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Avaliação da formação de microcápsulas de óleo de pequi em matrizes de goma de cajueiro e quitosana por coacervação complexa. Repositório Alice
SILVA, L. C. da; NASCIMENTO, M. A.; ALVES, C. R.; MENDES, L. G.; FURTADO, R. F.; CARDOSO, A. L. H..
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cashew gun; Complex coacervation; Pequi oil; Goma de cajueiro; Coacervação complexa; Óleo de pequi.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059792
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Cross-linked coacervates of cashew gum and gelatin in the encapsulation of pequi oil Ciência Rural
Alexandre,Joana de Barros; Barroso,Tiago Linhares Cruz Tabosa; Oliveira,Marília de Albuquerque; Mendes,Francisco Rogênio da Silva; Costa,José Maria Correia da; Moreira,Renato de Azevedo; Furtado,Roselayne Ferro.
ABSTRACT: Pequi oil is rich in bioactive compounds which can be encapsulated to increase protection against extrinsic environmental factors. A delayed degradation of pequi oil may occur by using microencapsulation technology, in addition to masking unpleasant flavors and aromas. Complex coacervation is a technique based on the electrostatic interaction between two oppositely charged biopolymers which form a matrix complexed around an agent of interest. However, cross-linking the particles is often necessary in order to make them more rigid. The objective of this research was to produce and characterize pequi oil microparticles in a cashew gum (CG) and gelatin (GE) matrix cross-linked with tannic acid. Cross-linked pequi oil microparticles were produced by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microencapsulation; Complex coacervation; Cross-linking; Tannic acid; Encapsulation efficiency.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019001200753
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Impacto de tecnologias de encapsulação com biopolímeros sobre a atividade enzimática de lipases obtidas de Aspergillus niger. Repositório Alice
SILVA, I. M. M.; ALCÂNTARA, M. A.; TERZI, S. da C.; CORDEIRO, A. M. T. M.; GOTTSCHALK, L. M. F.; BRAGA, A. L. M..
Este trabalho teve como objetivo avaliar o impacto do uso de tecnologias de encapsulação na atividade de lipases. Foram utilizados os extratos enzimáticos de duas cepas: uma selvagem C e outra mutante 11T53A14 do fungo Aspergillus niger. Os processos de encapsulação adotados foram a gelificação iônica e a coacervação complexa. Para a determinação de proteína foi utilizado o método de Bradford e a atividade enzimática foi determinada por titulação. As micropartículas foram caracterizadas quanto à eficiência, eficácia e capacidade de carga. Os valores de eficiência, eficácia e capacidade de carga foram 88,53%, 33,59% e 1,84% para as micropartículas por gelificação iônica e 73,89%, 55,69% e 2,87% para as micropartículas por coacervação complexa,...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Enzimas; Gelificação iônica; Coacervação complexa; Imobilização; Enzymes; Ionic gelation; Complex coacervation; Immobilization.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057915
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Influence of wall material concentration and core-to-wall material ratio on the encapsulation of pomegranate seed oil by complex coacervation. Repositório Alice
COSTA, A. M. M.; TONON, R. V.; TORRES, A. G..
Pomegranate seed oil (PSO) is rich in bioactive compounds, such as conjugated linolenic acids (CLnA). Encapsulation is a packing technology that enables the application of highly oxidizable oils in food matrices. Technological properties of particles produced by this method are highly influenced by wall material (WM) concentration and core:WM ratio. The objective of this study was to evaluate the effects of the WM concentration and the core:WM ratio in the microencapsulation of PSO by complex coacervation.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Complex coacervation; Tecnologias emergentes; Pomegranate seed oil; Experimental design.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1081963
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Microparticles obtained by complex coacervation: influence of the type of reticulation and the drying process on the release of the core material Ciênc. Tecnol. Aliment.
Alvim,Izabela Dutra; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
Microparticles obtained by complex coacervation were crosslinked with glutaraldehyde or with transglutaminase and dried using freeze drying or spray drying. Moist samples presented Encapsulation Efficiency (%EE) higher than 96%. The mean diameters ranged from 43.7 ± 3.4 to 96.4 ± 10.3 µm for moist samples, from 38.1 ± 5.36 to 65.2 ± 16.1 µm for dried samples, and from 62.5 ± 7.5 to 106.9 ± 26.1 µm for rehydrated microparticles. The integrity of the particles without crosslinking was maintained when freeze drying was used. After spray drying, only crosslinked samples were able to maintain the wall integrity. Microparticles had a round shape and in the case of dried samples rugged walls apparently without cracks were observed. Core distribution inside the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Complex coacervation; Transglutaminase; Glutaraldehyde; Controlled release.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400036
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