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Accumulation des anthocyanes et caroténoïdes dans les abricots rouges National Institute of Agronomic Research
Bureau, Sylvie; Gouble, Barbara; Grotte, Maggy; Ginies, Christian; Reich, Maryse; Reling, Patrice; Bogé, Marielle; Clauzel, Guy; Audergon, Jean-Luc.
Tipo: Working Paper Palavras-chave: Anthocyanin; Carotenoid; Apricot; Secondary metabolite; Anthocyane; CaroténoÏde; Abricot; Métabolite secondaire.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/2174/174
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Antiproliferative Activity of Violaxanthin Isolated from Bioguided Fractionation of Dunaliella tertiolecta Extracts ArchiMer
Pasquet, Virginie; Morisset, Perrine; Ihammouine, Said; Chepied, Amandine; Aumailley, Lucie; Berard, Jean-baptiste; Serive, Benoit; Kaas, Raymond; Lanneluc, Isabelle; Thiery, Valerie; Lafferriere, Mathieu; Piot, Jean-marie; Patrice, Thierry; Cadoret, Jean-paul; Picot, Laurent.
Dunaliella tertiolecta (DT) was chemically investigated to isolate molecules inhibiting cancer cell proliferation and inducing apoptosis in vitro. The potency to inhibit cell growth was used for the bio-guided fractionation and isolation of active compounds using chromatographic techniques. The DT dichloromethane extract exhibited a strong anti-proliferative activity on MCF-7 and LNCaP cells, and was further fractionated and sub-fractionated by RP-HPLC. High resolution mass spectrometry and spectrophotometric analysis unequivocally identified violaxanthin as the most antiproliferative molecule present in DT DCM extract. Violaxanthin purified from DT induced MCF-7 dose- dependent growth inhibition in continuous and discontinuous treatments, at...
Tipo: Text Palavras-chave: Pigments; Microalgae; Dunaliella; Violaxanthin; Carotenoid; Cancer; Apoptosis.
Ano: 2011 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00040/15142/12575.pdf
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Biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamínicos a em abóboras biofortificadas (cucurbita moschata duch). Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J. de; RIBEIRO, E. M. G.; CARVALHO, J. L. V. de; BARBOSA, D. C.; FERNANDEZ, A. A.; KARSE, I. M.; MASCARENHAS, A. P.; DAMASCENO, A. C..
A biofortificação é uma estratégia sustentável que visa reduzir deficiências de micronutrientes em populações vulneráveis, aumentando seu conteúdo, como por exemplo, os carotenoides, em alimentos básicos da dieta. Visando isto, a abóbora (Cucurbita moschata Duch) pode ser um alimento com potencial para a biofortificação por ser considerada fonte de carotenoides com atividade pró-vitamínica A. O objetivo deste estudo foi avaliar a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A em abóboras biofortificadas, em diferentes métodos de cozimento. A bioacessibilidade e a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A foram determinadas pela sua transferência para micelas mistas durante a digestão in vitro e confirmada pela sua acumulação em células...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Abóbora; Carotenoide; Biofortificação; Células Caco-2; Pumpkin; Carotenoid; Biofortified; Caco-2 cells.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027883
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Carotenoid composition of Umbu-Cajá fruits from Bahia. Repositório Alice
PEREZ, C. L.; FELIPPE, A. C.; KIMURA, M.; JANZANTTI, N. S.; OLIVEIRA, L. A. de; VIANA, E. de S..
Umbu-cajá (Spondias spp.) is a tropical fruit, native from Brazilian northeastern region, consumed fresh or prepared as ice cream, jelly and juice by the population from small cities.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carotenoid; Umbu-Cajá.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/939312
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Caroténoïdes, des pigments mais pas seulement National Institute of Agronomic Research
Caris-Veyrat, Catherine.
Tipo: Working Paper Palavras-chave: Carotenoid; Secondary metabolite; Caroténoïdes; Métabolites secondaires.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/2174/176
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Evaluation of carotenoid and cyanogen content of cassava chip flour. Repositório Alice
OLIVEIRA, L. A. de; SILVEIRA, S. M. da; KIMURA, M.; SANTOS, V. da S.; JESUS, J. L. de; FIUZA, A. U. R.; CARVALHO, J. L. V. de.
Large genetic variation in carotenoid content has been reported to roots of cassava genotypes.Moreover, these pigments have to withstand different processing methods before cassava is consumed.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cassava; Carotenoid.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/939310
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Evaluation of total carotenoids, alpha- and beta-carotene in carrots (Daucus carota L.) during home processing Ciênc. Tecnol. Aliment.
PINHEIRO-SANT’ANA,Helena Maria; STRINGHETA,Paulo César; BRANDÃO,Sebastião César Cardoso; PÁEZ,Héctor Hernando; QUEIRÓZ,Valéria Maria Vitarelli de.
This study aims to analyze the influence of dehydration and different preparation methods during home processing related toalpha-carotene, beta-carotene and total carotenoids stability in carrots. Vitamin A values were evaluated after different treatments. Thus, carrots were submitted to steam cooking, water cooking with and without pressure, moist/dry cooking and conventional dehydration. Determination of alpha- and beta-carotenes was made by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) (conditions were developed by us) using spectrophotometric detection visible-UV at 470 nm; a RP-18 column and methanol: acetonitrile: ethyl acetate (80: 10: 10) as mobile phase. Total carotenoids quantification was made by 449 nm spectrophotometer. The retention of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carrot; Carotenoid; Stability; HPLC.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611998000100009
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Extraction of Carotenoid Compounds from Saffron stamenUsing Ultrasound Waves CIGR Journal
einafshar, soodabeh; rohani, roxane; ahmadzadeh ghavidel, reihaneh.
Saffron flowers by products including sepals, petals and stamens have no application in Iran’s food industries; nevertheless stigmas contain a considerable amount of carotenoids withhigh antioxidant properties. In this study carotenoid compounds were extracted by an organic solvent (mixture of N-hexane, ethanol and acetone; 2:1:1 v: v) and ultrasound waves. Ultrasound waves were applied at a frequency of 24 kHz and amplitude of 20, 60 and 100% for5, 10 and 15 minute. All treatments were tested  in triplicates. The extraction efficiency, total carotenoid and phenolic compounds, free radical scavenging and reducing power of Fe III were analyzed. The results showed that ultrasound waves with amplitude of 100% imposed for 15 min caused the highest extraction...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidant; Carotenoid; Extraction efficiency; Saffron stamen; Ultrasonic.
Ano: 2016 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3396
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Impact de l'environnement et du stade de récolte sur la composition du fruit de tomate en caroténoïdes National Institute of Agronomic Research
Gautier, Hélène.
Tipo: Working Paper Palavras-chave: Carotenoid; Tomato; Environmental impact; Secondary metabolite; Caroténoïde; Tomate; Impact environnemental; Métabolite secondaire.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/2174/180
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Improving eating quality and carotenoid content of squash National Institute of Agronomic Research
Noseworthy, J.; Loy, B..
The fruit of most cultigens of Cucurbita maxima and C. moschata squash are high in carotenoids, especially B-carotene and lutein, both of which are important nutritionally. However, there have been no systematic studies to quantify the amount and types of carotenoids in fruit tissues of breeding germplasm and popular cultivars. In the summer of 2007, seven inbred lines of C. maxima and two op cultivars and five inbred lines of C. moschata were grown in replicated plots at research farms in Durham and Madbury, New Hampshire (USA). Data were recorded at harvest and after 30 and 60 days of storage at 15oC on % mesocarp dry weight (DW) and soluble solids (SS), both major attributes for determining acceptable eating quality. A visual estimation of carotenoid...
Tipo: Poster Palavras-chave: Cucurbita maxima; Cucurbita moschata; Butternut squash; Kabocha; Carotenoid.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/2174/258
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Influência da idade do cultivo de nos teores de antioxidantes presentes em frutos de Passiflora tenuifila. Repositório Alice
COSTA, A. M.; SOZO, J. S.; GOMES, J. G.; LIMA, H. C. de; ANTONINI, J. C. dos A.; VIANA, A. M..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Passiflora tenuifila; Maracujá alho; Composto fenólico; Carotenóide; Maracujá; Phenolic compounds; Carotenoid; Passion fruits.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/977626
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Jerimu 8, batata doce rica em carotenos: estabilidade no cozimento doméstico e no processamento de farinhas. Infoteca-e
CASCON, S.C.; ALVES, I.T.G.; BITTENCOURT, A.M.; LEAL, N.R..
1990
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Batata doce; Caroteno; Sweet potato; Carotenoid.
Ano: 1990 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/410547
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Relation between lipid and fatty acid composition of eggs and larval survival in white pacific shrimp (Penaeus vannamei, Boone, 1931) ArchiMer
Palacios, Elena; Rehault, Jean Pierre; Heras, Horacio; Marty, Yannick; Moal, Jeanne; Samain, Jean-francois.
In this study, lipid classes and fatty acid composition were determined in eggs of P. vannamei as a function of survival to zoea III stage. Spawns were reared individually to zoea III and grouped, according to their final survival to this larval stage, into spawns of high and low survival. Eggs of individual spawns were analyzed for lipid and fatty acid composition of neutral and polar lipids and the results were then grouped according to survival to zoea III. The lipids within each group (high and low survival to zoea III) were pooled for the separation of phospholipids and the analysis of their fatty acid composition. Higher levels of triglycerides, carotenoids, and linoleic (18: 2n-6) acid in eggs were associated with improved survival to zoea III....
Tipo: Text Palavras-chave: Triglycerides; Phospholipid; Larval quality; Larval culture; Carotenoid.
Ano: 2001 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/2002/publication-786.pdf
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Rice and beans targeted for biofortification combined with high carotenoid content crops (sweet potato and pumpkin) regulate transcriptional mechanisms increasing iron bioavailability. Repositório Alice
MARTINO, H. S. D.; DIAS, D. M.; MOREIRA, M. E. de C.; GOMES, M. J. C.; TOLEDO, R. C. L.; NUTTI, M. R.; SANT'ANA, H. M. P..
A biofortificação é uma estratégia sustentável que visa reduzir deficiências de micronutrientes em populações vulneráveis, aumentando seu conteúdo, como por exemplo, os carotenoides, em alimentos básicos da dieta. Visando isto, a abóbora (Cucurbita moschata Duch) pode ser um alimento com potencial para a biofortificação por ser considerada fonte de carotenoides com atividade pró-vitamínica A. O objetivo deste estudo foi avaliar a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A em abóboras biofortificadas, em diferentes métodos de cozimento. A bioacessibilidade e a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A foram determinadas pela sua transferência para micelas mistas durante a digestão in vitro e confirmada pela sua acumulação em células...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Abóbora; Carotenoide; Biofortificação; Células Caco-2; Pumpkin; Carotenoid; Biofortified; Caco-2 cells.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027950
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Teores de carboidratos e de carotenoides em subprodutos do processamento de acerola em dois estádios de maturação. Repositório Alice
COSTA, A. C. S.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; ARAÚJO, A. L. de S.; BATISTA, P. F..
O objetivo deste estudo foi determinar os teores de carboidratos e de carotenoides mantidos nos subprodutos gerados em diferentes etapas do processamento de frutos de aceroleira colhidos em dois estádios de maturação para a obtenção de polpa e suco concentrado.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Malphigia emarginata; Aproveitamento de resíduos; Qualidade; Subproduto; Acerola; Agroindústria; Pós-colheita; Carbohydrates; Carotenoid; Barbados cherry; Postharvest.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1058663
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UPLC-MSE Profiling of Phytoplankton Metabolites: Application to the Identification of Pigments and Structural Analysis of Metabolites in Porphyridium purpureum ArchiMer
Juin, Camille; Bonnet, Antoine; Nicolau, Elodie; Berard, Jean-baptiste; Devillers, Romain; Thiery, Valerie; Cadoret, Jean-paul; Picot, Laurent.
