Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 16
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização de acessos do banco de germoplasma de café da Epamig em relação ao ácido clorogênico, trigonelina e cafeína. Repositório Alice
SETOTAW, T. A.; NUNES, C. F.; SOUZA, C. S. de; SALGADO, S. L.; CARVALHO, G. R.; REZENDE, J. C. de; PEREIRA, A. A.; CANÇADO, G. M. de A..
O banco de germoplasma de café da EPAMIG contém acessos muito importantes para o programa de melhoramento de Coffea arabica, os quais necessitam de caracterização em relação aos ácidos orgânicos e cafeína. Portanto, esse trabalho objetivou avaliar 64 acessos de C. arabica, C. canephora var. Robusta e Híbrido de Timor mantidos no banco de germaplasma localizado na Fazenda Experimental da EPAMIG no município de Patrocínio/MG. A avaliação foi baseada na quantificação do ácido clorogênico, trigonelina e cafeína por meio da determinação empregando HPLC Perkins Elmer com ?UV/VIS detector?. Detectou-se variabilidade em relação ao ácido clorogênico, trigonelina e cafeína entre acessos de café arábica e os outros acessos do banco de germoplasma. Isso evidencia a...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ácidos orgânicos; Cromatografia líquida de alta eficiência; Cafeína; Caffeine; Organic acids; Coffea arabica; High performance liquid chromatography.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036538
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Casein breakdown in terrincho ovine cheese: comparison with bovine cheese and with bovine/ovine cheeses IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel M.P.L.V.O.; Veiros, C.; Pinho, Olívia; Veloso, Ana C.A.; Peres, António M.; Mendonça, Álvaro.
Terrincho cheese is an uncooked, pressed cheese made from raw whole ovine milk from the “Churra da Terra Quente” breed. It requires a minimum ripening time of 30 d. A detailed evaluation of the effect of ripening time on the breakdown of the casein fractions, along with the formation of major breakdown products of casein hydrolysis, was monitored by HPLC to contribute to a more complete characterization of this product. In 30-d-old cheeses, only 20% of αS1-casein remained intact; the β-casein fraction was more resistant to hydrolysis. The ripening time of Terrincho cheese can be predicted using 2 variables of normalized peak areas of αS1-casein and αS1-I peptide, and a constant; the estimation error is 2.5 d. The pH 4.3-insoluble fraction of Terrincho and...
Tipo: Article Palavras-chave: Cheese; Proteolysis; Caseins; High performance liquid chromatography.
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/3229
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Changes in the isoflavone profile and in the chemical composition of tempeh during processing and refrigeration. Repositório Alice
FERREIRA, M. P.; OLIVEIRA, M. C. N. de; MANDARINO, J. M. G.; SILVA, J. B. da; IDA, E. I.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
The objective of this work was to analyze changes in the isoflavone profile, determined by high performance liquid chromatography, at different processing stages and after refrigeration of tempeh. For tempeh production, clean soybean grains from cultivars BR 36 (low isoflavone content) and IAS 5 (high) were dehulled, and the separated cotyledons were hydrated and then cooked in boiling water for 30 min. Spores of the fungus were inoculated in the cooked and cooled cotyledons, and incubated at 32ºC for 6, 12, 18, and 24 hours in perforated polypropylene bags, for fermentation. The resulting tempeh was stored at 4ºC for 6, 12, 18, and 24 hours. After 24-hour fermentation, isoflavone glucosides were 50% reduced, and the aglycone forms in the tempeh from both...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fermentation; Functional food; High performance liquid chromatography; Malonyl; Rhizopus microsporus var; Oligosporus; Aglycone.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/916141
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Changes in the isoflavone profile and in the chemical composition of tempeh during processing and refrigeration. Repositório Alice
FERREIRA, M. P.; OLIVEIRA, M. C. N. de; MANDARINO, J. M. G.; SILVA, J. B. da; IDA, E. I.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
2011
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Rhizopus microsporus var. oligosporus; Aglycone; Fermentation; Functional food; High performance liquid chromatography.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/920933
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Changes in the isoflavone profile and in the chemical composition of tempeh during processing and refrigeration. Repositório Alice
FERREIRA, M. P.; OLIVEIRA, M. C. N. de; MANDARINO, J. M. G.; SILVA, J. B. da; IDA, E. I.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
The objective of this work was to analyze changes in the isoflavone profile, determined by high performance liquid chromatography, at different processing stages and after refrigeration of tempeh. For tempeh production, clean soybean grains from cultivars BR 36 (low isoflavone content) and IAS 5 (high) were dehulled, and the separated cotyledons were hydrated and then cooked in boiling water for 30 min. Spores of the fungus Rhizopus microsporus var. oligosporus were inoculated in the cooked and cooled cotyledons, and incubated at 32ºC for 6, 12, 18, and 24 hours in perforated polypropylene bags, for fermentation. The resulting tempeh was stored at 4ºC for 6, 12, 18, and 24 hours. After 24‑hour fermentation, isoflavone glucosides were 50% reduced,...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Nutrição humana; Alimento fermentado; Fermentação; Análise química; Composição química; Composição de alimento; Cromatografia; Soybeans; Functional foods; High performance liquid chromatography.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/915552
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determinação de agrotóxicos e ocratoxina A em café arábica sob diferentes níveis de torrefação. Infoteca-e
ROSA, J. S. da; FREITAS-SILVA, O.; CAMPOS, R. da S.; CASTRO, I. M. de; TEIXEIRA, A. da S..
