Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 68
Primeira ... 1234 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
7-hydroxycalamenene effects on secreted aspartic proteases activity and biofilm formation of Candida spp. Repositório Alice
AZEVEDO, M. M. B.; ALMEIDA, C. A.; CHAVES, F. C. M.; RODRIGUES, I. A.; BIZZO, H. R.; ALVIANO, C. S.; ALVIANO, D. S..
The 7-hydroxycalamenenene-rich essential oil (EO) obtained from the leaves of Croton cajucara (red morphotype) have been described as active against bacteria, protozoa, and fungi species. In this work, we aimed to evaluate the effectiveness of 7-hydroxycalamenenene against Candida albicans and nonalbicans species.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Croton cajucara; Anti-candidal activity; Essential oil; Óleo essencial; Secreted aspartic proteases.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040252
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Alternativas para o aproveitamento industrial da pimenta-do-reino (Piper nigrum L.). Infoteca-e
MELO, C. F. M. de; ALVES, S. de M.; HÜHN, S.; BARBOSA, W. C..
1990
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pimenta-do-reino; Tempero; Industria; Conserva; Tecnologia; Pimenta desidratada; Oleo essencial; Resina; Olearesina; Black pepper; Industry; Seasoning; Preserve; Desydrated pepper; Essential oil; Technology; Resin.
Ano: 1990 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/383843
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Analysis of essential oils from breu samples collected in Alto Erepecuru region, Brazilian Amazon. Repositório Alice
SILVA, E. R. da; OLIVEIRA, D. R. de; BIZZO, H. R.; MELO, M. de F. F.; LEITÃO, S. G..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Protium; Breu; Essential oil; P-cymene.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1029355
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Anti-candidal activity of 7-hydroxycalamenene isolated from croton cajucara. Repositório Alice
AZEVEDO, M. M. B.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; ALVIANO, C. S.; ALVIANO, D. S..
The leaves and bark from Croton cajucara Benth (family Euphorbiaceae), a shrub from the Amazon, have been used locally used in folk medicine to treat, diabetes, malaria, grastrointestinal and liver disorders.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: 7-hydroxycalamenene; Croton cajucara; Red sacaca; Essential oil; Anti-Candidal activity.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/934206
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Antimicrobial activity of essential oils from Piper hispidum and Piper hispidinervum. Repositório Alice
OLIVEIRA, M. R. de; FERREIRA, C. C.; SOUZA, M. G. de; CHAVES, F. C. M..
The objective of this work was to evaluate the antimicrobial activities of the plants Piper hispidum and P. hispidinervum.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Essential oil; Piper hispidum; Piper hispidinervum; Óleo essencial.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1028623
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aproveitamento de carotenos em óleo essencial de tangerina cravo. Infoteca-e
CASCON, S.C..
1982
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tangerina Cravo; Oleo essencial; Citrus; Essential oil.
Ano: 1982 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/410572
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Assessment of natural vegetal extracts in the inhibition of Leuconostoc mesenteroides MSI Agriscientia (Córdoba)
Serra,M. A; Garnero,J. A; Nicolau,V. V; Andreatta,A. E.
The present study focuses on the assessment of natural vegetal extracts in the inhibition of bacteria altering Vienna sausages whose growth becomes evident in the vacuum packed product after two to three weeks of refrigerated storage causing packages to swell. The different natural extracts were obtained by means of steam stripping, microwave assisted extraction and ultrasound assisted extraction. Apart from these extracts, commercial essential oils, pure compounds present in the vegetal kingdom and solutions were also evaluated. For each of the extracts, microbial sensitivity tests were carried out in order to assess the inhibitory/bactericidal effect against Leuconostoc mesenteroides MS1. It has been found that the essential oils obtained from Citrus...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Leuconostoc mesenteroides MS1; Antimicrobial; Essential oil; Inhibitor; Bactericide; Vienna sausage.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1668-298X2018000100006
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade antimicrobiana do óleo essencial de capim-limão contra Salmonella Typhimurium em repolho. Infoteca-e
MACHADO, T. F.; PEREIRA, R. de C. A.; REBOUÇAS, J. de O.; PONTES, C. M.; XAVIER, T. F..
2013
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cymbopogon citratus; Óleo essencial; Antimicrobiano; Sanitização; Cymbopogon citratus; Essential oil; Antimicrobial.
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/981606
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação de genótipos de Menta (Mentha spp) nas condições do Distrito Federal, Brasil. Repositório Alice
GRISI, M. C. M.; SILVA, D. B.; ALVES, R. B. N.; GRACINDO, L. A. M. B.; VIEIRA, R. F..
bitstream/item/178137/1/ID-27991-1.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Mentha spp; Recursos Genéticos; Caracterização; Variabilidade genética; Essential oil; Characterization; Genetic variability; Menta; Óleo Essencial; Genetic resources.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/187181
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Biologia floral da candeia (Eremanthus erythropappus, Asteraceae) PFB - Pesquisa Florestal Brasileira
Vieira, Fábio de Almeida; Fajardo, Cristiane Gouvêa; Carvalho, Dulcinéia de.
