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A biobrikett mezőgazdasági előállítása és felhasználásának lehetőségei AgEcon
Hagen, Istvan Zsombor; Magyary, Istvan.
A már bekövetkezett és a jövőben is várható energiahordozó árváltozások következtében minden bizonnyal nagy kereslet várható ezen környezetbarát tüzelőanyag iránt. Egyben a fafeldolgozást végző kis- és középüzemek (elsősorban asztalosipari vállalatok, vállalkozások) a hulladék hasznosításának egy újabb, jövedelemforrást biztosító megoldásaként alkalmazhatják a fahulladék brikettáló gépeket. A brikettgyártás elterjedésére hazánk mezőgazdasági és ipari adottságai kiválóak, így fontos, hogy éljenek az ebben rejlő lehetőségekkel, különösen olyan környezetben, mely megköveteli az ésszerű és hatékony energiagazdálkodást. - As a result of the fuel price changes that have already taken place and which can be expected in the future, this...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Melléktermékek; Biobrikett; Környezeti hatás; Felhasználási lehetőségek; By-product; Biobriquette; Environmental impact; Opportunities for utilisation; Agricultural Finance; Land Economics/Use.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/57730
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Aqueous extract of pomegranate peels (Punica granatum) encapsulated by spray drying. Repositório Alice
NOGUEIRA, R. I.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PAIM, D. R. S. F.; SANTOS, L. F.; CARLOS, A. L. M.; WILBERG, V. C.; GODOY, R. L. de O.; FREITAS, S. C. de.
Tannins, as punicalagin, represent the predominant class of bioactive substances from pomegranate, concentrating mostly in the peels and fruit mesocarp. The aim of this study was to select the wall materials (gum Arabic, Capsul? and maltodextrin) for microencapsulating by spray drying an aqueous extract with 14% insoluble solids obtained from pomegranate peels. It was observed no statistical differences on punicalagin concentration in all powdered products. However the agents Capsul? and maltodextrin were responsible for the better retention of punicalagin in the powdered product. So the stability of dried extracts makes it suitable for industrial or in agricultural applications.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Phenolic compound; Punicalagin; Green chemistry; By-product; Casca de romã; Punica granatum; Secagem por atomização.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1002355
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Avaliação da casca proteinada de soja em dietas para ovinos - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i2.7910 Animal Sciences
Peripolli, Vanessa; Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Barcellos, Júlio Otávio Jardim; Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Prates, Ênio Rosa; Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Canozzi, Maria Eugênia Andrighetto; Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Oliveira, Tamara Esteves de; Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Foi avaliada a utilização de cinco níveis de casca proteinada de soja (0, 4, 8, 12 e 16%) em substituição ao farelo de soja em dietas para ovinos em confinamento. Foram avaliados o desempenho, o consumo, a digestibilidade dos nutrientes e os balanços energético e nitrogenado em função da dieta. Vinte cordeiros da raça Texel, com peso vivo médio inicial de 28 kg, foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com cinco tratamentos e quatro repetições. A dieta foi composta de 30% de volumoso e 70% de concentrado. O farelo de soja dos concentrados foi gradativamente substituído pela casca proteinada de soja (CPS). O consumo de nutrientes, a conversão alimentar e o ganho de peso não foram influenciados pelo aumento do nível de inclusão da CPS na...
Tipo: Pesquisa de campo; análise laboratorial Palavras-chave: 5.04.03.00-1 balanço do nitrogênio; Consumo; Digestibilidade; Subproduto Nutrição e Alimentação Animal nitrogen balance; Intake; Digestibility; By-product.
Ano: 2011 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/7910
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Balanço de nitrogênio de cabras alimentadas com pedúnculo de caju e níveis crescentes de óleo de soja. Repositório Alice
FONTELES, N. L. de O.; BOMFIM, M. A. D.; GALVANI, D. B.; OLIVEIRA, L. S.; SANTOS, S. F. dos; SOUSA, R. T. de..
