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Adhesion and production of degrading enzymes by bacteria isolated from biofilms in raw milk cooling tanks Ciênc. Tecnol. Aliment.
Flach,Juliana; Grzybowski,Valeska; Toniazzo,Geciane; Corção,Gertrudes.
Biofilms in milk cooling tanks compromise product quality even on farms. Due to the lack of studies of this topic, this study evaluated the microbiological conditions of raw milk cooling tanks on farms and characterized the microorganisms isolated from these tanks. Samples were wiped off with sterile swabs from seven milk cooling tanks in three different points in each tank. Mesophiles and psychrotrophic counts were performed in all samples. The isolation of Pseudomonas spp., Bacillus cereus and atypical colonies formed on selective media were also performed, totalizing 297 isolates. All isolates were tested for protease and lipase production and biofilm formation. Of the total isolates, 62.9% produced protease, 55.9% produced lipase, and 50.2% produced...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psychrotrophic bacteria; Cleaning process; Lipase; Protease.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000300020
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Analysis of castor bean ribosome-inactivating proteins and their gene expression during seed development Genet. Mol. Biol.
Loss-Morais,Guilherme; Turchetto-Zolet,Andreia Carina; Etges,Matheus; Cagliari,Alexandro; Körbes,Ana Paula; Maraschin,Felipe dos Santos; Margis-Pinheiro,Márcia; Margis,Rogério.
Ribosome-inactivating proteins (RIPs) are enzymes that inhibit protein synthesis after depurination of a specific adenine in rRNA. The RIP family members are classified as type I RIPs that contain an RNA-N-glycosidase domain and type II RIPs that contain a lectin domain (B chain) in addition to the glycosidase domain (A chain). In this work, we identified 30 new plant RIPs and characterized 18 Ricinus communis RIPs. Phylogenetic and functional divergence analyses indicated that the emergence of type I and II RIPs probably occurred before the monocot/eudicot split. We also report the expression profiles of 18 castor bean genes, including those for ricin and agglutinin, in five seed stages as assessed by quantitative PCR. Ricin and agglutinin were the most...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agglutinin; Evolution; Lipase; Ricinus communis; Ricin; RIPs.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572013000100011
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Aplicação de lipase e monoglicerídeo em pão de forma enriquecido com fibras Ciênc. Tecnol. Aliment.
Gandra,Kelly Moreira; Del Bianchi,Michelle; Godoy,Vanessa Padovani; Queiroz,Fernanda Paula Collares; Steel,Caroline Joy.
Neste trabalho, estudou-se a aplicação da enzima lipase e do emulsificante monoglicerídeo em pão de forma enriquecido com fibras, com o objetivo de verificar a possibilidade de substituição do emulsificante pela enzima. Inicialmente, foi realizada a caracterização das matérias-primas principais (farinha e farelo de trigo). Os pães de forma foram elaborados pelo método de massa direta. Foi utilizado um planejamento experimental do tipo composto central rotacional com duas variáveis independentes: i) dosagem de lipase; e ii) dosagem de monoglicerídeo e, paralelamente, realizou-se um teste controle (sem adição de lipase e monoglicerídeo) para comparação. As variáveis dependentes foram as características de qualidade dos pães: i) volume específico; ii)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pão de forma; Lipase; Monoglicerídeo; Fibras.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100027
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Aproveitamento de resíduos da agroindústria do óleo de dendê para a produção de lipase por Aspergillus Níger Ciência Rural
Penha,Edmar das Mercês; Viana,Ludmila de Araújo Nunes; Gottschalk,Leda Maria Fortes; Terzi,Selma da Costa; Souza,Erika Fraga de; Freitas,Sidinéa Cordeiro de; Santos,Juliana de Oliveira; Salum,Thaís Fabiana Chan.
RESUMO: Neste trabalho, foi avaliado o desempenho de duas linhagens de Aspergillus niger (mutante 11T53A14 e selvagem C) previamente selecionadas como promissoras para a produção de lipases, utilizando meios de cultivo formulados a partir da torta de dendê (palmiste) e da borra alcalina do refino do óleo de dendê (borra de dendê), resíduos provenientes da agroindústria do óleo de dendê (palma) por fermentação em estado sólido (FES). Os experimentos de produção da enzima em FES foram conduzidos em colunas aeradas, incubadas em banho-maria a 32ºC com entrada controlada de ar não umedecido de 1,0vvm. Os melhores resultados foram obtidos com a cepa mutante A. niger 11T53A14 em meio contendo torta de dendê umedecida com solução sulfato de amônio (1,2%) e com a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipase; Resíduo agroindustrial; Aspergillus niger.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000400755
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Aqueous extract of Psidium guajava leaves: phenolic compounds and inhibitory potential on digestive enzymes Anais da ABC (AABC)
SIMÃO,ANDERSON A.; MARQUES,TAMARA R.; MARCUSSI,SILVANA; CORRÊA,ANGELITA D..
