C.; SILVA, M. A. A. P. da..
2009
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Internal Preference Mapping; Black Sigatoka Disease; Acceptability; Hedonic Rating.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/577734
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Optimization and consumer acceptability of calorie-reduced butter cake prepared from Thai jasmine rice Thai Agricultural
Chompreeda, P.; Suwonsichon, T.; Haruthaithanasan, V..
Palavras-chave: Optimization; Consumer; Acceptability; Cake; Rice.
Ano: 2005 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4902
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Qualidade sensorial da carne de cordeiros Morada Nova com ou sem suplementação, abatidos em diferentes idades. Repositório Alice
DUTRA, M. de S.; MESQUITA, M. S. O.; VASCONCELOS, A. K. D.; BATISTA, A. S. M.; MESQUITA, R. M.; MAGALHÃES, Y. A.; LIMA, L. D. de; DUARTE, T. F..
Resumo: Objetivou-se caracterizar a carne de cordeiros Morada Nova abatidos em diferentes idades e submetidos ou não a suplementação. Foram utilizados 32 cordeiros, machos, não castrados, abatidos aos 60, 78, 106 e 134 dias, com grupo de 8 cordeiros em cada abate, num esquema fatorial 4x2. Avaliaram-se os parâmetros de dureza, suculência, sabor, cor, aroma e aceitação global, para tanto foi utilizado um painel treinado com 13 pessoas. A suplementação não modificou as características sensoriais, enquanto a idade ao abate não altera dureza, suculência e aceitação global. O sabor é intensificado com o aumento da idade de abate e a cor diminui com o aumento da idade, mas só foi diferente mesmo aos 60 e 134 dias, os outros são iguais. O aroma aos 60 dias é...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Raça Morada Nova; Aceitação; Dureza; Suculência; Aceitabilidade; Ovino; Cordeiro; Carne; Sabor; Cor; Sabor; Análise organoléptica; Organoleptic analysis; Sheep; Mutton; Juiciness; Flavour; Acceptability; Lamb meat.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1004390
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Relative acceptability of napier grass and maize crop residues by brazilian SRD goats. Repositório Alice
JOHNSON, W. L.; BARROS, N. N.; OLIVEIRA, E. R. de; HARYANTO, B..
1982
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sem Raça Defina (SDR); Goat; Napier grass; Crop residue; Caprino; Pennisetum purpureum; Capim elefante; Aceitabilidade; Milho; Resíduo; Goats; Acceptability; Crop residues; Maize.
Ano: 1982 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/514791
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The influence of intelligence and emotions on the acceptability of genetically modified organisms Electron. J. Biotechnol.
Sorgo,Andrej; Jausovec,Norbert; Jausovec,Ksenija; Puhek,Miro.
The purpose of the study was to explore the relation between the acceptance of genetically modified organisms, basic emotions, general (IQ), verbal (VIQ) and procedural (PIQ) intelligence. The sample comprised 123 students of psychology (N = 65; 52.8%) and pre-service teachers (N = 58; 47.2%). There were 52 (42.3%) females and 71 males (57.7%) from one of the Slovenian universities. The conclusions of the study are as follows: a) acceptability of genetically modified organisms cannot be considered as a single group, but each GMO should be considered separately. Plants and microorganisms are much more easily to be accepted than animals and usages others than for food are more acceptable. Females showed higher level of acceptance than males. b) Among...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Acceptability; Emotions; Genetically modified organisms; Intelligence.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582012000100001
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