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Empanado de carne mecanicamente separada de pacu. Infoteca-e
LARA, J. A. F. de; ZUANAZZI, J. S. G.; DELBEM, A. C. B..
O pescado vem ganhando espaço na composição da dieta de proteína de origem animal no Brasil. Seu crescimento, que vem sendo acompanhado pelo aumento do consumo interno, é uma tendência que se observa nos dados oficiais disponíveis ao longo dos últimos anos (Brasil, 2012). Tradicionalmente o consumo de pescado está associado a sua forma in natura, onde o consumidor ou adquire o peixe inteiro eviscerado ou compra cortes de filés congelados ou resfriados. Esse mercado privilegia os cortes nobres mas ignora todos os produtos que podem surgir a partir dos resíduos de filetagem. Por mais eficiente que seja o processo de obtenção de filés sempre acaba ocorrendo a aderência de pequenas porções de carne espalhadas por toda a carcaça do peixe. Caso não haja a...
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Filé de peixe; Peixe; Pescado; Pacu; Fish meat.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036808
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Fresh pasta enrichment with protein concentrate of tilapia: nutritional and sensory characteristics. Repositório Alice
GOES, E. S. dos R.; SOUZA, M. L. R. de.; MICHKA, J. M. G.; KIMURA, K. S.; LARA, J. A. F. de; DELBEM, A. C.; GASPARINO, E..
With the goal of developing and characterizing the nutritional and sensory aspects of fresh pasta supplemented with tilapia protein concentrate, four types of pasta were prepared, with inclusion of 0, 10, 20, or 30% of tilapia protein concentrate. Linear effects were observed (P < 0.01) in crude protein, total lipids, ash, carbohydrate, and caloric values; these parameters increased with increasing amounts of tilapia protein concentrate in the pasta. The concentration of Na, P, Ca, Mg, and Zn increased linearly (P < 0.01) in correlation with the increase in protein concentrate content, while Fe content decreased linearly (P < 0.01). In the sensory analysis, texture, overall impression, and the acceptance index demonstrated a cubic regression (P...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fish technology; Peixe; Tilapia; Pescado; Fish products; Fish meat; Tilapia; Filleting.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1043511
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Pre-Slaughter stress affects ryanodine receptor protein gene expression and the water-holding capacity in fillets of the nile Tilapia. Repositório Alice
GOES, E. S. R.; LARA, J. A. F. de; GASPARINO, E.; DEL VESCO, A. P.; GOES, M. D.; ALEXANDRE FILHO, L.; RIBEIRO, R. P..
Current study evaluated the effect of pre-slaughter stress on serum cortisol levels, pH, colorimetry, water-holding capacity (WHC) and gene expression of ryanodine receptors (RyR1 and RyR3) in the Nile tilapia. A 3x4 factorial scheme experiment was conducted comprising three densities (100, 200, 400 kg/m³) with four transportation times (60, 120, 180, and 240 minutes).Transportation times alone reduced cortisol levels up to 180 minutes, followed by increased WHC and mRNA expression, RyR1 and RyR3 (200 kg/m³ density). No effect of density x transportation time interacted on the evaluated parameters. Results provided the first evidence that pre-slaughter stress affected ryanodine gene expression receptors and, consequently, the water-holding capacity in...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Live fish; Fish; Tilapia; Peixe; Stress; Fish meat; Fish behaviour; Slaughter.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1026757
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