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Ação fungitóxica do óleo essencial de Tanaecium nocturnum (Barb. Rodr.) Bur. e K. Shum sobre o Aspergillus flavus isolado da castanha-do-Brasil (Bertholletia excelsa). Repositório Alice
PIMENTEL, F. A.; CARDOSO, M. das G.; BATISTA, L. R.; GUIMARÃES, L. G. de L.; SILVA, D. M..
2010
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Óleo essencial; Ação fungitóxica; Tanaecium nocturnum; Aspergillus flavus; Bertholletia excelsa.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880843
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Activity of the aqueous extract from Polymnia sonchifolia leaves on growth and production of aflatoxin B1 by Aspergillus flavus BJM
Pinto,Marina M.; Gonçalez,Edlayne; Rossi,Maria H.; Felício,Joana D.; Medina,Cláudia S.; Fernandes,Maria J.B.; Simoni,Isabela C..
The aqueous extract from Polymnia sonchifolia leaves (AE) was tested for inhibitory activity on aflatoxin B1(AFB1) production and growth of Aspergillus flavus. The cytotoxicity of AE on Vero cells was also performed. Suspensions of A. flavus spores were inoculated into 50 mL of YES medium together with different concentrations of the AE. The aflatoxin B1 was extracted, analyzed by thin layer chromatography and quantified by photodensitometry. All the concentrations of AE induced inhibition of AFB1 production. The aqueous extract showed in vitro cytotoxicity to Vero cells only at concentrations above 500 µg/mL.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aflatoxin B1; Aspergillus flavus; Polymnia sonchifolia; Cytotoxicity.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822001000200011
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Aflatoxinas em castanha-do-brasil: as práticas de manejo da castanha-do-brasil, desde o momento da coleta até a armazenagem, podem controlar a ocorrência dos fungos, que prejudicam a exportação. Repositório Alice
SOUZA, J. M. L. de; CARTAXO, C. B. da C.; WADT, L. H. de O.; LEITE, F. M. N..
A castanheira-do-brasil (Berthollletia excelsa H.B.K.) é uma árvore de grande porte, alcançando até 50 metros de altura (Locatelli, 1990). Distribui-se no Brasil, Venezuela, Colômbia, Peru, Bolívia, Guianas e Equador. No Brasil, é ainda fruto do extrativismo nos estados do Acre, Amapá, Amazonas, Pará, Rondônia e Roraima.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Castanha-do-brasil; Aflatoxina; Castanha do Pará; Bertholletia excelsa; Controle integrado; Doença de planta; Fungo; Aflatoxina; Aspergillus flavus; Brazil nuts; Plant diseases and disorders; Fungi; Aflatoxins; Nuez del Brasil; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Aflatoxinas.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/506840
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Antifungal activity of Crotalaria longirostrata Hook. & Arn. extracts against phytopathogen fungi from maize Gayana Botánica
Cruz-Rodríguez,Rosa Isela; Meza-Gordillo,Rocío; Rodríguez-Mendiola,Martha Alicia; Arias-Castro,Carlos; Mancilla-Margalli,Norma Alejandra; Ávila-Miranda,Martín Eduardo; Culebro-Ricaldi,José Miguel; Gutiérrez-Miceli,Federico Antonio; Ruiz-Valdiviezo,Víctor Manuel; Ayora-Talavera,Teresa Del Rosario.
ABSTRACT In the present study, the hexane, acetone and methanol extracts of stem, branches and roots from Crotalaria longirostrata were evaluated for their antifungal activity against Fusarium sp., Fusarium verticillioides and Aspergillus flavus. The variables analyzed were inhibition halos, mycelial growth inhibition, sporulation and minimum inhibitory concentration. Phytochemical analysis revealed the presence of saponins, coumarins, anthrones, anthraquinones, flavonoids and alkaloids on different organic extracts. The hexane extract showed zones of inhibition between 6.3 and 10.5 mm. The mycelia growth and sporulation of A. flavus were reduced to 90% with methanol extract. The minimum inhibitory concentration values obtained with hexane extracts were...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Fungicidal properties; Extracts; Fusarium verticillioides; Fusarium sp.; Aspergillus flavus.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-66432017000100167
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Avaliação microbiológica de amêndoas de castanha-do-brasil em usinas de beneficiamento no Acre. Repositório Alice
SOUZA, J. M. L. de; CARTAXO, C. B. da C.; LEITE, F. M. N.; REIS, F. S..