ABSTRACT Leaves of Psidium guajava L. (guava) have been widely used in the popular way for prevention and treatment of various diseases. Thus, the objective of this study was to evaluate the inhibitory potential of leaves aqueous extract from three cultivars of P. guajava (Pedro Sato, Paluma and Século XXI) on α-amylase, α-glycosidase, lipase, and trypsin enzymes, in the presence or not of simulated gastric fluid and to determine the content of phenolic compounds by high performance liquid chromatography. All cultivars presented the same composition in phenolic compounds, but in different proportions. The compounds identified are gallic acid, epigallocatechin gallate, syringic acid, o-coumaric acid, resveratrol, quercetin, and catechin (which was the major...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Medicinal plants; Obesity; Α-amylase; Α-glycosidase; Lipase; Trypsin.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652017000502155
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Assessment of catalytic properties in aqueous and media of Aspergillus Niger lipase immobilized on supports vitreous. Repositório Alice
MELO, A. F.; MAURICIO, E. F.; SALGADO, A. M.; PESSOA, F. L. P.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S..
2011
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fungo filamentoso; Aspergillus niger mutant 11T53A14; Lipase.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/914045
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Assessment of lipolytic activity of isolated microorganisms from the savannah of the Tocantins Biological Sciences
Soares, Marysa de Kássia Guedes; Facundes, Bruna Coelho; Chagas Júnior, Aloísio Freitas; Silva, Ezequiel Marcelino da.
Current study assesses the biodiversity and selects lipase-producer microorganisms with industrial interest, from the savannah of the state of Tocantins, Brazil. Seventeen pequi microorganisms (Caryocar brasiliense) were isolated in the decomposition stage and 35 microorganisms were retrieved from the soil fraction under the collected pequi. Yarrowia lypolitica strain was used as positive control in all assays. The 52 strains were subjected to tests in a solid medium with Tween 20 for checking halos formed by crystals, indicating lipase production by inoculated strains. Another test to confirm lipase producers was conducted in microplates with liquid medium and enriched with p-nitrophenyl palmitate (pNPP) monitored at 410 ηm. The AS16 and AP5 strains...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipase; Caryocar brasiliense; Yarrowia lypolitica; P-nitropheny lpalmitate.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/24324
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Atividade enzimática de isolados de rizóbia nativos da Amazônia Central crescendo em diferentes níveis de acidez Ciênc. Tecnol. Aliment.
Oliveira,Arlem Nascimento de; Oliveira,Luiz Antonio de; Andrade,Jerusa Souza; Chagas Júnior,Aloisio Freitas.
A importância das bactérias conhecidas como rizóbia no estabelecimento de leguminosas tem sido amplamente reconhecida. Porém, poucas são as informações referentes ao perfil enzimático dessas bactérias benéficas. O estudo objetivou investigar a influência do pH do meio sólido sobre a atividade enzimática de rizóbios nativos da Amazônia Central. Essa triagem constitui o primeiro passo no processo de seleção de microorganismos benéficos, como produtores de enzimas de aplicação biotecnológica. Nesse estudo, 64 isolados de rizóbia foram testados para a produção extracelular de amilase, lipase, pectinase e protease, em meio YMA modificado. Excetuando a atividade pectinolítica, todas as outras enzimas (amilase, lipase e protease) foram detectadas nos isolados...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amilase; Lipase; Pectinase; Protease; Feijão caupi; Soja.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000100032
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Atividade lipolítica do leite com células somáticas ajustadas para diferentes níveis Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Santos,M.V.; Oliveira,C.A.F.; Augusto,L.F.B.; Aquino,A.A..
