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Análise do perfil químico e físico da cera de carnaúba (Copernicia sp.) obtida por diferentes acessos. Repositório Alice
BATISTA, A. R. F.; BRITO, E. S. de; RICARDO, N. M. P. S.; CABRAL, E. C.; EBERLIN, M. N.; PILAU, E. J.; GOZZO, F. C..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carnaúba; MALDI-TOF; NIRS; DSC; CG EM.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/882299
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Caracterização das raízes e féculas de três variedades de mandioca produzidas no estado do Pará. Repositório Alice
SILVA, P. A.; MELO, W. dos S.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; LOPES, A. S.; PENA, R. da S..
O Pará é o maior produtor brasileiro de mandioca (Manihot esculenta Crantz), a qual e destinada principalmente para a obtenção da farinha de mesa, embora a fécula seja o produto mais nobre extraído das suas raízes. O objetivo deste trabalho foi caracterizar as raízes e as féculas de três variedades de mandioca produzidas no estado do Pará. A análise biométrica constatou que não há um padrão de tamanho e de forma para as raízes de mandioca. As féculas obtidas apresentaram elevada pureza em amido (92%) e foram classificadas como ?fécula tipo 1?, pela legislação brasileira. De acordo com a microscopia eletrônica de varredura, os grânulos de amido das féculas apresentaram forma arredondada e ligeiramente achatada em uma das extremidades, com...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Mandioca; Manihot esculenta; Amido; Propriedades; MEV; DSC.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057527
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Caracterização de amido de pinhão modificado com soluções de ácido clorídrico 0,1 e 0,2M em presença de etanol e metanol. Repositório Alice
RIBEIRO, L. S.; CORDOBA, L. P.; LACERDA, L. G.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E..
O amido de pinhão possui propriedades interessantes, porém pouco foi estudado até o momento. Proveniente do Sul do Brasil, a semente da Araucária angustifolia serve de alimento para diversas culturas da região. Os amidos nativos de diversas fontes botânicas possuem características de interesse industrial, porém algumas só são adquiridas ou melhoradas mediante a aplicação de agentes que modifiquem as estruturas originais dos grânulos, como ácidos e oxidantes. O presente trabalho teve como objetivo estudar propriedades do amido de pinhão nativo e este modificado, utilizando ácido clorídrico 0,1M e 0,2M, em meio etanólico e metanólico. Pelas curvas DSC foi possível determinar as temperaturas ?onset?, de pico e de conclusão do processo de gelatinização das...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Araucaria angustifolia; Espécie nativa; Amido de pinhão; Amido modificado; Análise térmica; DSC.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000310
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Caracterização físico-química, reológica, morfológica e térmica dos amidos de milho normal, ceroso e com alto teor de amilose Ciênc. Tecnol. Aliment.
Weber,Fernanda Hart; Collares-Queiroz,Fernanda Paula; Chang,Yoon Kil.
O objetivo do presente estudo foi avaliar os amidos de milho normal, ceroso e com alto teor de amilose, fabricados pela National Starch, por meio da determinação das suas características físico-químicas, morfológicas, térmicas e reológicas. O amido de milho com alto teor de amilose (AM) apresentou teor de amilose igual a 71%, sendo que os valores obtidos para o amido de milho normal (M) e o amido de milho ceroso (AP) foram de 27,8 e 1,8%, respectivamente. Traços de proteína e lipídios foram encontrados nas amostras. O amido de milho ceroso apresentou maior viscosidade máxima e uma menor tendência à retrogradação, se comparado ao amido de milho normal. O amido AP apresentou menor entalpia de gelatinização, como pode ser observado nas análises de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amido; Milho; Amilose; Propriedades de pasta; DSC; Microscopia.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400008
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Caracterização reológica e estrutural de amostras de amido de pinhão (Araucaria angustifolia) do banco de germoplasma da Embrapa. Repositório Alice
LAZZAROTTO, M.; RIBEIRO, L. S.; CORDOBA, L. do P.; GODOY, R. C. B. de.