O objetivo desse estudo foi identificar os microrganismos responsáveis pela qualidade sanitária de castanha-do-Brasil em indústrias de processamento de castanha-do-brasil no Acre. Foram coletadas amostras nos meses de agosto de 2001 a maio de 2002, em cinco etapas do processamento.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Castanha do brasil; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Microbiologia; Análise bacteriológica; Fruto; Qualidade; Processamento; Contaminação fúngica; Micotoxina; Aflatoxina; Aspergillus flavus; Brazil nuts; Fruit quality; Microbial contamination; Processing technology; Fungi; Mycotoxins; Aflatoxins; Nuez del Brasil; Calidad de la fruta; Contaminación microbiana; Micotoxinas; Aflatoxinas; Tecnología de procesamiento.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/502643
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Avaliação microbiológica de amêndoas de castanha-do-brasil em usinas de beneficiamento no Acre. Infoteca-e
SOUZA, J. M. L. de; CARTAXO, C. B. da C.; LEITE, F. M. N.; REIS, F. S..
Nativa da Região Amazônica, a castanheira (Bertholletia excelsa H.B.K.) é considerada uma das maiores riquezas nos estados que formam a Amazônia Brasileira. Um dos grandes problemas na conservação da castanha-do-brasil deve-se ao crescimento de fungos produtores de aflatoxinas e bactérias patogênicas, por causa das condições de umidade relativa e temperatura elevadas a que é submetida desde o momento da queda do ouriço. Assim, buscou-se identificar, em indústrias de processamento de castanha-do-brasil no Acre, os microrganismos responsáveis pela qualidade sanitária, especialmente os do grupo coliformes, bactérias mesáfilas, bolores e leveduras. Foram coletadas amostras nos meses de agosto de 2001 a maio de 2002, em cinco etapas do processamento. As...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Castanha do brasil; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Microbiologia; Análise bacteriológica; Fruto; Qualidade; Processamento; Contaminação fúngica; Micotoxina; Aflatoxina; Aspergillus flavus; Brazil nuts; Fruit quality; Microbial contamination; Processing technology; Fungi; Mycotoxins; Aflatoxins; Nuez del Brasil; Calidad de la fruta; Contaminación microbiana; Micotoxinas; Aflatoxinas; Tecnología de procesamiento.
Ano: 2004 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/501670
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Caracterização da microbiota fúngica em amêndoas de cupuaçu fermentadas secas. Repositório Alice
CRUZ, S. C. da; MAGALHÃES, A. J. P. de; SOUZA, J. M. L. de; RIBEIRO, S. A. L.; MOURA, T. A..
O aproveitamento de amêndoas de cupuaçu para a produção de cupulate depende, dentre outros aspectos, da qualidade das amêndoas quanto as contaminações microbianas. Assim, o objetivo deste trabalho foi caracterizar amêndoas de cupuaçu fermentadas e secas quanto à incidência de fungos contaminantes.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cupulate; Cupuassu; Cupuaçu; Theobroma grandiflorum; Amêndoa; Biota; Fungo; Aflatoxina; Aspergillus flavus; Aspergillus niger; Aspergillus oryzae; Almonds; Mycobiota; Fungi; Aflatoxins; Penicillium; Syncephalastrum; Almendras; Micobiota; Aflatoxinas.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1089349
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Characterization and differentiation of aflatoxigenic species of Aspergillus section Flavi by MALDI-TOF MS IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Paula; Kallow, W.; Erhard, M.; Welker, M.; Kozakiewickz, Zofia; Lima, Nelson; Venâncio, Armando.
Aspergillus is a large genus, with a complex taxonomy. The genus is easily identifiedd by its characteristic conidiophore, but species identification and differentiation is complex, mainly because it is traditionally based on a range of morphological features. Aspergillus subgenus Circumdati section Flavi, also refered to as the A.dflavus group, has attracted worldwide attention for its industrial use and toxigenic potential. Sectiond Flavi is divided in two groups of species. One includes the aflatoxigenic species A. flavus, A. parasiticus and A. nomius, which cause serious problems in agricultural commodities, and the other one includes the non-aflatoxigenic species A. oryzae, A. sojae and A.dtamarii, traditionally used for production of fermented foods....
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Aflatoxigenic fungi; Mass spectrometry; Aspergillus flavus; Aspergillus parasiticus.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/5759
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Characterization of Aspergillus flavus isolated from winemaking grapes IPB - Escola Superior Agrária
Soares, C.M.; Rodrigues, Paula; Kozakiewicz, Zofia; Lima, Nelson; Venâncio, Armando.
Concern about filamentous fungi in vineyards has been traditionally linked to the spoilage of grapes. However, the recent detection of ochratoxin A in wines has increased the interest in mycotoxins. Although not very common in grapes, Aspergillus flavus is occasionally isolated from grapes. A. flavus is the main producer of the well known carcinogenic mycotoxins, the aflatoxins, and the presence of this fungus and aflatoxins is of major food safety concern. The identification of A. flavus is not straightforward due mainly to similarities with its closely related species (A. parasiticus, A. nomius). Various morphological and biochemical parameters may be used for identification: Color of colonies on Czapek Medium (CZ), seriation of conidial heads, conidia...
