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A Cultura do açaí. Infoteca-e
NOGUEIRA, O. L.; CARVALHO, C. J. R. de; MULLER, C. H.; GALVÃO, E. U. P.; SILVA, H. M. e; RODRIGUES, J. E. L. F.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; CARVALHO, J. E. U. de; ROCHA NETO, O. G. da; NASCIMENTO, W. M. O. do; CALZAVARA, B. B. G..
Introdução; Clima e solo; Variedades; Formacao de mudas; Plantio; Tratos culturais; Adubacao; Controle de pragas e doencas; Colheita e beneficiamento dos frutos; Extração e beneficiamento do palmito; Coeficientes de produção.
Tipo: Col Criar Plantar ABC 500P/500R Saber (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cultivo; Trato cultural; Cabbage palm; Cultivation; Soil; Seedling; Plantation; Harvest; Fruit; Extraction; Euterpe oleracea; Solo; Plantio; Muda; Colheita; Palmito; Beneficiamento; Extração.
Ano: 1995 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/115005
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Adaptação ao modelo tradicional de extração de oleorresina da copaíba. Infoteca-e
GUARINO, E. de S. G.; FONSECA, F. L. da; ULLER, H. F.; WADT, L. H. de O..
O oleorresina de copaíba (Copaifera L.) é um dos mais tradicionais produtos florestais não madeireiros extraídos na Amazônia. No entanto, como todos os outros produtos oriundos da floresta, apresenta lacunas de conhecimento e tecnologias para consolidação da cadeia produtiva. Na busca pela melhoria ergonômica e efi ciência na extração do oleorresina de copaíba, foi testada a viabilidade técnica do uso de um trado adaptado à motosserra para obtenção de oleorresina de copaíba.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Produto florestal não-madeireiro; Embrapa Acre; Campo Experimental; Rio Branco (AC); Acre; Amazônia Ocidental; Copaiba; Copaifera L; Oleorresina; Extração; Tecnologia apropriada; Nontimber forest products; Oleoresins; Extraction; Technology; Innovation adoption; Western Amazon; Productos forestales no madereros; Oleoresinas; Extracción; Tecnología; Adopción de innovaciones; Amazonia Occidental.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060569
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Análise de arranjos para extração de óleos vegetais e suprimento de usina de biodiesel AgEcon
Sartori, Marco Antonio; Perez, Ronaldo; da Silva Junior, Aziz Galvao; Machado, Silvia Regina Sartori; Santos, Manoela Maciel de Souza; Miranda, Carlos Alberto de Castro.
This study aimed at the technical-economical evaluation of implanting some vegetal-oil extraction units in order to insert the family agriculture into bio-diesel production chain. Three project models (arrangements) for vegetal-oil extraction units at different sizes were proposed, using extraction by pressing and mixed extraction (extracting by either pressing or solvent) and different raw materials (castor-oil and soybean). For the size analysis, the oil production scales between 50/60 tons/day were used with real market data concerning investments, inputs prices of the process, raw materials and vegetal oil. For the economic analyses, the software BioSoft was used. The BioSoft is a program for supporting the decision-making process, which was developed...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Vegetal oil; Extraction; Viability; Crop Production/Industries; L25; D81; L69..
Ano: 2009 URL: http://purl.umn.edu/60807
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Anthocyanins and its influence in the color of soybean flowers. Repositório Alice
POLISELI, C.; VERONEZZI, G.; MEURER, E.; HOFFMANN-CAMPO, C. B.; NUNES, E. O.; GAZZONI, D. L..
bitstream/item/191635/1/p-278-AbstractBookISCE2018.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Soja; Extração; Antocianina; Anthocyanins; Color; Soybeans; Extraction.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1105111
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Borracha extrativa. Repositório Alice
WISNIEWSKI, A..
1963
Tipo: Outras publicações científicas (ALICE) Palavras-chave: Extrativismo vegetal; Borracha; Seringal nativo; Seringueira; Produção; Classificação; Amazônia; Brasil; Rubber tree; Production; Classification; Native plantation; Extraction.
Ano: 1963 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/376103
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Characterisation of dissolved organic compounds in hydrothermal fluids by stir bar sorptive extraction - gas chomatography - mass spectrometry. Case study: the Rainbow field (36 degrees N, Mid-Atlantic Ridge) ArchiMer
Konn, Cecile; Charlou, Jean-luc; Donval, Jean-pierre; Holm, Nils G..
The analysis of the dissolved organic fraction of hydrothermal fluids has been considered a real challenge due to sampling difficulties, complexity of the matrix, numerous interferences and the assumed ppb concentration levels. The present study shows, in a qualitative approach, that Stir Bar Sorptive Extraction (SBSE) followed by Thermal Desorption - Gas Chromatography - Mass Spectrometry (TD-GC-MS) is suitable for extraction of small sample volumes and detection of a wide range of volatile and semivolatile organic compounds dissolved in hydrothermal fluids. In a case study, the technique was successfully applied to fluids from the Rainbow ultramafic-hosted hydrothermal field located at 36 degrees 14'N on the Mid-Atlantic Ridge (MAR). We show that...
Tipo: Text Palavras-chave: Sample preparation; Extraction; Organic compounds; Hydrothermal fluids; Ultramafic rocks.
Ano: 2012 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00114/22514/20196.pdf
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Comparação entre protocolos para extração de DNA de cupuaçu (Theobroma grandiflorum). Repositório Alice
MATOS, I. S. de P.; BARBOSA, E. M.; MAIA, M. C. C.; RAPOSO, A.; TEIXEIRA, R. B..
O cupuaçu é uma espécie nativa na região Amazônica que se encontra em estágio inicial de domesticação, apresentando ampla variabilidade genética para as diversas características. Contudo, poucos são os estudos que envolvem avaliações moleculares nesta espécie. A otimização de um protocolo para extração de DNA é pré-requisito básico para etapas subseqüentes da análise molecular. Com o objetivo realizar amplificação e melhoria da qualidade e quantidade de DNA obtido dessa espécie, o presente trabalho compara protocolos de extração de DNA do cupuaçu. Os protocolos utilizados foram o de Doyle e Doyle (1990), modificado por FIGUEIRA et al. (1997) com a utilização de proteinase K, e o Doyle e Doyle (1990), modificado por FERREIRA GRA TTAP AGLIA (1998)...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fitomejoramiento; Cupuassu; ADN; Extracción; Melhoramento Genético Vegetal; Cupuaçu; Theobroma Grandiflorum; DNA; Extração; Plant breeding; Extraction.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/866182
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Comparison of two lipid extraction methods produced by yeast in cheese whey. Repositório Alice
CASTANHA, R. F.; MORAIS, L. A. S. de; MARIANO, A. P.; MONTEIRO, R. T. R..
Abstract: This work aimed to evaluate nine strains of yeast, previously identified as good producers of lipids in honey medium, for selecting the most suitable strain for the production of lipids in cheese whey medium and compared two well known extraction methods of lipids from the culture medium. The highest yield of total lipids was 1.27 g.L-1 produced by Cryptococcus laurentii 11. A comparison was made between the two culture media: cheese whey and liquid YEPG, and two lipid extraction methods: Bligh and Dyer and Folch et al. for C. laurentii. The experiments were performed with 22 full factorial design using two factors and two levels. Lipid content was higher in cheese whey and there was no difference in the extraction methods statistically. The...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Levedo; Soro de leite; Óleo; Extração; Cheese whey; Yeasts; Extraction.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/976459
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Conteudo de fosforo da biomassa microbiana de um solo cultivado com Brachiaria decumbens Stapf. Repositório Alice
GUERRA, J.G.M.; FONSECA, M.C.C. da; ALMEIDA, D.L. de; DE-POLLI, H.; FERNANDES, M.S..
A partir do trabalho de longa duracao, em solo cultivado com Brachiaria decumbens adubada com fontes de fosforo (P) em diferentes epocas de aplicacao, um experimento foi conduzido com o objetivo de estimar, pelo metodo da fumigacao-extracao, o conteudo de P microbiano de solo. O delineamento adotado foi de blocos ao acaso com seis tratamentos e quatro repeticoes. Os tratamentos foram: ausencia de fertilizacao fosfatica (PO), rocha fosfatica incorporada no plantio (RFpl), rocha no plantio e superfosfato-triplo aplicado em cobertura (RFpl + STcob), superfosfato no plantio (STpl), superfosfato em cobertura (STco), superfosfato no plantio e em cobertura (STpl + STcob). A dose, nas duas epocas de aplicacao, equivaleu a 87 kg de P/ha. O conteudo de P...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Carbono; Fumigacao; Extracao; Rocha fosfatica; Forrageira; Carbon; Fumigation; Extraction; Rock phosphate; Forage.
Ano: 1995 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/104215
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Contribuição ao estudo químico do sebo de ucuúba. Repositório Alice
PINTO, G. P..
1951
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ucuúba; Sebo; Botânica; Semente; Análise; Distribuição geográfica; Óleo; Processamento; Torta; Solvente; Extração; Acido graxo; Tecnologia; Trimiristina; Virola surinamensis; Amazônia; Brasil; Fat; Botany; Seed; Analysis; Geographic distribution; Oil; Processing; Solvent; Extraction; Technology; Fatty acids; Cake.
Ano: 1951 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/376213
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Criteria for the Extraction of Fish Oil CIGR Journal
BAKO, TANKO; VICTOR, UMOGBAI I; J, AWULU O.
The effect of pre-treatment of mackery (Scomber scombrus) on oil recovery and quality was investigated. Fish oil was extracted using the screw expeller press after heat pre-treatment of the fish sample. The effect of cooking temperatures and cooking times was evaluated. It was observed that the oil yield has a positive relationship with cooking temperature. The oil yield increased with increasing cooking temperature at all the cooking times investigated and also increased with increasing cooking time from 5-15 minutes and then decreased for 20 minutes cooking time at all the cooking temperatures investigated. The results revealed that a highest yield of 22.8 % was obtained when the fish was treated at 90 0C cooking temperature for 15 minutes. The lowest...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Criteria; Fish Oil; Pre-treatment; Extraction; Oil yield.
Ano: 2017 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4021
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Cultivo hidropónico y manejo nutrimental de la producción anual de Antirrhinum majus L. en condiciones de invernadero. Colegio de Postgraduados
Rojas Velázquez, Angel Natanael.
La información y tecnologías para el cultivo hidropónico de perrito (Antirrhinum majus L.) en invernadero es limitada y requiere mayor conocimiento e investigación para el adecuado manejo del cultivo. En el presente estudio se utilizó un material de verano (Grupo IV) serie Potomac cv. Rose, para determinar los efectos del potencial osmótico (PO) en la solución nutritiva (-0.036, -0.054, -0.072, -0.090 y -0.108 MPa) en el contenido de biomasa y calidad comercial, análisis de crecimiento, absorción y extracción nutrimental, durante en cultivos de invierno y verano. En general las diferentes variables evaluadas, biomasa aérea, vida de florero y días a cosecha se vieron afectados por los tratamientos de PO y por las estaciones de crecimiento. La...
Palavras-chave: Análisis de crecimiento; Absorción; Extracción; Hidroponía; Invernaderos; Growth analysis; Absorption; Extraction; Hydroponic; Greenhouse; Doctorado; Fruticultura.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/237
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Cultivo hidropónico y manejo nutrimental de la producción anual de Antirrhinum majus L. en condiciones de invernadero. Colegio de Postgraduados
Rojas Velázquez, Angel Natanael.
La información y tecnologías para el cultivo hidropónico de perrito (Antirrhinum majus L.) en invernadero es limitada y requiere mayor conocimiento e investigación para el adecuado manejo del cultivo. En el presente estudio se utilizó un material de verano (Grupo IV) serie Potomac cv. Rose, para determinar los efectos del potencial osmótico (PO) en la solución nutritiva (-0.036, -0.054, -0.072, -0.090 y -0.108 MPa) en el contenido de biomasa y calidad comercial, análisis de crecimiento, absorción y extracción nutrimental, durante en cultivos de invierno y verano. En general las diferentes variables evaluadas, biomasa aérea, vida de florero y días a cosecha se vieron afectados por los tratamientos de PO y por las estaciones de crecimiento. La...
Palavras-chave: Análisis de crecimiento; Absorción; Extracción; Hidroponía; Invernaderos; Growth analysis; Absorption; Extraction; Hydroponic; Greenhouse; Doctorado; Fruticultura.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/237
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Desempenho de desfibrador comercial para espécies vegetais do Pantanal. Infoteca-e
GALVANI, F.; FÉLIX, C. G. S..
Este trabalho teve por finalidade avaliar o desempenho de um desfibrador mecânico comercial de cana-de-açúcar quanto à sua eficiência para a remoção de fibras para as espécies do gravatá, carandá e da bocaiuva em escala de bancada.
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Fibra Vegetal; Extração; Gravata; Caranda; Bocaiuva; Natural fibers; Plant fibers; Extraction.
Ano: 2017 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1083015
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Desenvolvimento do imbuzeiro (Spondias tuberosa Arr.Cam.) na regiao semi-Arida do Nordeste brasileiro. Repositório Alice
CAVALCANTI, N. de B.; RESENDE, G. M. de; BRITO, L. T. de L..
O objetivo desse estudo foi determinar a producao de 36 plantas nativas de imbuzeiro, em tres comunidades de pequenos agricultores que praticam seu extrativismo nos municipios de Juazeiro, Uaua e Jaguarari, na regiao semi-arida da Bahia. O estudo foi realizado no periodo de janeiro a marco de 1996 quando da ocorrencia da safra do imbuzeiro na regiao. Os resultados obtidos mostraram que a altura media das plantas variou de 5,5 a 5,8m e o diametro medio da copa variou de 12,5 a 12,6m. A quantidade media de frutos variou de 18.853 a 21.366 frutos por planta, com um peso medio dos frutos variando de 162,3 a 176,9 kg em cada planta.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Extrativismo; Nordeste; Regiao semi-arida; Semi-arid region; Planta da Catinga; Natural resource; Umbu; Agricultura familiar; Spondias Tuberosa; Extraction.
Ano: 1999 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/134055
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Determinação de cádmio, cobre, cromo, níquel, chumbo e zinco em fosfatos de rocha. Repositório Alice
CAMPOS, M.L.; SILVA, F.N. da; FURTINI NETO, A.E.; GUILHERME, L.R.G.; MARQUES, J.J.; ANTUNES, A.S..
A preocupação com metais pesados provenientes de fertilizantes minerais deve-se à possibilidade de entrada desses elementos na cadeia alimentar. O objetivo deste trabalho foi determinar o teor de metais pesados e comparar três métodos de extração (Embrapa, USEPA 3051A e USEPA 3050B) de Cd, Cr, Cu, Ni, Pb e Zn em fosfatos de rochas nacionais e importados. A quantificação dos teores desses elementos foi feita em espectrofotômetro de absorção atômica de chama ar-acetileno. Entre os fosfatos estudados, o termofosfato apresentou concentrações significativamente superiores de Cr, Cu, Ni e Zn e o fosfato natural 2, de Cu, Ni, Pb e Zn. O fosfato reativo 3 apresentou a maior quantidade de Cd (145±13 mg kg-1) e o fosfato natural 2, a maior quantidade de Pb (234±9 mg...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Concentração; Extração; Metais pesados; Fertilizantes; Concentration; Extraction; Heavy metal; Fertilizers.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/113967
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Do aviamento as cooperativas de beneficiamento: inovações sociais em sistemas de produção com castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa bonpl) no estado do Amapá. Repositório Alice
SOUSA, W. P. de.
Este estudo caracteriza o extrativismo da castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa bonpl), sua estrutura e comercialização e relações sociais na Região Sul do Amapá. este processo experimenta rápidas transformações a partir da metade da década de 1990, e, com essas mudanças diferentes representações sociais ao extrativismo são construídas, fato que no futuro implicará em novos arranjos envolvendo as agriculturas e a conservação ambiental. Para entender este processo e construir soluções tecnológicas para contribuir na manutenção dessa harmonia, a Embrapa Amapá desenvolveu no período de 2008/2010, processos de inovações técnicas e sociais nesse sistema, usando a metodologia de pesquisa participativa, envolvendo 22 comunidades locais e 151 famílias da RESEX...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Castanha; Extração; Processamento; Cadeia produtiva; Comercialização; Extraction; Food processing; Commercialization.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1049929
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Dynamical modelling of a reactive extrusion process: Focus on residence time distribution in a fully intermeshing co-rotating twin-screw extruder and application to an alginate extraction process ArchiMer
Baron, Regis; Vauchel, Peggy; Kaas, Raymond; Arhaliass, Abdellah; Legrand, Jack.
The context of this study is the modelling of reactive extrusion process based on an alginate extraction protocol. Residence Time Distribution (RTD) is one important part to predict the kinetics of reactive compounds. A simple model is proposed to predict RTD in fully intermeshing co-rotating twin-screw extruders without reaction. This model, which can be easily extended to reactive case in a future work, is based on the extension of an axial dispersion model, including control parameters (screw speed and flow rate) and geometrical parameters (screw profile and die design). Simulations were performed for various operating and geometrical conditions so as to illustrate possibilities offered by the proposed model. Validation was conducted for two different...
Tipo: Text Palavras-chave: Alginate; Extraction; Extrusion; Mathematical modelling; Residence time distribution; Simulation; Laminaria digitata.
Ano: 2010 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00005/11592/8985.pdf
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Effect of Expeller Press Parameters on Fish Oil Extraction CIGR Journal
BAKO, TANKO; UMOGBAI, VICTOR I.; OBETTA, SAMUEL E..
An investigation was carried out on the effect of expeller press parameters such as choke clearances (1, 2 and 3 mm), screw clearances (1, 2 and 3 mm) and screw (worm) shaft speeds (50, 60 and 70 rpm) on fish oil extraction. The oil extraction rate and extraction efficiency had a negative relationship with choke clearances and screw clearances but had a positive relationship with screw (worm) shaft speeds. The oil extraction rate and extraction efficiency were found to decrease with increase in choke clearances and also decreased with increase in screw clearances. Increase in screw (worm) shaft speeds from 50 to 70 rpm was observed to increase oil extraction rate and extraction efficiency. The extraction loss had a positive relationship with choke...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish oil; Extraction; Expeller; Parameters; Optimize.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4869
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Evaluation of a portable watermelon juice extracting machine CIGR Journal
ADEKANYE, TIMOTHY ADESOYE; Adelakun, Joseph Oluwasegun.
A small-scale machine for extracting watermelon juice was developed with locally available materials and evaluated to determine its best extracting operating factors. The machine slices a whole watermelon and extracts its juice content. This machine operates on the principle of compressive and shearing force exerted through an auger.  Component parts includes feeding hopper, conveyor shaft, auger conveyor housed in a cylindrical chamber, juice sieve, juice collector, seed - pulp outlet, gear and main frame. It was powered by a 1hp electric motor, coupled to a gear reduction speed to operate at 46.67 rm-1. In operation, watermelon fruits introduced via the hopper is squeezed and transferred to the auger conveyor. The auger presses and squeezes the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agricultural Engineering Watermelon; Juice; Extraction; Small scale; Evaluation.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4109
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