O café é a segunda maior commodity do mundo e tamanha importância faz do café uma matriz alimentar muito estudada. A necessidade de incremento na produtividade dessa cultura, porém, pode aumentar o uso de alguns agrotóxicos em sistemas de produção de café. Da mesma forma, as práticas de colheita e processamento pós-colheita do café estão diretamente relacionadas à contaminação dos grãos por fungos micotoxigênicos. Rastrear a presença destes dois tipos de contaminantes em amostras de café Arábica comum (com diferentes teores de grãos defeituosos) e submetidos a diferentes níveis de torra foi o objetivo deste trabalho. Os agrotóxicos foram analisados pelo método multirresíduo, por espectrometria de massas sequencial, e a ocratoxina A, por cromatografia...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Contaminante; Cromatografia líquida de alta eficiência; Micotoxina; Coffea Arábica; Tecnologia de Alimento; Espectrometria; Cromatografia; Food technology; Vegetable products; High performance liquid chromatography; Mycotoxins; Mass spectrometry; Poisoning; Agrochemicals.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1112112
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Development and evaluation of an HPLC/DAD method for the analysis of phenolic compounds from olive fruit IPB - Escola Superior Agrária
Vinha, A.F.; Silva, B.M.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P..
A new HPLC/DAD methodology for separating nine phenolic compounds is described. This methodology is applied to the definition of qualitative and quantitative profiles of three Portuguese olive fruit cultivars (Cobrançosa, Madural and Verdeal). Two different extraction methods were needed for the complete definition of their profiles, one of them including a Sep-pack C18 cleaning step. The chromatographic separation was achieved using a Spherisorb ODS2 (25.0 × 0.46 cm; 5 μm, particle size) column. The solvent system used was a gradient of water-formic acid (19:1) and methanol, with a flow rate of 0.9 mL/min. The detection limit values for phenolic compounds were between 0.04 and 4.32 μg/mL and the method was precise. As a general rule, the recovery values...
Tipo: Article Palavras-chave: High performance liquid chromatography; Diodes; Phenols.
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/723
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
DIMBOA levels in hexaploid Brazilian wheat are not associated with antibiosis against the cereal aphids Rhopalosiphum padi and Sitobion avenae. Repositório Alice
PEREIRA, J. F.; SARRIA, A. L. F.; POWERS, S. J.; ARADOTTIR, G. I.; CAULFIELD, J. C.; MARTIN , J.; SMART, L. E.; PICKETT, J. A.; BIRKETT, M. A.; PEREIRA, P. R. V. da S..
bitstream/item/166734/1/ID44167-2017v29n2p61TheorExpPlantPhysiol.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ácidos hidroxâmicos; Trigo; Afídeo; Wheat; Aphidoidea; Hydroxamic acids; High performance liquid chromatography.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1079746
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development. Repositório Alice
IVAMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, MARIA B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P..
Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cafestol; Kahweol; RT-qPCR; Expressão genética; Café; Composto químico; Lipidio; Biossíntese; Coffea arabica; Gene; Gene expression; High performance liquid chromatography; Coffea arabica.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1068512
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development. Repositório Alice
IVOMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P..
Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cafestol; Kahweol; RT-qPCR; Café; Gene expression; High performance liquid chromatography.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083355
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Monitoramento do ácido chiquímico no manejo de plantas daninhas com glifosato em pomar comercial de citros. Repositório Alice
MATALLO, M. B.; ALMEIDA, S. D. B.; CERDEIRA, A. L.; FRANCO, D. A. S.; LUCHINI, L. C.; MOURA, M. A. M.; DUKE, S. O..
Com o objetivo de verificar o acúmulo de ácido chiquímico em plantas de laranja pêra (Citrus sinensis) num pomar comercial manejado com glifosato, um herbicida sistêmico de amplo espectro, foram coletadas amostras na Fazenda Jequitibá, tradicional no cultivo de citros, situada no Município de Santo Antônio de Posse, SP. O produtor aplicou de forma convencional Roundup® Original a 1.440 g.ha-1 de equivalente ácido (e.a.) do sal de isopropilamino de glifosato em 19/12/2006 na entrelinha de 15 plantas, deixando outras cinco como testemunha. A reaplicação de glifosato a 1.260 g.ha-1 de e.a. foi realizada em 2/4/2007. Em ambos os casos, imediatamente antes da aplicação e aos 3, 7, 10, 15, 20 e 35 dias após, foram coletadas 20 folhas de cada planta tanto da área...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Herbicidas; Chiquimato; CLAE; Herbicida; Laranja pera; Cromatografia; Herbicides; Oranges; High performance liquid chromatography.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/901527
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Quantificação de ácidos fenólicos constitutivos da soja [Glycine max (L.) Merrill] por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE). Infoteca-e
FRIGHETTO, R. T. S.; BACCAN, M..
O escopo do presente trabalho é a disponibilização de um método de análise para a determinação quantitativa de ácidos fenólicos constitutivos das folhas de soja. O método é uma adaptação baseada em Evaristo e Leitão (2001) para mistura da fase móvel e o comprimento de onda determinado por Ruhland et al (2005).
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Ácidos fenólicos; Cromatografia líquida de alta eficiência; Cromatografia; Análise química; Soja; High performance liquid chromatography; Soybeans; Phenolic acids.
Ano: 2012 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/939049
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Retenção de carotenoides durante análises cromatográficas utilizando amostrador com sistema de refrigeração. Repositório Alice
RIBEIRO, P. E. de A.; PAES, M. C. D.; PIRES, C. H. de P.; GUIMARAES, P. E. de O.; SCHAFFERT, R. E..
Foi adquirido e instalado um sistema de refrigeração para acoplamento ao amostrador automático do cromatógrafo líquido de alta eficiência, com o objetivo de manter as amostras refrigeradas durante períodos maiores após sua reconstituição, possibilitando, assim, aumentar a capacidade diária de análises sem perda de qualidade. O objetivo desse trabalho foi avaliar a eficiência desse novo sistema na manutenção das concentrações de carotenoides de amostras de milho durante o ciclo de um dia de análises. O sistema foi eficiente na retenção desses compostos. O uso do sistema refrigerado mostrou-se indispensável na análise de amostras reconstituídas em solventes muito voláteis.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cromatografia; Zea mays; Carotenoids; High performance liquid chromatography.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/897967
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Subdoses de glyphosate como ferramenta na produção de ácido chiquímico por Brachiaria plantaginea (Link) Hitchc. Repositório Alice
FRANCO, D. A. S.; ALMEIDA, S. D. B.; MOURA, M. A. M.; BOTTEON, J. E.; CERDEIRA, A. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; MATALLO, M. B..
Resumo: Periodicamente a humanidade é assolada por pandemias de gripe com consequências fatais. Dessa forma, o desenvolvimento de medidas eficazes para combater as viroses é de crucial importância para a saúde humana. O fosfato de oseltamivir é um potente inibidor viral produzido a partir do ácido chiquímico e extraído da semente de llicium verum sua mais importante fonte natural. Tendo como sítio de ação a enzima 5-enolpiruvilchiquimato-3-fosfato sintae (EPSPs), glyflosate é o único composto capaz de inibir a sua atividade com o consequente acúmulo do ácido chiquímico pelos vegetais. Plantas de B. plantaginea foram pulverizadas com subdoses de glyflosate determinado-se o teor de ácido chiquímico na massa seca dessas plantas por HPLC aos 0, 3, 6, 9 e 12...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ácido chiquímico; HPLC; Brachiaria plantaginea; Herbicida; Análise química; Cromatografia; Influenza aviária; Shikimic acid; Glyphosate; High performance liquid chromatography.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1006925
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
การวิเคราะห์ปริมาณบีตา-แคโรทีนในผลปาล์มน้ำมันแบบรวดเร็ว Thai Agricultural
Sirinapha Khongcharean; Weeraphan Sridokchan; Patcharin Tanya; Pornsiri Liengsakul; Ronarit Ritiron.
