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A Proposal of process conditions for obtaining black soymilk. Repositório Alice
ESTEVES, T.; FELBERG, I.; FARIA-MACHADO, A.; GODOY, R.; SANTIAGO, M.; PACHECO, S.; CALADO, V.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
2016
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Black soybean; Soymilk processing; Antioxidant activity; Anthocyanins; Isoflavones; Alimento vegetal; Antioxidante; Leite de soja; Tecnologia de alimento; Soja; Plant-based foods; Antioxidant activity; Soymilk; Soybeans; Soybean products; Food technology.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1052964
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Agronomic characteristics, isoflavone content and Kunitz trypsin inhibitorof vegetable soybean genotypes. Repositório Alice
CASTOLDI, R.; CHARLO, H. C. de O.; VARGAS, P. F.; BRAZ, L. T.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
Five vegetable soybean genotypes were evaluated for agronomic characteristics, functional and antinutritional properties. The experiments were conducted in the field, in the School of Agricultural and Veterinary Sciences, in Jaboticabal, São Paulo State, Brazil. The experimental design was a randomized block design with five treatments (genotypes) and four replications. The genotypes JLM003, JLM004, JLM010, JLM024 and JLM030 were evaluated in the following caharacteristics: number of pods per plant, number of seeds per pod, fresh weight of pods per plant (g), fresh weight of 100 seeds (g), estimated total yield of immature seeds (kg ha-1), moisture content, proteins, lipids, ash, carbohydrates, isoflavones and Kunitz trypsin inhibitor. In the assessment of...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja-hortaliça; Soja; Nutrição humana; Características agronômicas; Soybeans; Isoflavones; Human nutrition; Nutrition research; Agronomic traits.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/917267
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Brotos de linhagens genéticas de soja: avaliação das propriedades físico-químicas. Repositório Alice
CANTELLI, K. C.; SCHMITD, J. T.; OLIVEIRA, M. A. de; STEFFENS, J.; STEFFENS, C.; LEITE, R. S.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
RESUMO: Brotos de soja são vegetais de consumo direto, obtidos de grãos germinados, que são utilizados há séculos nos países orientais. Suas características nutritivas e a facilidade de produção têm chamado a atenção de consumidores do Ocidente. Sementes pequenas com alto poder germinativo e vigor são qualidades inerentes para produção de brotos. Na Embrapa, essas características têm sido contempladas no programa de melhoramento genético para obtenção de cultivares de soja especiais para o consumo humano. O objetivo deste trabalho foi produzir e caracterizar a qualidade de brotos de soja obtidos a partir das linhagens BRM09-10505, BRM10-60599 e PF133002, em comparação com a cultivar BRS 216, desenvolvida para ser utilizada como brotos ou natto. Os brotos...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Broto de soja; Soybeans; Isoflavones.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1067794
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Brotos de linhagens genéticas de soja: avaliação das propriedades físico-químicas. Repositório Alice
CANTELLI, K. C.; SCHMITD, J. T.; OLIVEIRA, M. A. de; STEFFENS, J.; STEFFENS, C.; LEITE, R. S.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
2017
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Broto de soja; Soybeans; Isoflavones.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1068820
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Caracterização de linhagens de soja Glycine max (L.) Merrill para produção de brotos. Repositório Alice
CANTELLI, K. C..
2016
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Brotos de soja; Composição físico-química; Inibidor de tripsinan Kunitz; Isoflavonas; Soybean sprouts; Physical and chemical composition; Kunitz trypsin inhibitor; Isoflavones.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1049649
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Characterization of soybean cultivars genetically improved for human consumption. Repositório Alice
RIGO, A. A.; DAHMER, A. M.; STEFFENS, C.; STEFFENS, J.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soybean grains; Isoflavones; Kunitz trypsin inhibitor; Protein solubility; Lipoxygenases; Heat treatment.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1018826
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Chemical and physical composition of grain-type and food-type soybean for food processing. Repositório Alice
SILVA, J. B. da; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; PRUDÊNCIO, S. H..
Abstract ? The objective of this work was to evaluate the chemical and physical characteristics of grains of soybean (Glycine max) cultivars for food processing. The soybean cultivars evaluated were: grain-type ? BRS 133 and BRS 258; food-type ? BRS 213 (null lipoxygenases), BRS 267 (vegetable-type) and BRS 216 (small grain size). BRS 267 and BRS 216 cultivars showed higher protein content, indicating that they could promote superior nutritional value. BRS 213 cultivar showed the lowest lipoxygenase activity, and BRS 267, the lowest hexanal content. These characteristics can improve soyfood flavor. After cooking, BRS 267 cultivar grains presented a higher content of aglycones (more biologically active form of isoflavones) and oleic acid, which makes it...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Hexanal; Lipoxigenase; Glycine max; Aminoácido; Ácido graxo; Açúcar; Amino acids; Fatty acids; Isoflavones.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631892
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Chemical composition and lipoxygenase activity of soybean (Glycine max L. Merrill.) genotypes, specific for human consumption, with different tegument colours. Repositório Alice
CIABOTTI, S.; JUHÁSZ, A. C. P.; MANDARINO, J. M. G.; COSTA, L. L.; CORREA, A. D.; SIMÃO, A. A.; SANTOS, E. N. F..