Tipo: Other Palavras-chave: Aspergillus flavus; Identification.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/954
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Characterization of Aspergillus species on Brazil nut from the Brazilian Amazonian region and development of a PCR assay for identification at the genus level. Repositório Alice
MIDORIKAWA, G. E. O.; SOUZA, M. de L. M. de; SILVA, O. F.; DIAS, J. do S. A.; KANZAKI, L. I. B.; HANADA, R. E.; MESQUITA, R. M. L. C.; GONCALVES, R. C.; ALVARES, V. de S.; BITTENCOURT, D. M. de C.; MILLER, R. N. G..
Brazil nut is a protein-rich extractivist tree crop in the Amazon region. Fungal contamination of shells and kernel material frequently includes the presence of aflatoxigenic Aspergillus species from the section Flavi. Aflatoxins are polyketide secondary metabolites, which are hepatotoxic carcinogens in mammals. The objectives of this study were to identify Aspergillus species occurring on Brazil nut grown in different states in the Brazilian Amazon region and develop a specific PCR method for collective identification of member species of the genus Aspergillus. Results:Polyphasic identification of 137 Aspergillus strains isolated from Brazil nut shell material from cooperatives across the Brazilian Amazon states of Acre, Amapá and Amazonas revealed five...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Castanha do brasil; Amazônia; Doença de planta; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Fungo; Identificação; Aspergillus flavus; Aflatoxina; Plant diseases and disorders; Brazil nuts; Fungi; Pathogen identification; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Nuez del Brasil; Identificación de patógenos.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/987473
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Control of Aspergillus flavus and aflatoxin contamination in high moisture maize using carbondioxide and nitrogen fumigation Thai Agricultural
Werawat Nilrattanakoon; Wanpen Srithongchai; Akom Summataya; Amnat Chinchet; Amnuay Tongdee.
2 ill., 10 tables
Palavras-chave: Corn; Maize; Aspergillus flavus; Aflatoxins; Carbondioxide fumigation; Nitrogen fumigation; ข้าวโพด; อะฟลาทอกซิน; แอสเปอร์จิลลัส; ความชื้นของเมล็ด; การรมเมล็ด.
Ano: 1992 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4506
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Controle biológico de fungos aflatoxigênicos. Repositório Alice
ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de.
2009
Tipo: Capítulo em livro científico (ALICE) Palavras-chave: Fungo; Aflatoxina; Controle biológico; Fungi; Aflatoxins; Aspergillus flavus; Biological control.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/579993
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Efeito da radiação ultravioleta C no desenvolvimento vegetativo e na germinação de esporos de Aspergillus flavus link da castanha-do-Brasil. Repositório Alice
SANTOS, S. R. dos; VIECELLI, M. P.; PONTE, M. S.; NASCIMENTO, R. dos S.; TERAO, D..
Resumo: A castanha-do-Brasil, proveniente da região Norte do Brasil, tem apresentado elevado nível de contaminação por fungos toxigênicos, devido ao modelo de exploração extrativista do produto em que os frutos permanecem muito tempo amontoados aos pés da castanheira, em condições ideais para desenvolvimento de Aspergillus flavus. Este fungo tem elevada capacidade de produzir a aflatoxina AFB1, potente agente hepatocarcinogênico. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da radiação UV-C na germinação de esporos e no desenvolvimento vegetativo de A. flavus da castanha-do-Brasil, e sua eficiência no controle do fungo na castanha. Avaliaram-se, no controle de esporos: 0,12; 0,25; 0,5; 1,0 e 2,0 kJ m-2; no crescimento micelial: 1,0; 2,0; 4,0; 8,0 e 10 kJ...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Radiação UV-C; Castanha-do-pará; Castanha-do-brasil; Aspergillus flavus; Controle físico; Aflatoxina; Raio ultravioleta; Bertholletia excelsa; Aflatoxin B1; Ultraviolet radiation; Physical control.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1064989
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Evaluation of the Aspergillus flavus resistance of open pollinated corn Thai Agricultural
Udom Pupipat; Prachum Jutawantana; Chamaiporn Kittithamkul; Duanrat Choludomkul; Jiranan Yamsoongnern.
1 table
Palavras-chave: Corn; Maize; Open pollinated variety; Fungi; Aspergillus flavus; ข้าวโพด; พันธุ์ผสมเปิด; พันธุ์ต้านทาน; แอสเปอร์จิลลัส.