Estimou-se a origem da atividade lipolítica do leite com contagens de células somáticas (CCS) ajustadas para diferentes níveis. A partir de lotes de leite cru com baixa (100.000 cel/ml) e alta (1.000.000 cel/ml) CCS, formaram-se três tratamentos: A) leite com baixa CCS; B) leite com alta CCS; C) leite originalmente com baixa CCS e com adição de células somáticas. O leite foi submetido à pasteurização e armazenado por 21 dias sob refrigeração a 6ºC. Durante o período de armazenamento, foram coletadas amostras nos dias 1, 7, 14 e 21 para avaliação da concentração de ácidos graxos livres (AGL). Não foi observado efeito de tratamento sobre a concentração de AGL, durante todo o período de armazenamento e nem em cada dia de coleta isoladamente, cujas médias de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Leite; Células somáticas; Atividade enzimática; Lipase.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352007000400002
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Avaliação da hidrólise enzimática do óleo de soja com diferentes lipases. Repositório Alice
GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. C.; SILVA, J. P. L. da; SOUSA, F. do C. A. de; BARBOSA, I. R.; PENHA, E. das M..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Hidrólise; Óleo de soja.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/988561
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Avaliação de duas cepas de Aspergillus niger na produção de lipase por fermentação em estado sólido e submersa. Repositório Alice
GOTTSCHALK, L. M. F.; PENHA, E. M.; SOUZA, E. F.; TERZI, S. C.; VIANA, L. A. N.; SILVA, J. P. L..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Aspergillus; Fermentação.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/940916
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Bacteria and fungi associated with fruits of Elaeis guineensis Jacq. and their potential to produce lipase. Repositório Alice
CUNHA, J. R.; LEITE, L. S.; POLLETTO, C. M.; FRANCO, P. F.; SANTOS, J. A.; SALUM, T. F. C.; FAVARO, L. C. de L..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Elaeis guineensis Jacq; Bacteria; Fungi; Lipase.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1031375
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Caracterização das lipases obtidas por duas cepas de Aspergillus niger. Repositório Alice
SOUSA, F. do C. A. de; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. da C.; BRIGIDA, A. I. S.; GOTTSCHALK, L. M. F.; PENHA, E. das M..
As lipases são enzimas que catalisam a hidrólise parcial ou total de triacilglicerois produzindo ácidos graxos livres, diacilglicerol, monoacilglicerol e glicerol. Este trabalho caracterizou a especificidade, a temperatura ótima e o pH ótimo das lipases obtidas por duas cepas de Aspergillus niger, sendo uma selvagem C e outra mutante 11T53A14. Os resultados mostram que os extratos enzimáticos apresentam especificidade diferentes, sendo a cepa selvagem mais específica para ácidos graxos de 8 carbonos e a cepa mutante inespecífica em relação ao tamanho do ácido graxo. As duas cepas apresentaram atividade em uma ampla faixa de pH, porém observou-se uma redução da atividade de mais de 50% em pH acima de 9,0. Em relação à temperatura, as lipases das duas cepas...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aspergillus; Lipase; Temperatura; PH; Enzima; Lipase; PH; Aspergillus; Enzymes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1053675
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Characterization of biotechnologically relevant extracellular lipase produced by Aspergillus terreus NCFT 4269.10 BJM
Sethi,Bijay Kumar; Nanda,Prativa Kumari; Sahoo,Santilata.
Abstract Enzyme production by Aspergillus terreus NCFT 4269.10 was studied under liquid static surface and solid-state fermentation using mustard oil cake as a substrate. The maximum lipase biosynthesis was observed after incubation at 30 °C for 96 h. Among the domestic oils tested, the maximum lipase biosynthesis was achieved using palm oil. The crude lipase was purified 2.56-fold to electrophoretic homogeneity, with a yield of 8.44%, and the protein had a molecular weight of 46.3 kDa as determined by SDS-PAGE. Enzyme characterization confirmed that the purified lipase was most active at pH 6.0, temperature of 50 °C, and substrate concentration of 1.5%. The enzyme was thermostable at 60 °C for 1 h, and the optimum enzyme–substrate reaction time was 30...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus terreus; Lipase; Liquid static surface fermentation; Solid-state fermentation.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000100143
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Characterization of different oil soapstocks and their application in the lipase production by Aspergillus niger under solid state fermentation. Repositório Alice
SANTOS, R. dos. S.; MURUCI, L. N. M.; SANTOS, L. O.; ANTONIASSI, R.; SILVA, J. P. L. da; DAMASO, M. C. T..
Lipases are enzymes that catalyze the hydrolysis of the ester linkage in a triacylglycerol oil-water interface, while in non-aqueous environments they catalyze reverse reactions (esterification, transesterification and interesterification). They can be produced by a solid state fermentation (SSF) process adding value to agro-industrial residues as alkaline soapstocks that can be used as a lipid substrate for lipase production. The objective of this study was to characterize the soapstocks of canola, sunflower and corn and use these byproducts for fungal lipase production using the mutant strain 11T53A14 of Aspergillus niger. The work was carried out following 24-1 and 23 experimental designs in the presence and absence of inducers, respectively, aiming to...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Fungos filamentosos; Fermentação em estado sólido; Reator de coluna; Resíduos agroindustriais.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/996228
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Characterization of Lipase from Bacillus subtilisI-4 and Its Potential Use in Oil Contaminated Wastewater BABT
Iqbal,Syeda Abeer; Rehman,Abdul.
ABSTRACTA lipase producing bacterium was isolated from oil contaminated effluents of various industries from Sheikhupura Road, Pakistan, and, on the basis of biochemical and 16S rRNA ribotyping, was identified asBacillus subtilis. The optimum temperature and pH for the growth of the culture were 37ºC and 7.0, respectively.B. subtilis I-4 had a lag phase of 4 h in LB medium while this phase prolonged to 6 h in oil containing medium. The optimum temperature and pH for the enzyme activity were 50ºC and 7.0, respectively. Maximum lipase activity was found in the presence of Ca ions. Olive oil and Tween 80 induced lipase gene in the bacterium while concentration of oil greater than 2% retarded the growth of the organism. In addition to lipaseB. subtilis I-4...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus subtilisI-4; Lipase; Alkane hydroxylase.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132015000500789
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Characterization of phenolic compounds of OMW: toxicity and degrability by yeasts IPB - Escola Superior Agrária
Gonçalves, Cristiana; Ferreira, João P.; Lopes, Marlene; Falcão, Soraia; Peres, António M.; Cardoso, Susana M.; Belo, Isabel.
The olive oil extraction, performed by the 3-phases process, results on a large amount of an effluent, usually known as Olive Mill Wastewater (OMW). It is mainly produced in the Mediterranean area, with the exception of Spain that is one of the major producers but mostly use the 2-phases process. OMW represents a major environmental problem due to its high organic content, being characterized by a strong acidic smell and an intensive brown to dark color due to the presence of biodegradable, recalcitrant and biostatic compounds. OMW phytotoxicity can be attributed to the phenolic compounds (Lanciotti et al, 2005). Owing to their instability, OMW phenols tend to polymerise during storage into condensed high-molecular-weight polymers that are difficult to...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Lipolytic yeasts; Phenol compounds; Lipase; OMW.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/5769
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Citral as food additive for common snook - zootechnical parameters and digestive enzymes Ciência Rural
Michelotti,Bruna Tomazetti; Mori,Natacha Cossettin; Magnotti,Caio Cesar Franca; Heinzmann,Berta Maria; Almeida,Ana Paula Gottlieb; Cerqueira,Vinicius Ronzani; Baldisserotto,Bernardo.
ABSTRACT: Essential oils of plants whose main compound is citral showed beneficial effects when added to fish feed. The objective of the present study was to evaluate the dietary effect of the addition of citral on zootechnical parameters and digestive enzyme activities of Centropomus undecimalis. Juveniles were fed for 45 days with diets containing different amounts of citral (0.0 - control, 0.5, 1.0, and 2.0 mL per kg of diet). The water quality parameters were kept stable during the experiment and no mortality was observed. At the end of the experimental period, the treatment 0.5 mL citral per kg of diet had the lowest weight gain and specific growth rate, and the highest feed conversion, while the same parameters did not differ between the other...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Centropomus undecimalis; Amylase; Pepsin; Lipase; Growth; Marine fish farming.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000400651
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Clavulanic acid production by the MMS 150 mutant obtained from wild type Streptomyces clavuligerus ATCC 27064 BJM
Vasconcelos,Eliton da Silva; Lima,Vanderlei Aparecido de; Goto,Leandro Seiji; Cruz-Hernández,Isara Lourdes; Hokka,Carlos Osamu.
Clavulanic acid (CA) is a powerful inhibitor of the beta-lactamases, enzymes produced by bacteria resistants to penicillin and cefalosporin. This molecule is produced industrially by strains of Streptomyces clavuligerus in complex media which carbon and nitrogen resources are supplied by inexpensive compounds still providing high productivity. The genetic production improvement using physical and chemical mutagenic agents is an important strategy in programs of industrial production development of bioactive metabolites. However, parental strains are susceptible to loss of their original productivity due genetic instability phenomenona. In this work, some S. clavuligerus mutant strains obtained by treatment with UV light and with MMS are compared with the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clavulanic acid; Streptomyces clavuligerus; Mutation; Lipase.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000400005
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Comparative esterification of phenylpropanoids versus hydrophenylpropanoids acids catalyzed by lipase in organic solvent media Electron. J. Biotechnol.
Cassani,Julia; Luna,Héctor; Navarro,Arturo; Castillo,Edmundo.
The esterification of phenylpropanoid and hydrophenylpropanoid acids, catalyzed by candida antarctica lipase B (CAL-B), with several alcohols has demonstrated that the substitution pattern on the aromatic ring has a very significant influence on the reactivity of the carboxyl group due, mainly, to electronic effects, when compared to the unsaturated acids with the hydrogenated acids. It is also clear that in the saturated acids there still remain some unclear effects related to the aromatic substituents.
Tipo: Journal article Palavras-chave: CAL-B; Electronic effects; Esterification; Lipase; Phenylpropanoid acids.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582007000400004
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