bitstream/item/199633/1/aCiabotti-Chemical.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tegumento; Fibra; Soja; Ácido Graxo; Fatty acids; Isoflavones; Soybeans.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110671
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Chemical composition of grains from glyphosate-resistant soybean and its conventional parent under different edaphoclimatic conditions in Brazil Agronomy
Babujia, Letícia Carlos; Silva, Adriana Pereira; Biondo, Polyana Batoqui França; Garcia, Juliana Carla; Mandarino, José Marcos Gontijo; Visentainer, Jesui Vergilio.
Glyphosate-tolerant (Roundup Ready®, RR) soybean is the most widely cultivated genetically modified crop in the world. The aim of this study was to evaluate, in a long-term field experiment, the chemical composition of grains in a pair of cultivars composed of the conventional parent (BRS 133) and the nearly isogenic transgenic (BRS 245RR) soybean. Plants were cropped under two different edaphoclimatic conditions in Brazil. The experiments began during the 2003/2004 growing season; samples were collected during the 2011/2012 harvest. Were quantified the contents of isoflavones (high performance liquid chromatography), fatty acids (gas chromatography), lipid and proteins (near infrared spectroscopy in the NIR - Near Infrared Reflectance) and minerals...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.01.00.00-9; 5.07.01.00-2 Glycine max; Transgenic soybean crop; Isoflavones; Fatty acids; Macro and micro minerals. 5.07.01.01-0 5.07.01.01-0.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/25108
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Chemical composition of tempeh from soybean cultivars specially developed for human consumption. Repositório Alice
BAVIA, A. C. F.; SILVA, C. E. da; FERREIRA, M. P.; LEITE, R. S.; LEITE, R. S.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
2012
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soybean; Functional food; Isoflavones; Protein; Antinutritional factors; Soja; Alimento funcional; Isoflavonas; Proteína; Fatores antinutricionais.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/946039
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Chemical composition, protein profile, and isoflavones content in soybean genotypes with different seed coat colors. Repositório Alice
CIABOTTI, S.; SILVA, A. C. B. B.; JUHASZ, A. C. P.; MENDONÇA, C. D.; TAVANO, O. L.; MANDARINO, J. M. G.; CONÇALVES, C. A. A..
This study aimed to evaluate the chemical composition, protein profile, and isoflavones content of soybean genotypes with different seed coat colors, intended for human consumption, for selection purposes regarding their nutritional properties. The cultivars BRSMG 800A, BRSMG 790A, and Conquista and the lineage MGBR07-7141 with matte brown, light yellow hilum, dark yellow hilum, and glossy black seed coats, respectively, were evaluated. Significant differences were observed between the genotypes in relation to moisture content, lipids, protein and crude fiber. Although the fractions albumin and globulin are the major protein fractions in leguminous plants, both the cultivar Conquista and BRSMG 800A showed albumin and glutelin as the main protein fractions....
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Soja; Composição química; Nutrição humana; Soybeans; Human nutrition; Chemical composition; Isoflavones.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1042920
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Conversion of isoflavone glucosides to aglycones in whole soybean flour thermally treated and with endogenous B-glucosidase of soybean. Repositório Alice
MOREIRA, A. A.; SANTOS, R. F.; MANDARINO, J. M. G.; VARÉA, G. S.; IDA, E. I.; RIBEIRO, M. L. L..
The B-glucosidase hydrolyze isoflavone glucosides releasing aglycones. Its application in the food industry is relevant to the production of soybean foods with higher levels of isoflavone aglycones, with benefits for human health. The objective of this study was to apply endogenous B-glucosidase of soybean in whole soybean flour (WSF) and evaluate the conversion of isoflavone glucosides to aglycones. The B-glucosidase was fractionated by 40-85% ammonium sulfate saturation, concentrated by ultrafiltration (MWCO 100 kDa) and was applied in WSF thermally treated under different conditions. WSF without heat treatment and without application of enzyme was used as control (WSFC). Thermal pretreatment was performed in WSFC for 1h at 100°C (WSF100) or autoclaved...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Soja; Tecnologia de alimento; Isoflavones; Soybeans; Food technology.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/932726
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Effect of harvest at different times of day on the physical and chemical characteristics of vegetable-type soybean. Repositório Alice
SANTANA, A. C.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MANDARINO, J. M. G.; LEITE, R. S.; SILVA, J. B. da; IDA, E. I..
2012
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Vegetable-type soybean; Centesimal composition; Phytic acid; Trypsin inhibitor; Isoflavones; Soja tipo hortaliça; Composição centesimal; Ácido fítico; Inibidor de tripsina; Isoflavonas; Alimentação humana.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/931009
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Effects of isoflavone on oxidative stress parameters and homocysteine in postmenopausal women complaining of insomnia Biol. Res.
