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Analysis of Myenteric Neurons of the Cecum of Diabetic Rats After Supplementation with Ascorbic Acid International Journal of Morphology
Zanoni,Jacqueline Nelisis; Pereira,Priscila Goncalves Cardoso; dos Santos Pereira,Marli Aparecida.
The objective of this work was to investigate the neuroprotective action of the ascorbic acid over the myenteric neurons in the cecum of Wistar rats, four months after induction of the diabetes mellitus experimental with streptozotocin. Three groups with five rats each were used: C- controls, D- diabetic, DA- diabetic treated with ascorbic acid. For evidentiation of the myenteric neurons was carried out to Giemsa's technique. Were evaluated the areas of cell bodies of 500 neurons in each group studied. The quantitative analysis was carried out in an area of 16.6 mm2 in each cecum studied. In the animals diabetic observed elevation of the glycemia and glycated hemoglobin. The supplementation with ascorbic acid was effective under the myenteric neurons of...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Ascorbic acid; Diabetes mellitus; Oxidative stress; Cecum; Streptozotocin.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-95022009000200013
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Antioxidant treatment in whole and partitioned coffee seeds. Repositório Alice
PEREIRA, C. C.; ROSA, S. D. V. F. da; COELHO, S. V. B.; COELHO, L. F. S.; SOUZA, L. N. C. de.
2016
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cathode water; Endosperma; Vitamina C; Embrião; Endosperm; Embryo (plant); Ascorbic acid.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1065323
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Ascorbic acid, phenolic content, and antioxidant capacity of red, cherry, yellow and white types of pitaya cactus fruit (Stenocereus stellatus Riccobono) Agrociencia
Beltrán-Orozco,M. Carmen; Oliva-Coba,Tzatzil G.; Gallardo-Velázquez,Tzayhri; Osorio-Revilla,Guillermo.
In order to sustain the growing interest in the consumption of pitaya cactus (Stenocereus stellatus Riccobono) fruit as potential neutraceutical food, the total phenolics and ascorbic acid contents were determined in four pitaya cactus fruit types (red, cherry, yellow and white). Total phenol and ascorbic acid concentrations were correlated to the antioxidant capacity (fimol Trolox eq g-1 fresh sample). The results showed that the white and yellow types contained a higher amount of phenol compounds and ascorbic acid than the cherry and red types. A linear relationship was found between the fruit antioxidant capacity and the total phenol content (R²=0.97) and ascorbic acid content (R²=0.79), indicating that both of them contribute together to its...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Stenocereus stellatus Riccobono; Antioxidant capacity; Ascorbic acid; Nutraceutic; Pitaya; Total phenolic content.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952009000200007
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Avaliação da oxidação de segmentos de ráquilas de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) sob diferentes condições de cultura in vitro. Repositório Alice
LEDO, A. da S.; LAMEIRA, O. A.; BENBADIS, A. K.; MENEZES, I. C. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; LEDO, C. A. da S..
O objetivo do presente trabalho foi avaliar a eficiência da adição de antioxidantes no meio de cultura e o efeito nos estádios de desenvolvimento de inflorescências de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.), sobre a intensidade de oxidação de explantes cultivados in vitro. As atividades foram realizadas no Laboratório de Recursos Genéticos e Biotecnologia da Embrapa Amazônia Oriental, Belém (PA). Os segmentos de ráquilas, obtidos de inflorescências de açaizeiro previamente desinfestadas, foram inoculados em tubos de ensaio contendo meio de cultura de MS (Murashige & Skoog. 1962), sólido e líquido, com 3 % de sacarose, suplementado com diferentes antioxidantes. As culturas foram mantidas em sala de crescimento sob ausência total de luz. Aos 15 dias após a...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Açaí de touceira; Açaí da várzea; Açaí verdadeiro; Carvão ativado; Micropropagação; Açaí; Euterpe oleracea; Cultura in vitro; Explante; Inflorescência; Antioxidante; Vitamina C; Micropropagation; In vitro culture; Explants; Inflorescences; Antioxidants; Ascorbic acid; Activated carbon; Polyvinylpyrrolidone; Micropropagación; Cultivo in vitro; Explantes; Inflorescencias; Antioxidantes; Ácido ascórbico; Carbono activado; Polivinilpirrolidona.
Ano: 2001 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1053098
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Bioactive compounds and antioxidant activity of cashew apple (Anacardium occidentale L.) from commercial early dwarf clones. Repositório Alice
ABREU, C. R. A.; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W. de; SOUSA, P. H. M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; MOURA, C. F. H.; RUFINO, M. do S. M..