Resumo: Pesquisas recentes têm sugerido que a associação de taninos com fontes de óleos pode ser uma estratégia para aumentar a concentração de ácido linoleico conjugado (CLA) no leite de ruminantes. Entretanto, a indicação do uso desta estratégia nutricional requer a avaliação do impacto dos taninos sobre o balanço de nitrogênio pela capacidade que estas moléculas têm de complexar com compostos nitrogenados. Objetivou-se com este trabalho, avaliar o impacto da associação da suplementação com óleo e pedúnculo de caju (alimento rico em tanino) na dieta de caprinos leiteiros sobre o balanço de nitrogênio. Foram utilizadas dez cabras em lactação, distribuídas em um delineamento experimental em quadrado latino 5×5 duplo. Os animais receberam cinco tratamentos:...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Óleo de soja; Raça Saanen; Pedúnculo de caju; Caprino; Cabra; Nutrição animal; Dieta; Proteina; Subproduto; Tanino; Goats; Animal nutrition; By-product; Diet; Protein; Tannin; Oil crops; Soybean oil.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975249
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Características, peculiaridades e tecnologia do leite de búfala. Infoteca-e
HUHN, S.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; CARVALHO, L. O. D. de M.; NASCIMENTO, C. N. B. do; VIEIRA, L. C..
Características e peculiaridades do leite de búfala. Industrialização do leite. Características dos produtos derivados do leite de búfala. Tecnologia do leite de búfala e rendimento dos produtos.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Bubalino; Leite; Tecnologia; Industrialização; Pasteurização; Produto derivado; Rendimento; Iogurte; Queijo; Requeijão; Doce de leite; Buffalo; Milk; Technology; Industrialization; Pasteurization; By-product; Revenue; Yoghurt; Cheese; Cheesecurd.
Ano: 1991 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/387806
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Citrus pulp in lamb diets: intake, digestibility, and ruminal parameters. Repositório Alice
PEIXOTO, E. L. T.; MORENZ, M. J. F.; FONSECA, C. E. M. da; MOURA, E. dos S.; LIMA, K. R. de; LOPES, F. C. F.; CABRAL, L. da S..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: By-product; NH3; Nutrients; PH; Sheep.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035328
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Composição química e qualidade microbiológica de silagens ácidas de vísceras de surubim (Pseudoplatystoma spp.) preparadas com diferentes proporções de ácidos fórmico e cítrico. Infoteca-e
HISANO, H.; BORGHESI, R..
2015
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Resíduo orgânico; Ácido orgânico; Impacto ambiental; Residue; Organic acids; Environmental impact; By-product; Aquicultura.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1048642
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Crude glycerin combined with sugar cane silage in lamb diets. Repositório Alice
OLIVEIRA FILHO, C. A. A. de; AZEVÊDO, J. A. G.; CARVALHO, G. G. P. de; SILVA, C. F. P. G. da; CABRAL, Í. dos S.; PEREIRA, L. G. R.; REIS, L. G. dos; ALMEIDA, F. M. de; SOUZA, L. L..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Alternative food; By-product; Glycerol; Nutritional value; Roughage.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035502
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Digestible and metabolizable energy of crude glycerin for finishing pigs Animal Sciences
Silveira, Hebert; Rodrigues, Letícia Mendonça; Amaral, Leticia Gomes de Morais; Cerqueira, Luís Gustavo dos Santos; Philomeno, Renato; Cantarelli, Vinícius de Souza.
The aim of this study was to determine the values of apparent digestible energy (DE) and metabolizable energy (ME) for crude glycerin derived of biodiesel based on pork fat for finishing pigs. The diets consisted of a basal diet and four levels of crude glycerin (0, 5, 10 and 15%). Twelve pigs were housed individually in metabolic cages and after seven days of adaptation, total collections of urine and feces for four consecutive days were performed. Gross energy (GE) of crude glycerin, diets, urine and fecal samples from each animal was determined. The crude glycerin used in this experiment presented 74.74% glycerin and 6,500 kcal kg-1 gross energy. The values of digestible energy (DE) and metabolizable energy (ME) were estimated by difference in the DE,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.03.01-0; 5.04.03.02-8 biodiesel; By-product; Lard; Swine.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/24601
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Efeito de doses de óleo de mamona sobre a digestibilidade in vitro do capim elefante. Repositório Alice
EIFERT, E. da C.; SANTOS, P. M. dos; LEITE, L. C.; LANNA, D. P. D.; BOMFIM, M. A. D..