BRANDÃO,LETÍCIA C; HACHUL,HELENA; BITTENCOURT,LIA R; BARACAT,EDMUND C; TUFIK,SERGIO; D'ALMEIDA,VÂNIA.
Sleep disorders have an increased incidence after menopause. The objective of this work was to evaluate the effects of isoflavone on some oxidative stress markers in postmenopausal women complaining of insomnia. Women aged between 50-65 years (n=38) were recruited and assigned to a double-blind placebo controlled study for 4 months. The treated group received 100 mg/day of isoflavones. Blood collections were conducted on three different occasions to assess total glutathione; superoxide dismutase and catalase in erythrocytes; lipid peroxidation; and homocysteine plasma concentrations. No differences between the groups were observed. However, all the patients seem to improve their oxidative stress status and homocysteine concentration after treatment....
Tipo: Journal article Palavras-chave: Homocysteine; Isoflavones; Insomnia; Menopause; Oxidative stress.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602009000300002
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Environmental and genetic variation of isoflavone content of soybean seeds grown in Brazil. Repositório Alice
CARRÃO-PANIZZI, M. C.; BERHOW, M.; MANDARINO, J. M. G.; OLIVEIRA, M. C. N. de..
Abstract The objective of this work was to evaluate isoflavone concentrations in seeds of different Brazilian soybean cultivars grown in a range of locations and environmental conditions in Brazil. Seeds of 233 cultivars grown in Ponta Grossa, PR, Brazil, during the 2001/2002 soybean season, and of 22 cultivars sown in different locations of Brazilian Northeast, Southeast on South regions were analyzed for total isoflavones, including daidzin, glycitin, genistin and acetylgenistin. The total isoflavones ranged from 12 mg 100 g?1 (cv. Embrapa 48) to 461 mg 100 g?1 (cv. CS 305) among the 233 cultivars grown in Ponta Grossa, and the differences among them are due to genetic effects since all cultivars were grown and collected at the same locatation and year....
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isoflavonas nas sementes de diferentes cultivares brasileiras de soja; Soja; Bioquímica; Nutrição humana; Alimento; Soybeans; Food and Human Nutrition; Isoflavones.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631355
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Environmental and genetic variation of isoflavone content of soybean seeds grown in Brazil. Repositório Alice
CARRÃO-PANIZZI, M. C.; BERHOW, M.; MANDARINO, J. M. G.; OLIVEIRA, M. C. N. de.
Abstract - The objective of this work was to evaluate isoflavone concentrations in seeds of different Brazilian soybean cultivars grown in a range of locations and environmental conditions in Brazil. Seeds of 233 cultivars grown in Ponta Grossa, PR, Brazil, during the 2001/2002 soybean season, and of 22 cultivars sown in different locations of Brazilian Northeast, Southeast on South regions were analyzed for total isoflavones, including daidzin, glycitin, genistin and acetylgenistin. The total isoflavones ranged from 12 mg 100 g-1 (cv. Embrapa 48) to 461 mg 100 g-1 (cv. CS 305) among the 233 cultivars grown in Ponta Grossa, and the differences among them are due to genetic effects since all cultivars were grown and collected at the same locatation and...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Sowing location; Soybean grains; Soybean cultivars; Soyfood; Glycine max; Isoflavones.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/661904
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Germination changes the isoflavone profile and increases the antioxidant potential of soybean. Repositório Alice
YOSHIARA, L. Y.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MADEIRA, T. B.; SILVA, J. B. da; CAMARGO, A. C. de; SHAHIDI, F.; IDA, E. I..
bitstream/item/184527/1/JFB-Yoshiara-et-al-2018-02cb76-b5ca5fed60ec496a90c53cc9ba0266b9.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Germinação; Composto Fenólico; Antioxidante; Soybeans; Germination; Phenolic compounds; Glycosides; Isoflavones.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1097609
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Obtenção e caracterização de farinhas de soja das cultivares BRS 267, BRS 257 e VMAX. Repositório Alice
RIGO, A. A..
2015
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Farinha de soja; Inibidor de tripsina Kunitz; Isoflavonas; Solubilidade proteica; Soy flour; Kunitz trypsin inhibitor; Isoflavones; Protein solubility.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1049644
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Physicochemical characteristics of canned vegetable-type soybean processed with zinc at different pasteurization times. Repositório Alice
CZAIKOSKI, K.; LEITE, R. S.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; SILVA, J. B. da; IDA, E. I..
bitstream/item/184589/1/Physicochemical-PAB-2018.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Glycine Max; Tratamento Térmico; Pasteurização; Soybeans; Isoflavones; Oligosaccharides; Physicochemical properties.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1097692
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Produção de brotos de soja utilizando a cultivar BRS 216: caracterização físico-química e teste de aceitabilidade. Repositório Alice
OLIVEIRA, M. A. de; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MANDARINO, J. M. G.; LEITE, R. S..
2013
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Composição centesimal; Isoflavonas; Inibidor de tripsina; Análise sensorial; Proximate composition; Isoflavones; Trypsin inhibitor; Sensory analysis.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/969143
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