A semente da Araucaria angustifolia, conhecida como pinhão, pode ser uma boa fonte de amido. Este amido apresenta estrutura diferenciada em relação às fontes convencionais. Apesar da importância comercial e cultural, a Araucaria angustifolia encontra-se em risco de extinção. A forma mais segura de garantir a preservação da Araucária é através do uso e exploração econômica de seus produtos não madeiráveis. É um produto originalmente brasileiro com poucos estudos e não apresenta padronização em suas características. Nesse estudo foram caracterizadas 4 amostras de amido de diferentes procedências do banco de germoplasma da EMBRAPA Florestas (Colombo, PR). Realizaram-se análises reológicas (Rápido viscoanálise - RVA) e estruturais (Microscopia eletrônica de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Araucaria angustifolia; Pinheiro do Paraná; Pinhão; Semente; Amido; Banco de germolpasma; Embrapa Florestas; Análise térmica; DSC; RVA; Gelatinização.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1034462
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Caracterización de harina y almidón de frutos de banano Gros Michel (Musa acuminata AAA) Acta Agron. (Palmira)
Montoya-López,Jairo; Quintero-Castaño,Víctor Dumar; Lucas-Aguirre,Juan Carlos.
En el estudio se determinaron las características fisicoquímicas, térmicas y reológicas de la harina y el almidón de frutos de banano Gros Michel (Musa acuminata) cosechado en fincas del departamento del Quindío, Colombia. En el análisis proximal, la harina presentó un contenido de fibra de 18.82% y el almidón presentó contenidos de proteína de 1.92%, grasa de 5.3% y fibra de 2.76%. La harina presentó la temperatura más alta de absorción de calor (68.88 °C) y su entalpía de gelatinización fue de 2.17 J/g; mientras que para el almidón estos valores fueron de 48.36 °C y 44.62 J/g, respectivamente. El análisis termogravimétrico (TGA) de la harina o temperaturas en las cuales se registra la descomposición de carbohidratos...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Musaceae; Musa acuminata; Harina; Almidón; Características de la cocción; DSC; TGA; Rayos X; RVA; Musaceae; Musa acuminata; Baking characteristics; DSC; TGA; X-ray diffraction (XRD); RVA.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122015000100002
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Efeitos da oxidação induzida com permanganato de potássio na modificação do amigo de milho ceroso. Repositório Alice
LAZZAROTTO, S. R. da S.; SIQUEIRA, G. L. de A.; CORDOBA, L. do P.; HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E..
O amido milho ceroso ?waxy? possui apenas amilopectina, conferindo vantagens em processos industriais. Foram analisadas quatro amostras de amido milho ceroso, uma nativa e três modificadas com permanganato de potássio (KMnO4). As proporções amido/água (w/w) foram 1:4, 1:5 e 1:6. Para determinar as características de gelatinização dos amidos usou-se o DSC. Os resultados mostraram que a modificação e as diluições têm influência no processo de gelatinização do amido.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Amido de milho; Modificação oxi dativa; Processo de gelatinização; DSC.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1020960
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Effects of artepillin C on model membranes displaying liquid immiscibility BJMBR
Pazin,W.M.; Vilanova,N.; Voets,I.K.; Soares,A.E.E.; Ito,A.S..
It has been hypothesized that the therapeutic effects of artepillin C, a natural compound derived from Brazilian green propolis, are likely related to its partition in the lipid bilayer component of biological membranes. To test this hypothesis, we investigated the effects of the major compound of green propolis, artepillin C, on model membranes (small and giant unilamelar vesicles) composed of ternary lipid mixtures containing cholesterol, which display liquid-ordered (lo) and liquid-disordered (ld) phase coexistence. Specifically, we explored potential changes in relevant membrane parameters upon addition of artepillin C presenting both neutral and deprotonated states by means of small angle X-ray scattering (SAXS), differential scanning calorimetry...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Artepillin C; Green propolis; Model membranes; Giant unilamellar vesicles; SAXS; DSC.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2019000300610
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Evaluation of different software tools for deconvolving differential scanning calorimetry thermograms of salted beef Ciênc. Tecnol. Aliment.
BAMPI,Marlene; SERENO,Alberto Mariano; SCHMIDT,Franciny Campos; LAURINDO,João Borges.
Abstract The objective of this research was to evaluate the ability and efficiency of different software tools for the deconvolution of DSC thermograms of protein denaturation in salted beef. The salted samples were obtained by immersing beef pieces in NaCl solutions with concentrations of 20, 50, 100 and 330 g NaCl L-1 of water for 48 hours at 10 °C. The raw beef were used as control samples. Three software tools were considered: (i) Pyris7, (ii) OriginPro v.8, and (iii) Solver tool from MS-Excel. These computer programs were used for estimating the thermal denaturation temperature of myosin, sarcoplasmic proteins, and actin, as well as the value of denaturation enthalpy of these proteins. Based on the results obtained, we concluded that the model...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Meat; Protein; Denaturation temperature; DSC.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000400694
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Induced effects of oxidation with potassium permanganate in the modification of corn starch. Repositório Alice
LAZZAROTTO, S. R. da S.; HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E..
2014
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Milho; Amido modificado; Permanganato de potássio; DSC; Corn; Modified starch; Potassium permanganate.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000390
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Influence of Sex on the Physical-chemical Characteristics of Abdominal Chicken Fat Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Marx,SD; Soares,JM; Prestes,RC; Schnitzler,E; Oliveira,CS; Demiate,IM; Backes,GT; Steffens,J.
ABSTRACT The aim of this study was to determine if sex influenced abdominal fat yield, chemical composition, pH, color, fatty acid profile, and stability (by Differential Scanning Calorimetry - DSC) of Cobb chickens. Abdominal fat yields of 1.86 and 1.49% were obtained for females and males, respectively. Abdominal fat lipid contents of 70.68 and 74.36 g/100g, moisture content of 27.87 and 24.09 g/100g, protein content of 0.91 and 0.95 g/100g, ash content of 0.038 and 0.041 g/100g were obtained in males and females, respectively. Fat pH was not different between sexes, with values of 6.71 for males and 6.63 for females (p<0.05). Color L* values of 58.67 and 55.42, a* values of 4.95 and 3.44, and b* values of 7.36 and 8.18 were obtained for males and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fatty acids; Raw material; DSC; Byproducts.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2016000200269
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Modificação do amido de Dioscorea sp: propriedades calorimétricas. Repositório Alice
SILVA, F. L. de A. da; HORNUNG, P. S.; BARBI, R, C, T.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H..
O procedimento de gelatinização do amido é importante, visto que vários ramos da indústria se utilizam desse fenômeno para conferir características desejadas a seus produtos. O estudo visa analisar o potencial existente na modificação de nova fonte de amido extraído do cará branco da Amazônia, que favoreçam a utilização do amido industrialmente. Os efeitos das modificações (NaClO, radiação de microondas e luz UV) foram avaliadas por análise das propriedades calorimétricas diferenciais em DSC8500 da PerkinElmer. Observou-se redução da entalpia de gelatinização bem como das temperaturas envolvidas (?onset?, pico e conclusão) que caracterizam a formação do gel de amido das amostras modificadas em relação ao amido nativo.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: DSC; Cara branco; Amido; Tubérculo; Dioscorea; Starch.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1080725
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Pasting, thermal and physiochemical properties of wheat starch from the "Brazilian Cerrado" Wheat. Repositório Alice
BEZERRA, C. M. P.; ALVES, T. de O.; TATSCH, P. O.; MIRANDA, M. Z. de; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L..
bitstream/item/198854/1/SIAN-2019-R004.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: DSC; RVA; Damage starch; Wheat starch.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110096
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Pasting, thermal and physiochemical properties of wheat starch from the "Brazilian Cerrado" Wheat. Repositório Alice
BEZERRA, C. M. P.; ALVES, T. de O.; TATSCH, P. O.; MIRANDA, M. Z. de; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L..
bitstream/item/198900/1/ID44581-2019SIANp14R004.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: DSC; RVA; Damage starch; Amido; Trigo; Wheat starch.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110160
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Physicochemical, structural and thermal properties of oxidized, acetylated and dual-modified common bean (Phaseolus vulgaris L.) starch Ciênc. Tecnol. Aliment.
WOJEICCHOWSKI,José Pedro; SIQUEIRA,Geisa Liandra de Andrade de; LACERDA,Luiz Gustavo; SCHNITZLER,Egon; DEMIATE,Ivo Mottin.
Abstract Common beans are rich in protein and complex carbohydrates that are valuable for the human diet. Starch is the most abundant individual component; however, in its native form it has limited applications and modifications are necessary to overcome technological restrictions. The aim of this study was to evaluate the influence of oxidation, acetylation and dual-modification (oxidation-acetylation) on the physicochemical, structural and thermal properties of common bean starch. The degree of substitution of the acetylated starches was compatible with food use. Fourier transform infrared spectra confirmed the acetylation of the bean starch, with a peak at 1,735cm-1. The granules of the bean starch were oval to spherical in shape, with no differences...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Non-conventional starch; Rheological properties; FTIR spectroscopy; DSC.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000200318
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Thermal and rheological behavior of native and modified starch Araucaria angustifolia (pinhão). Repositório Alice
HORNUNG, P. S.; GRANZA, A. G.; LAZZAROTTO, S. R. da R.; RIBANI, R. H.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E..
Araucaria angustifolia is known in Brazil as Paraná Pine is endangered due to reckless extraction. The preservation and maintenance of the culture could be stimulated by use derivative products like the starch from its seeds (pinhão). In this work were studied samples of unmodified and modified pinhão starch. The hydrogen peroxide (H2O2) were used in the concentrations 0.1, 0.2 and 0.3 mol.L-1 (a, b, c) and simultaneously exposed in ultraviolet rays (&#955; = 256 nm) for one hour. One sample (N) was maintained as received for comparisons of the analysis results. The samples were analyzed by the thermoanalytical techniques: thermogravimetry and differential thermal analysis (TG-DTA) and differential scanning calorimetry (DSC); and by the rheological...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Araucaria angustifolia; Espécie nativa; Amido modificado; Peróxido de hidrogênio; Raio ultravioleta; DSC; Modified starch; Hydrogen peroxide; Ultraviolet rays.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000387
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Thermal properties of bioplastics obtained from mixtures of cassava and corn starch. Repositório Alice
ORTIZ, J. A. R.; MORO, T. M. A.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L. R.; GALDEANO, M.; TAKEITI, C. Y..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Extrusão; DSC; Energia mecânica específica; Mandioca; Amido de milho.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/936599
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Thermal tools to evaluation of decayed and weathered wood polymer composites prepared by in situ polymerization. Repositório Alice
MATTOS, B.; LAZZAROTTO, M.; MAGALHAES, W. L. E.; GATTO, D. A..
This study aims to apply thermal tools in the evaluation of decayed and weathered wood polymer composites prepared by in situ polymerization of methyl methacrylate (MMA) using glycidyl methacrylate (GMA) and methacrylic acid (MAA) as cross-linkers. The pine wood samples were impregnated in a vacuum/pressure system and polymerized in an oven at 90°C for 10h, using benzoyl peroxide at 1.5 wt% as catalyst. The untreated wood and composites were exposed to in vitro decay tests with Trametes versicolor and Gloeophyllum trabeum fungi, and to artificial weathering. The weight loss after tests was measured, and the characterization was performed by thermogravimetric (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC) analysis. The mass loss caused by exposure to...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Madeira; Compósito; Polímero; Metacrilato; Aditivo; TGA; DSC; Pinewood; Methacrylate; Additives.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000392
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Vibrational and thermal characterization of seeds, pulp, leaves and seed oil of Rosa rubiginosa Boletín de la Sociedad
Ramos,Pablo Martín; Gil,Jesús Martín; Ramos Sánchez,M. Carmen; Navas Gracia,Luis Manuel; Hernández Navarro,Salvador; Martín Gil,Francisco Javier.
Rosa rubiginosa L. seed oil has been studied for its application in skin care products, but the chemical nature of seeds, pulp and even leaves, apart from that of oil, is also relevant with a view to the application of this weed for biodiesel production. All these vegetal materials were studied by infrared spectroscopy (FTIR) and differential scanning calorimetry (DSC) for characterisation purposes. FTIR bands at 3005, 2924, 1740, 1654 and 1456 cm-1 were used to estimate the iodine index, suitable for biofuels, and the oxidation stability degree. From the viewpoint of the thermal stability, both the seed oil (for which pyrolysis occurs at 462ºC), the raw seeds and the rosehip pulp (with decomposition temperatures of 373ºC and 333ºC, respectively) showed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: A-linolenic acid; DSC; FTIR; Rose hip seed oil; R. rubiginosa.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-23722016000300003
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