O objetivo deste trabalho foi examinar e documentar a biologia floral e os polinizadores da candeia (Eremanthus erythropappus) em uma população natural, sendo estudados a antese, a morfologia floral, a receptividade estigmática, a viabilidade de pólen e os visitantes florais. As flores pequenas (10,17 mm de comprimento) são cor de rosa, hermafroditas e organizadas em densos capítulos (média = 29 flores). Foi observada alta porcentagem de pólen viável (77,25%) e relativamente pouca disponibilidade de néctar para os visitantes florais (0,63 μL). As abelhas Apis mellifera e Trigona sp. foram os visitantes mais frequentes. Os comprimentos dos botões, estiletes e flores variaram significativamente entre plantas.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antese; Viabilidade de pólen; Visitantes florais; Óleo essencial Recursos Florestais; Engenharia Florestal; Botânica; Reprodução Anthesis; Pollen viability; Floral visitors; Essential oil.
Ano: 2012 URL: http://pfb.cnpf.embrapa.br/pfb/index.php/pfb/article/view/402
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização farmacognóstica da droga e do extrato fluido de mentrasto: Ageratum conyzoides L. Repositório Alice
OLIVEIRA, F. de; SAITO, M.L.; GARCIA, L. de O..
A especie vegetal Argentum conyzoides L., empregada popularmente como antidiarreica, antiespasmódica, carminativa, febrifuga, antirreumática teve sua propriedade anti inflamatória comprovada cientificamente, foi estudada morfológica e anatomicamente com vistas a sua caracterização farmacognostica . O extrato fluido da referida planta foi analisado por cromatografia em camada delgada, através de diversos sistemas cromatográficas, com vistas a fornecer subsídios ao controle de qualidade deste insumo farmacêutico.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ageratum conyzoides l; Planta medicinal; Antiinflamatoria; Antidesinterica; Antiespasmodica; Febrifuga; Antifisetica; Tonica; Aperiente; Mentrasto; Oleo essencial; Caracterizacao farmacognostica; Medicinal plant; Essential oil; Pharmacognostic characterization; Antiphologistic; Febrifugal; Antispasmodic; Fluid extracted; Mentraste; Antidiarrhea.
Ano: 1993 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/12409
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of Volatile Compounds in the Essential Oil of Sweet Lime (Citrus limetta Risso) Chilean J. Agric. Res.
Colecio-Juárez,Maria C; Rubio-Núnez,Rubria E; Botello-Álvarez,José E; Martinez-González,Gloria M; Navarrete-Bolanos,José L; Jiménez-Islas,Hugo.
The essential oil of citrus fruit contains components pleasant sensory characteristics that are appreciated in food, pharmaceutical, and cosmetics industries. In the case of sweet lime (Citrus limetta Risso), is necessary to characterize the essential oil components, to identify potential uses of this fruit. The essential oil of sweet lime was obtained from lime flavedo in four different maturation stages. Steam distillation was employed and then compared with hexane extraction. The identification of the components in the essential oil was carried out by gas chromatography and mass spectrometry. A total of 46 components were found in the essence of lime, among which the highest concentration of compounds present were aldehydes such as limonene. Linalool,...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Sweet lime; Essential oil; Steam distillation; Maturation stages.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392012000200017
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Chemical characterization and antimicrobial activity of essential oils from Brazilian Cerrado species. Repositório Alice
SANTOS, M. C. da S.; VIEIRA, R. F.; ALVIANO, D. S.; BIZZO, H. R..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Asteraceae; Essential oil; Brazilian Cerrado.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1029358
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Chemical composition and antibacterial activities of seven Eucalyptus species essential oils leaves Biol. Res.
Sebei,Khaled; Sakouhi,Fawzi; Herchi,Wahid; Khouja,Mohamed Larbi; Boukhchina,Sadok.
BACKGROUND: In this paper, we have studied the essential oils chemical composition of the leaves of seven Eucalyptus species developed in Tunisia. Eucalyptus leaves were picked from trees growing in different arboretums in Tunisia. Choucha and Mrifeg arboretums located in Sedjnene, region of Bizerte (Choucha: E. maideni, E. astrengens et E. cinerea; Mrifeg : E. leucoxylon), Korbous arboretums located in the region of Nabeul, North East Tunisia with sub-humid bioclimate, (E. lehmani), Souiniet-Ain Drahem arboretum located in region of Jendouba (E. sideroxylon, E. bicostata). Essential oils were individually tested against a large panel of microorganisms includingStaphylococcus aureus (ATCC 6539), Escherichia coli (ATCC 25922), Enterococcus faecalis...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Eucalyptus; Essential oil; Antibacterial activity; -pinene.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602015000100007
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Chemical composition and antifungal activity of Piper auritum Kunth and Piper holtonii C. DC. against phytopathogenic fungi Chilean J. Agric. Res.
Pineda M,Rodrigo; Vizcaíno P,Samuel; García P,Carlos M; Gil G,Jesús H; Durango R,Diego L.
The growth of fungi during pre - and postharvest of fruits may cause spoilage and result in a reduction in quality and quantity. The aim of the present work was to investigate the efficacy of four extracts (n-hexane, dichlorometane, ethyl acetate, and methanol) and the essential oil of Piper auritum Kunth and P. holtonii C. DC. on the growth inhibition of three important postharvest pathogens of fruits (Colletotrichum acutatum, C. gloeosporioides, and Botryodiplodia theobromae). The in vitro antifungal activity was assayed following the poisoned food technique. The results showed that both n-hexane extract (HE) as essential oil (EO) displayed a relative good control against the three pathogens, being the originating materials of P. holtonii the most...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Piperaceae; Essential oil; Apiol; Colletotrichum; Botryodiplodia.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392012000400008
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of the essential oils from male and female specimens of Baccharis punctulata (Asteraceae). Repositório Alice
ASCARI, J.; OLIVEIRA, M. S. de; NUNES, D. S.; GRANATO, D.; SCHARF, D. R.; SIMIONATTO, E.; OTUKI, M.; SOLEY, B.; HEIDEN, G..
bitstream/item/191749/1/Gustavo-Heiden-Ascari.et.al.2019.Chemical.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Baccharis punctulata; Essential oil; Topical anti-inflammatory.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1105180
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Chemical composition of the essential oil of leaves of Croton conduplicatus Kunth subjected to different extraction times. Repositório Alice
SOUZA, A. V. de; SANTOS, U. S. dos; SOUZA, M. D. de; BISPO, L. dos P.; ALMEIDA, J. R. G. da S..
Objectives to evaluate the influence of different extraction times on the chemical composition of the essential oil from the leaves of Croton conduplicatus.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Quebra faca; Composição química; Óleo essencial; Folhas; Croton conduplicatus; Planta medicina; Bioma Caatinga; Recurso natural; Natural resource; Medicinal plants; Essential oil.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1006755
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Comparative analysis of the essential oil yield and chemical composition of leaves and fruits of Campomanesia xanthocarpa Berg and C. guaviroba (DC.) Kiaersk. (Myrtaceae). Repositório Alice
SILVA, T. D.; TROMBIN-SOUZA, MICHELE; TROMBIN-SOUZA, MIRELI; BIZZO, H. R.; DESCHAMPS, C..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Essential oil; Hydrodistillation; Aromatic plants; Atlantic Forest.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1029377
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
COMPARISON OF GINGER (Zingiber officiale Roscoe) OLEORESIN OBTAINED WITH ETHANOL AND ISOPROPANOL WITH THAT OBTAINED WITH PRESSURIZED CO2 Ciênc. Tecnol. Aliment.
NOBREGA,Lia P.; MONTEIRO,Alcilene R; MEIRELES,M. Angela A.; MARQUES,Marcia O. M.
Ginger (Zingiber officinale Roscoe) belongs to the Zingiberacea family. It is a spice of great commercial importance. In this work ginger oleoresin was obtained with ethanol, isopropanol and liquid carbon dioxide. The chemical compositions of the extract were compared with each other. All oleoresin samples had monoterpenes and sesquiterpenes. Carboxylic acids were found in organic solvent extracts for an extraction time of 2 hours. The component responsible the for pungent characteristic of the oleoresin, gingerois, were detected in samples obtained with organic solvent for extraction times of 6 hours and in samples obtained with CO2 liquid for extraction times of 2 hours.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Essential oil; Oleoresin; Ginger; Solvent extraction; Supercritical extraction.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400013
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Composition and antimicrobial activity of essential oils of Cinnamosma fragrans ArchiMer
Randrianarivelo, Roger; Sarter, Sarnira; Odoux, Eric; Brat, Pierre; Lebrun, Marc; Romestand, Bernard; Menut, Chantal; Andrianoelisoa, Hanitriniaina Sahondra; Raherimandimby, Marson; Danthu, Pascal.
Essential oil samples of Cinnamosma fragrans from two regions in Madagascar, Tsaramandroso (38 samples) and Mariarano (30 samples), were analysed by GC/MS. Fifty-seven components were identified, accounting from 88.3% to 99.4% of the oils' composition. The major components were linalool (72.5 +/- 23.3%) in Tsaramandroso and 1,8-cineole (47.3 +/- 10.2%) in Mariarano. Samples B8 (95.8% linalool) from Tsaramandroso and B143 (71.6% 1,8-cineole) from Mariarano containing the highest proportions of the two main components identified, were selected to determine antimicrobial activities against 10 microbial strains. Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus were the most sensitive strains to both oils. Minimum inhibitory concentration (MIC) values were lower for...
Tipo: Text Palavras-chave: Madagascar; 1.8 Cineole; Linalool; Antimicrobial activity; Essential oil; Cinnamosma fragrans.
Ano: 2009 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2009/publication-6242.pdf
Registros recuperados: 68
Primeira ... 1234 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional