|
|
|
Registros recuperados: 23 | |
|
| |
|
|
COSTA, J. G. da; PIMENTEL, F. A.; LEDO, F. J. da S.. |
O cultivo do urucuzeiro destina-se à extração de corantes ou pigmentos extraídos do arilo de sementes, denominados bixina ou norbixina (1, 7, 10) e utilizados, principalmente, nas indústrias alimentícias e de cosméticos. Em geral, as áreas ,ais extensas de plantios de urucum apresentam grande variabilidade genética, causada pela polinização cruzada entre os diversos indivíduos, dando origem a uma infinidade de material com características próprias, completamente diferentes das plantas que produziram as sementes utilizadas nos plantios. |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Urucum; Annatto; Achiote; Melhoramento genético vegetal; Planta corante; Urucu; Bixa orellana L; Características agronômicas; Plant breeding; Natural dyes; Plant extracts; Agronomic traits; Fitomejoramiento; Tintes naturales; Extractos vegetales; Características agronómicas. |
Ano: 1999 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/502891 |
| |
|
|
Valério,Melissa Alessandra; Ramos,Maria Isabel Lima; Braga Neto,José Antônio; Macedo,Maria Lígia Rodrigues. |
Considering that annatto seeds are rich in protein, the present work aimed to evaluate the biological quality of this nutrient in the meal residue originating from annatto seed processing. We determined the general composition, mineral levels, amino acid composition and chemical scores, antinutritional factors, and protein quality using biological assays. The following values were obtained: 11.50% protein, 6.74% moisture, 5.22% ash, 2.22% lipids, 42.19% total carbohydrates and 28.45% fiber. The residue proved to be a food rich in fiber and also a protein source. Antinutritional factors were not detected. The most abundant amino acids were lysine, phenylalanine + tyrosine, leucine and isoleucine. Valine was the most limiting amino acid (chemical score... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Biological value; Protein quality; Annatto. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612015000200326 |
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
|
Paula,Heberth de; Pedrosa,Maria Lúcia; Rossoni Júnior,Joamyr Victor; Haraguchi,Fabiano Kenji; Santos,Rinaldo Cardoso dos; Silva,Marcelo Eustáquio. |
Annatto extract is a natural food color obtained from the outer coatings of the seeds of the Annatto tree (Bixa orellana L.). This is the first report in the literature that shows the relationship between the aqueous annatto extract and its influence on lipid profile in animals. Male Fisher rats were divided into three groups (n=12): C group, fed standard diet and water; H group, fed high-lipid diet and water and; HU group, with high-lipid diet and aqueous annatto extract for 60 days. The treatment with annatto extract in animals fed with the high-lipid diet lowered the LDL- and total cholesterol and raised the HDL-cholesterol, suggesting a hypocholesterolemic effect. Neither high-fat diet nor aqueous annatto extract had any significant effect on serum... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Annatto; Bixa orellana; Cholesterol; Rat; Aqueous extract; Lipid profile. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000600008 |
| |
|
| |
|
| |
|
|
KATO, O. R.; FIGUEIREDO, F. J. C.; BELFORT, A. J. L.; NOGUEIRA, O. L.; BARBOSA, W. C.. |
Sementes de urucu (Bixa orellana L.) foram colhidas a cada sete dias, ate 79 dias, a partir da abertura da primeira flor das inflorescencias. Cada amostra era constituida de quinze cachos ou racemos, para as determinacoes de qualiades fisica, fisiologica e quimica. Os tratamentos para efeito de analise estatistica, foram distribuidos em esquema inteiramente casualizado, com quatro repeticoes. As principais variaveis de resposta foram a percentagem de emergencia, o indice de velocidade de emergencia e os teores de corante - norbicina e bixina. Os resultados permitiram concluir que o ponto maximo de qualidade fisiologica, com base na percentagem de emergencia e no indice de velocidade de emergencia, se situou entre 72 e 79 dias apos a abertura da primeira... |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Urucu; Bixa orellana; Semente; Colheita; Época; Germinação; Vigor; Corante; Teor; Brasil; Pará; Annatto; Seed germination.. |
Ano: 1992 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/907998 |
| |
|
| |
|
| |
Registros recuperados: 23 | |
|
|
|