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A certificação orgânica como fator estratégico na governança das transações no mercado de alimentos AgEcon
Cesar, Aldara da Silva; Batalha, Mario Otavio; Pimenta, Marcio Lopes.
Food consumers are, in general, concerned with acquiring healthy food which does not pose risks to their health. These preferences are directly related to the way the economic agents organize themselves inside the food sector. In this context, the organic products’ share in the food market is rising considerably, mainly because they consist not only of a healthier product, but also because they contribute positively to the environment. Nevertheless, these characteristics are not immediately observed by the consumers, which makes the certification process an essential mechanism not in the transaction process but also in gaining the confidence of several markets. This article lists some advantages and disadvantages of the certification process raised in the...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Certification; Transaction costs; Organic products; Organic production; Agribusiness; Agricultural Finance; Industrial Organization.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/61715
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Aderência à legislação brasileira de produção orgânica: o caso dos produtores do Assentamento Chapadinha - DF. Repositório Alice
GUZMÁN, C. M.; SOLARTE, M. G.; SOARES, J. P. G.; JUNQUEIRA, A. M. R.; CARVALHO, J. M..
Resumo A pesquisa teve como objetivo determinar o grau de aderência dos produtores familiares do Assentamento Chapadinha às leis e normas da produção orgânica vigentes no Brasil. Foram realizadas entrevistas abertas semiestruturadas para avaliação da percepção e conhecimento dos produtores sobre as normas mais importantes para a produção orgânica no Brasil: Lei 10.831/2003; Decreto 6.323/2007 e a IN 64/2008. As normas foram integradas em três unidades de análise: diretrizes dos sistemas e produção, processo de comercialização e métodos de certificação. Verificou-se que a documentação e registro constituem nos maiores entraves no processo de certificação de pequenos produtores. Em relação ao processo de comercialização e métodos de certificação verificou-se...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Orgânico; Leis; Brasil; Produtor familiar; Certificação; Organic; Rules and regulation; Brazil; Family producer; Certification.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1007768
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Adoption of beef cattle traceability at farm level in São Paulo State, Brazil Ciência Rural
Vinholis,Marcela de Mello Brandão; Carrer,Marcelo José; Souza Filho,Hildo Meirelles de.
ABSTRACT: This paper aimed to identify the determinants of beef traceability adoption at farm level in São Paulo State, Brazil. A sample survey of 32 farmers who adopted the European Union certified traceability and 52 other farmers who did not adopt traceability provided data to test hypotheses on determinant factors. Three binomial logit models were used in the analysis. Results suggested that capital-intensive livestock production system, high scale production, access to specialized information and high level of human and social capital play significant role in the adoption decision.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Traceability; Certification; Technology adoption; Agriculture; Beef cattle.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000900653
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Advances in propagation of grapevine in the world. Repositório Alice
GROHS, D. S.; ALMANÇA, M. A. K.; FAJARDO, T. V. M.; HALLEEN, F.; MIELE, A..
ABSTRACT -Grapevine production by classical grafting methods and in commercial scale emerged over 130 years. This system remained handmade until the mid-1950s, when emerged the first international certification programs aimed at obtaining mother lants with high viral sanity. The necessity to increase the scale of production on industrial model and plant material production based on minimum morphological standards appeared at the end of the 1960s. Along the 1970s, research unlocked knowledge on emi-automated grafting, process hygiene, use of plant growth regulators and understanding of physiological events of rootstock-scion compatibility, callus formation and rooting. So, until the mid-2000s, certification schemes and propagation processes advanced little...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Vitis enxertia; Mudas de videira; Certificação; Viveiro; Nursery; Grapevine cuttings; Vitis grafting; Enxerto; Certificação de muda; Muda; Nursery plants; Certification.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1082983
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ADVANCES IN PROPAGATION OF GRAPEVINE IN THE WORLD Rev. Bras. Frutic.
GROHS,DANIEL SANTOS; ALMANÇA,MARCUS ANDRÉ KURTZ; FAJARDO,THOR VINICIUS MARTINS; HALLEEN,FRANCOIS; MIELE,ALBERTO.
ABSTRACT Grapevine production by classical grafting methods and in commercial scale emerged over 130 years. This system remained handmade until the mid-1950s, when the first international certification programs aimed at obtaining mother plants with high viral sanity emerged. The necessity to increase the scale of production on industrial model and plant material production based on minimum morphological standards appeared at the end of the 1960s. Along the 1970s, research unlocked knowledge on semi-automated grafting, process hygiene, use of plant growth regulators and understanding of physiological events of rootstock-scion compatibility, callus formation and rooting. So, until the mid-2000s, certification schemes and propagation processes advanced...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Grafting; Nursery; Certification; Grapevine cuttings.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452017000401003
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Advancing IEC standardisation and certification for tidal energy convertors ArchiMer
Scheijgrond, Peter; Southall, Anna; Bittencourt, Claudio; Davies, Peter; Mathys, Pieter; Germain, Gregory; Geertzen, Martijn.