2009
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ascorbic acid; Yellow flavonoids; Anthocyanins; Polyphenols; Carotenoids.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631677
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Bioactive compounds and antioxidant activity on fruits from different açaí (Euterpe oleracea Mart) progenies. Repositório Alice
SOUZA, M. C. de; FIGUEIREDO, R. W. de; MAIA, G. A.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; MOURA, C. F. H.; RUFINO, M. do S. M..
2009
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ascorbic acid; Yellow flavonoids; Anthocyanins; Polyphenols; Carotenoids.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631770
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Bioactive compounds during the maturation of four fruits native to the restinga forest of Ceará. Repositório Alice
GONÇALVES, N. P.; LUCENA, E. M. P. de; BONILLA, O. H.; SILVEIRA, M. R. S. da; TAVARES, F. J. C..
bitstream/item/190233/1/ART18085.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Flavonoides amarelos; Ácido ascórbico; Carotenoides; Antocianinas; Clorofila; Ascorbic acid; Chlorophyll; Carotenoids; Anthocyanins.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103163
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Cell proliferation of the ileum intestinal mucosa of diabetic rats treated with ascorbic acid Biocell
Nelisis Zanoni,Jacqueline; Fernandes Pereira,Renata Virginia.
The objective of this work was to evaluate the effect of the ascorbic acid supplementation on the cellular proliferation on the ileum mucosa of diabetic rats. Fifteen 90-days rats were divided in the groups: control, diabetic and diabetic supplemented with ascorbic acid (DA). Two hours prior the sacrifice, they were injected with Vincristin. Semi-seriate histological cuts stained with HE were accomplished. About 2500 crypt cells from the intestinal mucosa were counted in order to obtain the metaphasic indexes. The height and depth of 30 villi and 30 crypts were measured for each animal, respectively. The metaphasic indexes showed no significant changes when we compared the three groups: 20.2 ± 0.7 (control), 18 ± 1.9 (diabetic) and 17 ± 1.4 (DA) (p >...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ascorbic acid; Diabetes mellitus; Lleum; Cellular proliferation.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0327-95452008000200001
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Compostos fenólicos e vitamina C na polpa extraída dos frutos do híbrido de maracujazeiro azedo BRS Ouro Vermelho. Infoteca-e
COHEN, K. de O.; TUPINAMBA, D. D.; COSTA, A. M.; JUNQUEIRA, N. T. V.; FALEIRO, F. G.; SOUSA, H. N. e; BAIOCCHI, M. do V..
2008
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Maracujá; Passiflora edulis; Vitamina C; Variedade; Passion fruits; Ascorbic acid; Varieties.
Ano: 2008 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/570684
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Density and Morphometry of Overall Myenteric Neurons Population from the Duodenum of Diabetic Rats (Rattus norvegicus) under Ascorbic Acid Supplementation International Journal of Morphology
Pereira,Marli Aparecida dos Santos; Liberati,Ana Paula; Souza,Ivan Domicio da Silva; Zanoni,Jacqueline Nelisis.
The objective of this work was to evaluate the overall myenteric neurons population from the duodenum of adult streptozotocin-induced diabetic rats supplemented with ascorbic acid (AA), a potent antioxidant. Fifteen 90-day-old rats were divided in groups: control (C), diabetic (D), diabetic treated with ascorbic acid (DA). After 120 days of experimental period duodenums were resected and processed as whole-mount preparations according to Giemsa's technique, which allowed us to evaluate neuronal density in an area of 8.96 mm² and measure the area of 500 neuronal cell bodies per group. It was observed a 32.55% reduction in neuronal density of group D when compared to group C (p<0.05). The density of spared neurons in group DA, in relation to group D, was...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Ascorbic acid; Diabetes mellitus; Duodenum; Oxidative stress.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-95022009000200017
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Efeito do estádio de maturação dos frutos nas características físico-químicas de acerola. Repositório Alice
Nogueira, R. J. M. C.; Moraes, J. A. P. V. de; Burity, H. A.; Silva Junior, J. F. da.
Este trabalho teve por objetivo avaliar características físico-químicas dos frutos de acerola, em três estádios de maturação. Foram usadas acerolas oriundas de duas matrizes (UFRPE 7 e UFRPE 8), durante as estações seca e chuvosa, num pomar comercial. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 3 (plantas matrizes x estádios de maturação dos frutos), e três repetições. Foram avaliados os teores de vitamina C e sólidos solúveis totais (SST), além do pH, do peso e tamanho dos frutos. As aceroleiras UFRPE 7 e UFRPE 8 produziram frutos com teores de vitamina C adequados tanto para o mercado interno como para o externo. Os frutos verdes apresentaram teores de vitamina C significativamente maiores que os maduros e...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Malpighia emarginata; Fruto; Qualidade; Ácido ascórbico; Fruit; Quality; Ascorbic acid.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/107354
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Effect of processing on the physicochemical and sensory properties of mammee apple (Mammea americana L.) fruit Agrociencia
Ordóñez-Santos,Luís E.; Martínez-Álvarez,Gloria M.; Vázquez-Riascos,Andrea M..
Mammee apple (Mammea americana L.) fruits are promising sources of various bioactive compounds such as carotenoids, vitamin C, and phenolic compounds, and offer great potential for use in agro-industrial processing and to meet the requirements desired for consumer health. The objective of this study was to evaluate physicochemical and sensory changes of mammee apple after syrup and jam processing. Fruits were washed, cut, pulped, blanched, and the pieces of fruit blanching were stored in 125 mL glass jars, and covered with 18 °Brix boiling sugar syrup. The mixture was pasteurized and cooled. Jam contained 50 % fruit, 50 % sugar, and 3 % pectin; sugar was added and the mixture boiled to a final concentration of 60 to 62 °Brix. The experimental design was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Exotic fruit; Carotenoids; Ascorbic acid; PH; Dry matter.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952014000400003
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Effects of aroma quality on the biotransformation of natural 2-phenylethanol produced using ascorbic acid Electron. J. Biotechnol.
Tian,Xun; Ye,Rui; Wang,Jingwen; Chen,Yifei; Cai,Baoguo; Guan,Shimin; Rong,Shaofeng; Li,Qianqian.
Background Natural 2-phenylethanol (2-PE) is an important flavoring that emits the aroma of roses. During biotransformation, the aroma quality of natural 2-PE is affected by its main by-products, which include butanol, isobutyric acid, butyric acid, and isovaleric acid. Thus, controlling undesirable by-product formation can reduce the effect of odor on 2-PE aroma quality. Results 2-PE was produced through biotransformation using l-phenylalanine as a substrate and glucose as a carbon source. Ascorbic acid was added to the system to improve the redox reaction and suppress the generation of by-products. Principal component analysis of the aroma quality of 2-PE was performed using an electronic nose. Similarity analysis revealed that the effects of four...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Aroma quality; Ascorbic acid; Biotransformation; By-products; 2-Phenylethanol.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582015000400005
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Effects of the ascorbic acid supplementation on NADH-diaphorase myenteric neurons in the duodenum of diabetic rats Biocell
Pereira,Marli Aparecida Dos Santos; Bagatin,Maria Claúdia; Zanoni,Jacqueline Nelisis.
We assessed the ascorbic acid (AA) supplementation on the myenteric neurons in the duodenum of rats. Fifteen rats with 90 days of age were divided into three groups: control (C), diabetics (D) and ascorbic acid treated diabetics (DA). After 120 days of daily treatment with AA, the duodenum was submitted to the NADH-diaphorase (NADH-d) histochemical technique, which allowed us to evaluate the neuronal density in an area of 8.96 mm² for each duodenum, and also to measure the cellular profile area of 500 neurons per group. The supplementation promoted an increase on AA levels. The neuronal density (p <0.05) was higher in the group DA when compared to group D. There were no significant differences in the neuronal areas, when we compared groups C (204 ±...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diabetes mellitus; Ascorbic acid; Myenteric neurons.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0327-95452006000200005
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Evaluation of the addition of ascorbic acid to the ration of cultivated Piaractus mesopotamicus (Characidae) on the infrapopulation of Anacanthorus penilabiatus (Monogenea) BJMBR
Martins,M.L..
Sixty Piaractus mesopotamicus Holmberg, 1887 (pacu) fry fed a diet containing 0, 50, 100 and 200 mg ascorbic acid/kg dry feed were studied to evaluate the effect on parasitic infestation by the monogenean Anacanthorus penilabiatus Boeger, Husak and Martins, 1995 (Monogenea: Dactylogyridae) for a period of 24 weeks. The temperature of the aquaria was measured daily and remained between 28 and 31oC. At the beginning of the experiment, fish showed 6.15 ± 0.33 cm standard length and 8.64 ± 1.62 g average body weight. A sample of fish was examined and showed 43 ± 17 monogeneans per fish. At the end of the experiment, the gills of control and vitamin C-treated fish were collected for parasite counts. Control fish had 42.5 parasites per fish, a significantly...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ascorbic acid; Monogenean; Anacanthorus penilabiatus; Infestation; Fish; Piaractus mesopotamicus.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X1998000500008
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Evaluation of the use of wound-protectant fungicides and biological control agents against stem canker (Neofusicoccum parvum) of blueberry Ciencia e Investigación Agraria
Latorre,Bernardo A; Torres,René; Silva,Tatiane; Elfar,Karina.