O objetivo do trabalho foi investigar o efeito de diferentes doses de óleo de mamona sobre a digestibilidade 'in vitro' da matéria seca (digMS), da matéria orgânica (digMO) e da FDN (digFDN). Os tratamentos foram doses de 0; 1,5; 3,0; 4,5 e 6,0% de óleo de mamona na matéria seca incubada. O capim elefante foi utilizado como substrato e as incubações duraram 24 e 48 horas. Foram utilizadas três repetições para cada tratamento em um delineamento inteiramente ao acaso. Óleo de soja (4% na MS) foi utilizado como um controle positivo para comparar com o efeito do óleo de mamona. O óleo de mamona reduziu a digMS, a digMO e a digFDN, apresentando efeitos linear, quadrático e cúbico às 24 horas de incubação e efeitos linear e quadrático ao final de 48 horas de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Biodiesel; Fermentação ruminal; Lipídio; Subproduto; Torta de mamona; Biodiesel; By-product; Castor oil plant pie; Lipids; Rumen fermentation; Brazil.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/901099
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Efeitos da adubação com o subproduto da indústria processadora de goiabas, sobre a qualidade dos frutos da goiabeira. Repositório Alice
NATALE, W.; MODESTO, V. C.; SOUZA, H. A. de; ROZANE, D. E.; AMORIM, D. A..
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Qualidade do fruto; Resíduo agroindustrial; Goiaba; Subproduto; Psidium guajava; Adubo orgânico; Biofertilizante; Fruits; Guavas; Organic fertilizers; By-product; Biofertilizers.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/973703
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Eucalyptus biochar soil fertility and corn yield on a long term field experiment. Repositório Alice
LUCON, I. M.; COSCIONE, A. R.; ANDRADE, C. A. de.
Eucalyptus wood char is a renewable energy source produced by partial wood carbonization on mud ovens close to the plantation areas, and is an important alternative to mineral char mainly in the metallurgy industry. This process generates a black solid by-product, the wood biochar (WB), collect after many char batches production, form the bottom of the ovens. Most studies with biochar occur under controlled environments. The field experimentation makes it possible to obtain more concrete data about its effects long term either in soil and agricultural production, over time. This research is being developed at Agronomic Institute (IAC), Campinas/SP, in a clayey oxisoil with six doses of WB: Control, without WB; 10, 20, 30, 40 and 50 Mg ha-1 WB, which were...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: By-product; Soil organic matter; Fertilidade do Solo; Oxisol; Eucalipto; Milho.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103363
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Growth performance and digestibility of juvenile Nile tilapia fed diets containing acid silage viscera of surubim catfish - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i1.14470 Animal Sciences
Hisano, Hamilton; Embrapa Agropecuária Oeste; Pietro, Pamela Souza de; Universidade Federal da Grande Dourados.
This study aimed to evaluate increasing levels (0, 4, 8 and 12%) of acid silage viscera of surubim catfish as an alternative protein source on growth performance and apparent digestibility coefficients (ADC) for Nile tilapia. Weight gain (WG), feed intake (FI), feed conversion ratio (FCR), and protein efficiency ratio (PER) were evaluated. The digestibility for dry matter (DM), crude protein (CP), ether extract (EE), gross energy (GE) and availability of phosphorus (P) were also assessed. The experimental design was completely randomized with four treatments and four repetitions. The results indicated no difference (p > 0.05) for growth performance parameters. The ADC of CP of treatment containing 8% of silage was lower (p < 0.05) when...
Palavras-chave: Aquicultura e recursos pesqueiros aquaculture; By-product; Protein source.
Ano: 2013 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/14470
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Mineralização do nitrogênio proveniente da aplicação do resíduo da indústria processadora de goiabas em Argissolo. Repositório Alice
SOUZA, H. A. de; NATALE, W.; MODESTO, V. C.; ROZANE, D. E..
Informações sobre a mineralização de subprodutos são importantes para o correto manejo desses materiais em áreas agrícolas. Assim, objetivou-se avaliar a mineralização do nitrogênio proveniente do resíduo da indústria processadora de goiabas, aplicado em Argissolo cultivado com goiabeiras. Amostras do solo mais o subproduto foram acondicionados em frascos de polietileno com capacidade de 0,25 dm3. Foram pesados 100 g de solo mais o resíduo referente a cada tratamento (doses do subproduto: 0; 9; 18 e 36 t ha-1), sendo tal procedimento realizado em triplicata. O período máximo de incubação foi de 11 semanas, analisando-se as amostras nos seguintes tempos: 0; 7; 14; 28; 42; 56; 70; 84; 98; 112 e 126 dias. A umidade foi corrigida para 70% da capacidade de...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Psidium guajava; Goiaba; Semente; Adubação orgânica; Agroindústria; Subproduto; Industry of food; Organic fertilizer; By-product; Seeds of guava.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/913557
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Quantifizierung „gesellschaftlich gewünschter, nicht marktgängiger Leistungen“ der Landwirtschaft AgEcon
Plankl, Reiner; Weingarten, Peter; Nieberg, Hiltrud; Zimmer, Yelto; Isermeyer, Folkhard; Krug, Janina; Haxsen, Gerhard.
Zusammenfassung: In den Diskussionen über die Gemeinsame Agrarpolitik nach 2013 nimmt die Honorierung nicht marktgängiger gesellschaftlicher Leistungen der Landwirtschaft eine zentrale Rolle ein. Unterschiedliche Ansichten bestehen darüber, was unter diesen Leistungen genau zu verstehen ist und wie sie quantifiziert und monetarisiert werden können. Die hierzu durchgeführte Auswertung von rund 80 Studien zeigt einerseits, dass in der Bevölkerung eine generelle Zahlungsbereitschaft für solche Leistungen besteht, und andererseits, dass die ausgewerteten Fallstudien nicht auf Deutschland hochgerechnet werden können. Die Leistung „Offenhaltung der Landschaft“ verursacht - wenn sie nicht als Koppelprodukt unentgeltlich anfällt - Kosten, deren Höhe in starkem...
Tipo: Report Palavras-chave: Gesellschaftliche Leistungen der Landwirtschaft; Koppelprodukte; Zahlungsbereitschaft; Offenhaltung der Landschaft; Kosten für Umweltregulierung; Public goods provided by agriculture; By-product; Willingness to pay; Open landscape; Environmental regulation cost; Environmental Economics and Policy; Public Economics; Q01; Q51; Q56; Q57.
Ano: 2010 URL: http://purl.umn.edu/103256
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Uso do bagaço de tomate na alimentação de animais. Infoteca-e
ALMEIDA, G. F. de..
Verificou-se que o bagaco de tomate apresentou um conteudo de proteina bruto de 18 e 19% permitindo classificar como um residuo de concentrado proteico basico.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tomate; Bagaço; Animal; Alimentação; Tomato; Cattle; Nutrition; By-product.
Ano: 1992 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/131439
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Utilization of industrial food by-products in Hokkaido, Japan for the production of value-added foods with unique bioactive properties OAK
Okada, T; Fukushima, M; 岡田, 朋子; 福島, 道広.
A dwindling global food supply has heightened the need for full utilization of limited resources, including agricultural and marine-derived products. With the world population projected to exceed eight billion people by 2030, there will be significant increases in food demand over the forthcoming years. Some of our on-going projects are focused on maximizing the utilization of food products harvested in Hokkaido, Japan. This paper will first provide a brief overview of the mounting setbacks of increased food processing waste, termed by-products, followed by discussions on a novel value-added product development project focused on the production of nano-capsules derived from marine oil. The unique biofunctionalities of these compounds, as revealed by animal...
Palavras-chave: Bioactive peptide; By-product; Marine carotenoid; Nano-capsule; N-3 polyunsaturated fatty acid.
Ano: 2009 URL: http://ir.obihiro.ac.jp/dspace/handle/10322/2733
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ข้าวโพดข้าวฟ่างแปรรูปอุตสาหกรรม Thai Agricultural
Palavras-chave: Corn; Maize; Industry; By-product; Value added; ข้าวโพด; ข้าวฟ่าง; อุตสาหกรรม; การแปรรูป; การเพิ่มมูลค่า.
Ano: 1986 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4447
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