Conformity assessment can mitigate technical and financial risks of technologies, which in turn attracts finance and encourages international trade. As marine energy is an emerging industry, international standards are yet to be consistently adopted and a conformity assessment system is currently under development
Tipo: Text Palavras-chave: Marine energy; Tidal energy; Standards; Certification; Experimental trial; Test protocol; IEC; IECRE; Conformity assessment; Risk mitigation.
Ano: 2018 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00599/71136/69450.pdf
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Agricultural Production Clubs: Viability and Welfare Implications AgEcon
Langinier, Corinne; Babcock, Bruce A..
Consumers are in general less informed than producers about the quality of agricultural goods. To reduce he information gap, consumers can rely on standards (e.g., certification) that ensure quality and origin of the goods. These costly standards can be adopted by a group of producers of high-quality goods. We study the formation of such a group that we model as a club. We first investigate under what circumstances a club of a given size is desirable for producers, and for society. We then analyze the optimal size of the club when there exists a direct barrier to entry, and when there is no barrier. We find that for intermediate values of certification costs, the industry and a club of a given size of certified producers have divergent incentives....
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Asymmetric information; Certification; Clubs; Quality; Institutional and Behavioral Economics.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/18606
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Atributos de confianza, normas y certificacion. Comparacion de estandares para hortalizas AgEcon
Compes, Raul.
RESUMEN: Cuando un producto tiene atributos de confianza que son valorados por los consumidores, el mercado no funciona de forma óptima. Si existen externalidades negativas derivadas del consumo y la producción es eficiente que el gobierno establezca normas sobre las características del producto, del proceso productivo, del etiquetado o de las responsabilidades del productor. Si existen externalidades positivas o la acción colectiva es costosa lo óptimo puede ser que el gobierno fije o promueva estándares voluntarios. En el resto de los casos, es posible que una empresa transmita información creíble a los consumidores a partir de un sistema de aseguramiento privado mediante el cuál una entidad independiente certifique que cumple unos determinados...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Confidence; Standard; Certification; EUREPGAP; AENOR; Crop Production/Industries; Q16; Q18.
Ano: 2002 URL: http://purl.umn.edu/28754
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Audit risk factors in certification: How can risk-oriented audits improve the quality of certification standards? AgEcon
Schulze, Holger; Albersmeier, Friederike; Spiller, Achim; Jahn, Gabriele.
Over the past few years, certification standards have become increasingly relevant for the agribusiness sector. Substantial parts of the value chain are already certified by standards such as QS, IFS or EurepGap. It is not known, however, whether these approaches can actually ensure a high quality control. This article is based on the analysis of the data base of the QSsystem with more than 72,000 companies involved. It tries to deduce some first empirically rich hypotheses about the connection between auditing quality and the institutional framing of the certification.
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Certification; Quality assurance; Risk oriented auditing approach; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/10108
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Avanços observados na propagação de videiras no mundo. Repositório Alice
GROHS, D. S.; ALMANÇA, M. A. K.; FAJARDO, T. V. M.; HALLEEN, F.; MIELE, A..
A propagação de videiras a partir dos métodos clássicos de enxertia e em escala comercial teve origem há mais de 130 anos. Este sistema permaneceu artesanal até meados da década de 1950, quando se iniciaram os primeiros programas internacionais de certificação com foco na obtenção de plantas básicas com elevada sanidade para vírus. No fim da década de 1960, surgiu a necessidade de aumentar a escala para produção em um modelo industrial em que a muda apresentasse um padrão morfológico mínimo. Ao longo da década de 1970, aprofundaram-se as pesquisas relacionadas à automatização da prática de enxertia, à higienização do processo, ao uso de reguladores de crescimento e ao entendimento dos eventos fisiológicos da compatibilidade entre enxerto e porta-enxerto,...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Certificação; Muda de videira; Vitivinicultura; Vitivinícola; Complexos virais; Podridão vascular; Certification; Grapevine nursery plant; Enxertia; Enxerto; Viveiro; Certificação de Muda; Muda; Viticultura; Praga; Praga de planta; Vírus; BActéria; Fungo; Podridão; Grafting; Nursery.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1076783
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Beyond good wood: Exploring strategies for small-scale forest growers and enterprises to benefit from legal and sustainable certification in Indonesia JARTS
Maryudi, Ahmad; Nawir, Ani A.; Sumardamto, Purnomo; Sekartaji, Dewi Ayu; Soraya, Emma; Yuwono, Teguh; Siswoko, Bowo Dwi; Mulyana, Budi; Supriyatno, Nunuk.
There is a growing trend towards small-scale forest operators engaging in certification initiatives in response to growing demands for certified timber. We aimed to analyse whether certified smallholders gain better access to timber markets and better financial incentives. We used three smallholder forest enterprises from Gunungkidul and Kulon Progo districts, Java, Indonesia as case studies of different managerial operations. Two were farmer cooperatives and the other was an external trading company in partnership with village-level farmer groups. Different certification schemes and managerial approaches were analysed whether such factors influenced the ability of smallholders to access certified timber markets and obtain improved offers for their timber....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Forestry smallholder growers; Certification; Market access; Premium prices; Entrepreneurial skills; Market networks.
Ano: 2017 URL: http://www.jarts.info/index.php/jarts/article/view/2017010351816
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Biodiversity Conservation in Southeast Asian Timber Concessions: a Critical Evaluation of Policy Mechanisms and Guidelines Ecology and Society
Dennis, Rona A; Center for International Forestry Research; rdennis@hn.ozemail.com.au; Meijaard, Erik; The Nature Conservancy; Australian National University; emeijaard@TNC.ORG; Gustafsson, Lena; Swedish University of Agricultural Science; Lena.Gustafsson@nvb.slu.se.
Tropical deforestation is leading to a loss of economically productive timber concessions, as well as areas with important environmental or socio-cultural values. To counteract this threat in Southeast Asia, sustainable forest management (SFM) practices are becoming increasingly important. We assess the tools and guidelines that have been developed to promote SFM and the progress that has been made in Southeast Asia toward better logging practices. We specifically focus on practices relevant to biodiversity issues. Various regional or national mechanisms now inform governments and the timber industry about methods to reduce the impact of production forestry on wildlife and the forest environment. However, so many guidelines have been produced that it has...
Tipo: Peer-Reviewed Reports Palavras-chave: Biodiversity conservation; Certification; Logging Southeast Asia; Sustainable forest management; Timber production.
Ano: 2008
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Can the Private Sector be Competitive and Contribute to Development through Sustainable Agricultural Business? A Case Study of Coffee in Latin America AgEcon
Kilian, Bernard; Pratt, Lawrence; Jones, Connie; Villalobos, Andres.
Latin America's coffee market continues in economic crisis. Sustainable coffee production and certification is one option for economic recuperation and social and environmental sustainability for the region's coffee producers. This paper explores four viable certification processes (Organic, Fair Trade, Rainforest Alliance, and Utz Kapeh) by first defining their requirements. Then, an assessment of microeconomic impacts is given, where the production processes of sustainable and conventional coffee are evaluated and compared. Finally, the paper presents their future relevance and entrepreneurial potential by considering long-term market perspectives. Information about sustainable production in Latin America was gathered through primary sources in...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Sustainable coffee; Certification; Economics; Central America; Agribusiness.
Ano: 2004 URL: http://purl.umn.edu/8149
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CASOS SOBRE A CERTIFICAÇÃO UTZ KAPEH EM EMPRESAS CAFEEIRAS INFORMATIZADAS: IMPACTOS NAS PESSOAS, GESTÃO E COMPETITIVIDADE AgEcon
Lo Turco Martinez, Joao Roberto; Jesus, Jose Carlos dos Santos; Cocaro, Henri.
Diante de um mundo cada vez mais dinâmico e inundado de informações, tornase difícil para o consumidor verificar a qualidade dos alimentos e do processo pelos quais foram obtidos. Em vista disso, as organizações são pressionadas a implantarem processos de qualidade que são certificados por terceira parte, processos estes que causam impactos e geram uma série de mudanças. O objetivo deste artigo foi o de apontar os impactos que o processo de certificação Utz Kapeh causou nas pessoas, na gestão e na competitividade de duas organizações rurais produtoras de café, situadas no Sul de Minas Gerais. Para a obtenção dos dados foram utilizadas técnicas de observação não participante, análise documental e entrevistas e para a sua análise foi utilizada a análise de...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Certificação; Pessoas; Gestão do agronegócio; Competitividade; Café; Certification; Employees; Agribusiness management; Competitiveness; Coffee; Agribusiness; Crop Production/Industries.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/102895
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Certificação e selos de qualidade asseguram requisitos na produção. Repositório Alice
SAMPAIO, F. G.; COSTA, M. S. N..