B.A. Latorre, R. Torres, T. Silva, and K. Elfar. 2013. Evaluation of the use of wound-protectant fungicides and biological control agents against stem canker (Neofusicoccum parvum) of blueberry. Cien. Inv. Agr. 40(3): 537-545. Economically, blueberry (Vaccinium corymbosum) has become a very important fruit crop in Chile, and stem canker (Neofusicoccum parvum) has frequently been observed as a major disease. The symptoms are characterized by partial or total death of the foliage associated with extensive reddish-brown canker lesions at the base of the stems. Pruning wounds appear to be the main infection route. In this study, fungicide pastes and biological control agents were evaluated for their effectiveness as pruning wound-protectants against N. parvum....
Tipo: Journal article Palavras-chave: Botryosphaeria canker; Biological control; Boric acid; Ascorbic acid; Vaccinium corymbosum.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202013000300007
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Filme para alimentos à base de amido de milho modificado. Repositório Alice
GALVÃO, A. M. M. T.; OLIVEIRA, M. de A.; BASTOS, M. do S. R..
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Film; Corn starch; Ascorbic acid; Glycerol; Filmes; Amido de milho; Ácido ascórbico; Glicerol.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059136
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Influência da luz pulsada sobre a histologia, metabolismo de vitamina C e compostos fenólicos no armazenamento de acerolas. Repositório Alice
SANCHES, A. G..
A acerola é um fruto tropical reconhecido por seu elevado conteúdo de compostos bioativos com destaque para a vitamina C e os compostos fenólicos, contudo, a alta perecibilidade após a colheita requer técnicas de conservação que permitam o aumento ou a manutenção desses compostos durante o período de armazenamento. Nesse contexto, a luz pulsada (LP) apresenta-se como uma tecnologia pós-colheita utilizada como estressor abiótico capaz de preservar/aumentar a qualidade nutricional de frutos e hortaliças através do aumento de fitoquímicos. Assim, o presente estudo teve por objetivo investigar os efeitos da aplicação pós-colheita de LP (0,6 J.cm-2 ) sobre a estrutura e fisiologia de acerolas ?Okinawa? durante o armazenamento refrigerado (10 °C). A cada período...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Malpighia emarginata DC; Pós-Colheita; Radiação; Ascorbic acid; Abiotic stress.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1105087
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Influência do ácido ascórbico e do carvão ativado na germinação in vitro de pólen de bananeira. Repositório Alice
SAMPAIO, L. F. S.; SOARES, T. L.; SEREJO, J. A. dos S..
Estudos sobre a fertilidade dos grãos de pólen de bananeira são de grande importância para dimensionar o potencial dessas espécies para utilização em cruzamentos dirigidos visando à criação de novas cultivares. Como material vegetal utilizaram-se grãos de pólen de três híbridos diploides melhorados de bananeira (AA), gerados pelo programa de melhoramento de bananeira da Embrapa que foram selecionados devido ao fato de apresentar alta porcentagem de germinação polínica em estudos anteriores.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carvão ativado; Banana; Vitamina C; Bananas; Ascorbic acid; Activated carbon.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/965580
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Nutritional components affecting skeletal development in fish larvae ArchiMer
Cahu, Chantal; Zambonino, Jose-luis; Takeuchi, Toshio.
Marine fish larvae undergo major functional and morphological changes during the developmental stages and several factors can interfere with the normal development of larvae and affect fry quality. Skeletal malformations, such as spinal malformation-scoliosis, lordosis, coiled vertebral column-, missing or additional fin rays, bending opercle or jaw malformations, are frequently observed in hatchery-reared larvae. This paper reviews the effects of some nutritional components on skeletal development in larvae of a number of fish species. In the dietary lipid fraction, for instance, it was proven that the phospholipid concentration affected the spinal malformation rate in sea bass fed a compound diet from mouth opening onwards. Phosphatidylinositol, in...
Tipo: Text Palavras-chave: Retinoic acid; Ascorbic acid; Amino acid; Phospholipid; Peptides; Skeletal development; Quality; Fish larvae.
Ano: 2003 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2003/publication-443.pdf
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