Ano: 1990 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4301
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Fungos produtores de aflatoxina na castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa) após a secagem em secador a alta temperatura por convecção natural. Repositório Alice
CARVALHO, C. A. C. de; COSTA, D. de A. da; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; LIMA, A. C. de; MADRUGA, A. L. S..
O presente trabalho objetivou analisar a qualidade da castanha-do-brasil após a secagem em secador à alta temperatura por convecção natural.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Castanha do brasil; Aspergillus parasiticus; Convecção natural; Natural convection; Essência florestal; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Fruto; Qualidade; Secagem artificial; Resistência a temperatura; Contaminação fúngica; Aspergillus flavus; Micotoxina; Aflatoxina; Tropical wood; Brazil nuts; Fruit quality; Fungi; Convection dryers; Drying temperature; Mycotoxins; Aflatoxins; Madera tropical; Nuez del Brasil; Calidad de la fruta; Secadores de convección; Temperatura de secado; Micotoxinas; Aflatoxinas.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/912155
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Identification and characterization of Aspergillus flavus and aflatoxins IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, Paula; Soares, Célia; Kozakiewicz, Zofia; Paterson, Russell; Lima, Nelson; Venâncio, Armando.
Aspergillus flavus is the main producer of the well known carcinogenic aflatoxins. The presence of this fungus and aflatoxins is of huge concern in terms of food safety. The identification of A. flavus is not straightforward due to similarities with closely related species (e.g. A. parasiticus and A. nomius). Also, from the biochemical point of view the closely-related species are able to produce different mycotoxins. In order to clarify the differentiation between species the identification schemes is revisited. Selective media, data from mycotoxins production and molecular biology tools are discussed in order to clarify the concept of A. flavus species.
Tipo: BookPart Palavras-chave: Aspergillus flavus; Aflatoxins; Cyclopiazonic acid.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/933
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Interaction of strains of non-toxigenic Aspergillus flavus with Aspergillus parasiticus on aflatoxin production Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci.
MARTINS,Hermínia Marina; MARTINS,Maria Lígia; BERNARDO,Fernando Almeida.
Aflatoxins production is affected by abiotic, biotic and genetic parameters. Eugenesic and dysgenetic condition for aflatoxinogenesis are relatively well studied, such as: the influence of temperature, pH, Aw, Oxigen tension, osmotic pression, organic and inorganic nutrients, substance with fungistatic effects: however there are relatively few knowledge about endogenous regulator mechanisms, the kinetic of the anabolism and the interaction between the productive moulds and remaining microflora holding in eutrophying substrates. The main objective of this study is to evaluate biotic interaction between five indigenous strains of A. flavus, confirmed non-toxigenic, and a productive strain (A. parasiticus ATCC 15 517), cultured simultaneously on two...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Plant interaction; Aflatoxins; Vegetal production; Aspergillus flavus; Aspergillus parasiticus.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-95962000000600003
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Micotoxinas em amêndoas da castanheira-do-brasil. Repositório Alice
BITTENCOURT, D.; DIAS, J. A.; ALVARES, V. S..
Durante a palestra serão discutidos os problemas inerentes à presença de aflatoxinas na cadeia produtiva de castanha-do-brasil, os resultados obtidos durante o desenvolvimento do projeto e seu potencial impacto para a melhoria da qualidade deste produto.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bertholletia excelsa; Aspergillus flavus; Micotoxinas; Biotecnologia.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/932933
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Micotoxinas em amêndoas da castanheira-do-brasil. Repositório Alice
BITTENCOURT, D.; DIAS, J. A.; ALVARES, V. S..
Durante a palestra serão discutidos os problemas inerentes à presença de aflatoxinas na cadeia produtiva de castanha-do-brasil, os resultados obtidos durante o desenvolvimento do projeto e seu potencial impacto para a melhoria da qualidade deste produto.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bertholletia excelsa; Aspergillus flavus; Micotoxinas; Biotecnologia.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/938631
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Molecular identification of member species of Aspergillus section flavi contaminating brazilnut material from Acre and Amazonas. Repositório Alice
TRINDADE, L. de S.; MINDORIKAWA, G. E. O.; MESQUITA, R. M. L. C.; BITTENCOURT, D. de C. M.; GONCALVES, R. C.; MILLER, R. N. G..
Aflatoxins (AFs) are carcinogenic polyketides produced by fungi within the genus Aspergillus section. Flavi. Typically, Aspergillus flavus e A. parasiticus are the most common AF producers, with A. nomius, A. tamarii, and A. pseudotamarii less frequent.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Doença de planta; Aflatoxina; Fungo; Aspergillus flavus; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Genótipo; Identificação; Plant diseases and disorders; Brazil nuts; Fungi; Aflatoxins; Genotype; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Nuez del Brasil; Aflatoxinas.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/866236
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