Em 2011, o Committee on Fisheries (Cofi) da Food and Agriculture Organization (FAO) comitê de pesca da FAO, órgão da Organização das Nações Unidas (ONU) aprovou o documento que contém as Diretrizes Técnicas para Certificação da Aquicultura, visando ao desenvolvimento, à organização e à implementação de regimes confiáveis de certificação de aquicultura. Os países signatários deverão internalizá-lo e usá-lo como base para adaptar ou criar as normas relacionadas ao tema. O documento abrange questões de saúde e bem-estar animal, segurança alimentar, integridade ambiental e aspectos socioeconômicos.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Certificação; Aquicultura; Piscicultura; Aquaculture; Fish production; Certification.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/950021
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Certificação e selos de qualidade asseguram requisitos na produção. Repositório Alice
SAMPAIO, F. G.; COSTA, M. de S. N..
Em 2011, o Committee on Fisheries (Cofi) da Food and Agriculture Organization (FAO) comitê de pesca da FAO, órgão da Organização das Nações Unidas (ONU) aprovou o documento que contém as Diretrizes Técnicas para Certificação da Aquicultura, visando ao desenvolvimento, à organização e à implementação de regimes confiáveis de certificação de aquicultura. Os países signatários deverão internalizá-lo e usá-lo como base para adaptar ou criar as normas relacionadas ao tema. O documento abrange questões de saúde e bem-estar animal, segurança alimentar, integridade ambiental e aspectos socioeconômicos.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Certificação; Aquicultura; Piscicultura; Aquaculture; Fish production; Certification.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/952663
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CERTIFICAÇÃO EUREPGAP NO SISTEMA AGROINDUSTRIAL DO LIMÃO TAHITI AgEcon
Paulino, Sonia Regina; Jacometi, Wagner Antonio.
O artigo analisa as mudanças verificadas no sistema produtivo do limão tahiti a partir da implantação da certificação EUREPGAP. Trata-se de um certificado de qualidade que inclui explicitamente entre os seus princípios a proteção ambiental e a saúde, segurança e bem-estar do trabalhador. É considerado um grupo de produtores de um dos maiores pólos fruticultores de limão tahiti do estado de São Paulo, pólo este que vem sendo foco de projetos voltados à competitividade e à inserção no mercado externo, desenvolvidos pelo Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas (SEBRAE) e Associação Brasileira dos Produtores e Exportadores de Limão (ABPEL). A análise proposta é realizada com base no conceito e na abordagem de sistemas agroindustriais....
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Certificação; EUREPGAP; Fruticultura; Sistema agroindustrial; Meio ambiente; Certification; EUREPGAP; Fruit production; Agro-industrial system; Environment; Crop Production/Industries.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/113976
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Certification as a Rationale for Voluntary Agreements AgEcon
Gonzalez, Patrick.
I model the participation of firms in a voluntary agreement as a costly certification process whereby a firm informs the Regulator of its pollution intensity. Without this knowledge, the Regulator imposes the same tax on all firms in a heterogeneous industry, unduly hurting the clean ones with the lowest intensity. Certification allows clean firms to get a tax rebate. It also entails an informational externality as the dispersion of types decreases within the pool of non-participating firms, following an unraveling process. Because participation is a firm’s private decision, there is such a thing as a bad voluntary agreement.
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Certification; Voluntary agreements; Pigovian taxes; Pollution; Environmental Economics and Policy; L51; Q53; Q58.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/117827
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CERTIFICATION ON SUSTAINABILITY IN THE BIOFUEL SECTOR: a case study on Brazilian ethanol AgEcon
Zezza, Annalisa.
This paper tries to identify under which conditions voluntary certification could be an answer to the governance of sustainability at global level. The study addresses the case of biofuel sustainability certification in Brazil and the role of the EU Directive on biofuels. The case study has permitted to identify and analyze some of these factors as the degree of dependence from foreign market, the policy environment, the structure of the supply chain, the benefits and costs associated to certification as well as some unintended consequences. The research has been conducted through a case study in the state of Sao Paolo (Brazil).
Tipo: Presentation Palavras-chave: Biofuel; Certification; Brazil; EU; Sustainability; Environmental Economics and Policy.
Ano: 2012 URL: http://purl.umn.edu/124112
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CERTIFICATION SCHEMES FOR BIOFUEL SUSTAINABILITY WILL NOT WORK AgEcon
Ogg, Clayton W..
Tipo: Article Palavras-chave: Biofuel; Certification; Sustainability; Deforestation; Food Prices; Ethanol; Biodiesel; Resource /Energy Economics and Policy; O13.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/120004
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