A fast and high-resolution UPLC-MSE analysis was used to identify phytoplankton pigments in an ethanol extract of Porphyridium purpureum (Pp) devoid of phycobiliproteins. In a first step, 22 standard pigments were analyzed by UPLC-MSE to build a database including retention time and accurate masses of parent and fragment ions. Using this database, seven pigments or derivatives previously reported in Pp were unequivocally identified: beta,beta-carotene, chlorophyll a, zeaxanthin, chlorophyllide a, pheophorbide a, pheophytin a, and cryptoxanthin. Minor amounts of Divinyl chlorophyll a, a chemotaxonomic pigment marker for prochlorophytes, were also unequivocally identified using the database. Additional analysis of ionization and fragmentation patterns...
Tipo: Text Palavras-chave: Carotenoid; Chlorophyll; Dereplication; Divinyl chlorophyll a; Galactosyldiacylglycerol; Gracilamide; Mass spectrometry; MSE; Phytoplankton; Pigment; Porphyridium purpureum; UPLC.
Ano: 2015 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00269/37994/36069.pdf
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Variabilidade de genótipos de milho quanto à composição de carotenoides nos grãos. Repositório Alice
CARDOSO, W.S.; PAES, M.C.D.; GALVÃO, J.C.C.; RIOS, S. de A.; GUIMARÃES, P.E. de O.; SCHAFFERT, R.E.; BORÉM, A..
O objetivo deste trabalho foi caracterizar e avaliar a variabilidade quanto ao teor e perfil de carotenoides nos grãos de 134 genótipos de milho (Zea mays), com vistas à utilização em programas de biofortificação. Os materiais foram provenientes dos campos experimentais e do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Milho e Sorgo, Sete Lagoas, MG. São cultivares e híbridos comerciais, linhagens-elite e outros acessos escolhidos com base na coloração amarelo-alaranjada do endosperma. A quantificação do teor de carotenoides totais, carotenos e xantofilas mono-hidroxilada e di-hidroxilada dos grãos foi realizada por método cromatográfico-espectrofotométrico. As médias encontradas nos grãos foram 22,34 µg g-1 de carotenoides totais, 2,55 µg g-1 de carotenos, 3,86...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Zea mays; Biofortificação; Carotenoides; Melhoramento; Vitamina A; Biofortification; Carotenoid; Breeding; Vitamin A.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/125757
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Zeaxanthin from Porphyridium purpureum induces apoptosis in human melanoma cells expressing the oncogenic BRAF V600E mutation and sensitizes them to the BRAF inhibitor vemurafenib ArchiMer
Juin, Camille; De Oliveira Junior, Raimundo Gonsalves; Fleury, Audrey; Oudinet, Chloe; Pytowski, Lior; Berard, Jean-baptiste; Nicolau, Elodie; Thiery, Valerie; Lanneluc, Isabelle; Beaugeard, Laureen; Prunier, Gregoire; Guedes Da Silva Almeida, Jackson Roberto; Picot, Laurent.
Zeaxanthin, an abundant carotenoid present in fruits, vegetables and algae was reported to exert antiproliferative activity and induce apoptosis in human uveal melanoma cells. It also inhibited uveal melanoma tumor growth and cell migration in nude mice xenograft models. Here we report that zeaxanthin purified from the rhodophyte Porphyridium purpureum (Bory) K.M.Drew & R.Ross, Porphyridiaceae, promotes apoptosis in the A2058 human melanoma cell line expressing the oncogenic BRAF V600E mutation. Zeaxanthin 40 μM (IC50) induced chromatin condensation, nuclear blebbing, hypodiploidy, accumulation of cells in sub-G1 phase, DNA internucleosomal fragmentation and activation of caspase-3. Western blot analysis revealed that zeaxanthin induced up-regulation...
Tipo: Text Palavras-chave: Cancer; Carotenoid; Melanoma; Microalgae; Phytoplankton; Zeaxanthin.
Ano: 2018 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00444/55595/57227.pdf
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