ผลปาล์มน้ำมันเป็นแหล่งบีตา-แคโรทีนทางธรรมชาติที่สำคัญ ยังไม่มีรายงานถึงปริมาณบีตา-แคโรตีนในพันธุ์ปาล์มน้ำมันต่างๆ ที่ปลูกในประเทศไทย รวมถึงการวิเคราะห์หาปริมาณบีตา-แคโรทีนแบบรวดเร็ว วัตถุประสงค์ของงานวิจัยเพื่อวิเคราะห์ปริมาณบีตา-แคโรทีน ในผลปาล์มน้ำมันพันธุ์ต่างๆ ใน 2 พื้นที่ปลูก ได้แก่ จังหวัดกาญจนบุรีและจังหวัดทางภาคใต้ของประเทศ การวิเคราะห์แบบรวดเร็วโดยวิธีสเปกโตรสโกปีแบบ NIR เทียบกับวิธีสเปกโตรสโกปีแบบ UV-Vis ซึ่งเป็นวิธีมาตรฐานที่ใช้ในการอ้างอิง เพื่อนำมาสร้างสมการเทียบมาตรฐานหาปริมาณบีตา-แคโรทีน ในตัวอย่างผลปาล์มน้ำมันสด พบค่าเฉลี่ยปริมาณบีตา-แคโรทีนในผลปาล์มน้ำมันตั้งแต่ 1.04 – 15.42 mg/100g fw ซึ่งแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติตามพันธุ์ปาล์มน้ำมัน ค่าเฉลี่ยของบีตา-แคโรทีนในกลุ่มตัวอย่างทางใต้ของประเทศมีค่าสูงกว่าในจังหวัดกาญจนบุรี คือ 9.41 และ...
Tipo: PhysicalObject Palavras-chave: Oil palm; Beta-carotene; NIR spectroscopy; Near Infrared spectroscopy; UV-Vis spectroscopic; Fast analysis; High performance liquid chromatography; HPLC; Calibration set; ปาล์มน้ำมัน; สายพันธุ์; บีต้าแคโรทีน; สารธรรมชาติ; การวิเคราะห์แบบรวดเร็ว; สมการเทียบมาตรฐาน; สเปกโตรสโกปี; เทคนิคโครมาโตกราฟีของเหลวสมรรถนะสูง; สารชีวโมกุล.
Ano: 2014 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5753
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
ความสัมพันธ์ของฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระกับปริมาณ Tocopherol และ gamma aminobutyric acid (GABA) ในข้าวกล้องและข้าวกล้องงอก Thai Agricultural
Pakinee Akkaravessapong; Suganya Wongpornchai; Sunanta Wongpiyachon; Kitsada Pitija; Angsutorn Wasusun; Panawan Suttiarporn.
Rice contains several kinds of bio-functional components. In this study, γ-aminobutyric acid (GABA) and Tocopherol, or Vitamin E were identified and their relationships to antioxidant activity using DPPH assay of both brown and pre germinated Thai rice varieties were studied. GABA are one of the two inhibitory neurotransmitters which make the neuron resistant to stimulation by excitatory neurotransmitters and inhibitor of some cancer cells activity whereas Tocopherol, or Vitamin E, which acts as antioxidant and improve blood cholesterol. Identification of GABA and Tocopherol in both brown and pre-germinated brown rice grown from different locations were conducted in eleven varieties, namely: Khao Dawk Mali 105, PTT1, CN1, RD31, Sang yod, RD6, Hom...
Tipo: PhysicalObject Palavras-chave: Antioxidant activity; Rice varieties; Tocopherol; DPPH assay; Brown rice; Pre-germinated brown rice; GABA; Gamma aminobutyric acid; Vitamin e; Nutritive value; Chemical composition; High performance liquid chromatography; HPLC; ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ; กาบา; โทโคฟีรอล; พันธุ์ข้าว; ข้าวกล้อง; ข้าวกล้องงอก; วิตามินอี; โครงสร้างทางเคมี; การวิเคราะห์องค์ประกอบทางเคมี; คุณค่าทางโภชนาการ.
Ano: 2013 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5713
Registros recuperados: 16
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional