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Assessment of catalytic properties in aqueous and media of Aspergillus Niger lipase immobilized on supports vitreous. Repositório Alice
MELO, A. F.; MAURICIO, E. F.; SALGADO, A. M.; PESSOA, F. L. P.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S..
2011
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fungo filamentoso; Aspergillus niger mutant 11T53A14; Lipase.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/914045
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Assessment of lipolytic activity of isolated microorganisms from the savannah of the Tocantins Biological Sciences
Soares, Marysa de Kássia Guedes; Facundes, Bruna Coelho; Chagas Júnior, Aloísio Freitas; Silva, Ezequiel Marcelino da.
Current study assesses the biodiversity and selects lipase-producer microorganisms with industrial interest, from the savannah of the state of Tocantins, Brazil. Seventeen pequi microorganisms (Caryocar brasiliense) were isolated in the decomposition stage and 35 microorganisms were retrieved from the soil fraction under the collected pequi. Yarrowia lypolitica strain was used as positive control in all assays. The 52 strains were subjected to tests in a solid medium with Tween 20 for checking halos formed by crystals, indicating lipase production by inoculated strains. Another test to confirm lipase producers was conducted in microplates with liquid medium and enriched with p-nitrophenyl palmitate (pNPP) monitored at 410 ηm. The AS16 and AP5 strains...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipase; Caryocar brasiliense; Yarrowia lypolitica; P-nitropheny lpalmitate.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/24324
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Avaliação da hidrólise enzimática do óleo de soja com diferentes lipases. Repositório Alice
GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. C.; SILVA, J. P. L. da; SOUSA, F. do C. A. de; BARBOSA, I. R.; PENHA, E. das M..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Hidrólise; Óleo de soja.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/988561
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Avaliação de duas cepas de Aspergillus niger na produção de lipase por fermentação em estado sólido e submersa. Repositório Alice
GOTTSCHALK, L. M. F.; PENHA, E. M.; SOUZA, E. F.; TERZI, S. C.; VIANA, L. A. N.; SILVA, J. P. L..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Aspergillus; Fermentação.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/940916
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Bacteria and fungi associated with fruits of Elaeis guineensis Jacq. and their potential to produce lipase. Repositório Alice
CUNHA, J. R.; LEITE, L. S.; POLLETTO, C. M.; FRANCO, P. F.; SANTOS, J. A.; SALUM, T. F. C.; FAVARO, L. C. de L..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Elaeis guineensis Jacq; Bacteria; Fungi; Lipase.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1031375
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Caracterização das lipases obtidas por duas cepas de Aspergillus niger. Repositório Alice
SOUSA, F. do C. A. de; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. da C.; BRIGIDA, A. I. S.; GOTTSCHALK, L. M. F.; PENHA, E. das M..
As lipases são enzimas que catalisam a hidrólise parcial ou total de triacilglicerois produzindo ácidos graxos livres, diacilglicerol, monoacilglicerol e glicerol. Este trabalho caracterizou a especificidade, a temperatura ótima e o pH ótimo das lipases obtidas por duas cepas de Aspergillus niger, sendo uma selvagem C e outra mutante 11T53A14. Os resultados mostram que os extratos enzimáticos apresentam especificidade diferentes, sendo a cepa selvagem mais específica para ácidos graxos de 8 carbonos e a cepa mutante inespecífica em relação ao tamanho do ácido graxo. As duas cepas apresentaram atividade em uma ampla faixa de pH, porém observou-se uma redução da atividade de mais de 50% em pH acima de 9,0. Em relação à temperatura, as lipases das duas cepas...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aspergillus; Lipase; Temperatura; PH; Enzima; Lipase; PH; Aspergillus; Enzymes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1053675
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Characterization of different oil soapstocks and their application in the lipase production by Aspergillus niger under solid state fermentation. Repositório Alice
SANTOS, R. dos. S.; MURUCI, L. N. M.; SANTOS, L. O.; ANTONIASSI, R.; SILVA, J. P. L. da; DAMASO, M. C. T..
Lipases are enzymes that catalyze the hydrolysis of the ester linkage in a triacylglycerol oil-water interface, while in non-aqueous environments they catalyze reverse reactions (esterification, transesterification and interesterification). They can be produced by a solid state fermentation (SSF) process adding value to agro-industrial residues as alkaline soapstocks that can be used as a lipid substrate for lipase production. The objective of this study was to characterize the soapstocks of canola, sunflower and corn and use these byproducts for fungal lipase production using the mutant strain 11T53A14 of Aspergillus niger. The work was carried out following 24-1 and 23 experimental designs in the presence and absence of inducers, respectively, aiming to...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Fungos filamentosos; Fermentação em estado sólido; Reator de coluna; Resíduos agroindustriais.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/996228
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Characterization of phenolic compounds of OMW: toxicity and degrability by yeasts IPB - Escola Superior Agrária
Gonçalves, Cristiana; Ferreira, João P.; Lopes, Marlene; Falcão, Soraia; Peres, António M.; Cardoso, Susana M.; Belo, Isabel.
The olive oil extraction, performed by the 3-phases process, results on a large amount of an effluent, usually known as Olive Mill Wastewater (OMW). It is mainly produced in the Mediterranean area, with the exception of Spain that is one of the major producers but mostly use the 2-phases process. OMW represents a major environmental problem due to its high organic content, being characterized by a strong acidic smell and an intensive brown to dark color due to the presence of biodegradable, recalcitrant and biostatic compounds. OMW phytotoxicity can be attributed to the phenolic compounds (Lanciotti et al, 2005). Owing to their instability, OMW phenols tend to polymerise during storage into condensed high-molecular-weight polymers that are difficult to...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Lipolytic yeasts; Phenol compounds; Lipase; OMW.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/5769
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Comparative esterification of phenylpropanoids versus hydrophenylpropanoids acids catalyzed by lipase in organic solvent media Electron. J. Biotechnol.
Cassani,Julia; Luna,Héctor; Navarro,Arturo; Castillo,Edmundo.
The esterification of phenylpropanoid and hydrophenylpropanoid acids, catalyzed by candida antarctica lipase B (CAL-B), with several alcohols has demonstrated that the substitution pattern on the aromatic ring has a very significant influence on the reactivity of the carboxyl group due, mainly, to electronic effects, when compared to the unsaturated acids with the hydrogenated acids. It is also clear that in the saturated acids there still remain some unclear effects related to the aromatic substituents.
Tipo: Journal article Palavras-chave: CAL-B; Electronic effects; Esterification; Lipase; Phenylpropanoid acids.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582007000400004
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Concentração de lipase produzida por Aspergillus niger. Repositório Alice
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M; SILVA, J. P. L. da; NOGUEIRA, R. I.; DAMASO, M. C. T.; SANTOS, L. O. dos..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aspergillus niger; Atividade enzimática; Liofilização; Lipase.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/955558
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Concentração de lipase produzida por Aspergillus niger. Repositório Alice
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M; SILVA, J. P. L. da; NOGUEIRA, R. I.; DAMASO, M. C. T.; SANTOS, L. O. dos..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Liofilização; Atividade enzimática; Lipase; Aspergillus niger.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/946976
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Concentração e especificidade de lipase de Aspergillus niger obtida por fermentação no estado sólido (FES). Repositório Alice
MURICI, L. N. M.; SANTOS, R. R. dos; COURI, S.; PENHA, E. das M.; DAMASO, M. C. T..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fungo filamentoso; Lipase; Concentração.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000516
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Contributo para a caracterização do sistema de lipases em Yarrowia Lipolytica IPB - Escola Superior Agrária
Choupina, Altino.
De entre as espécies de leveduras, Yarrowia lipolytica é uma das maiores produtoras de proteínas extracelulares (proteases ácidas neutras e alcalinas, fosfatase ácida, ribonucleases e lipases). As lipases (triacilglicerol hidrolases) são enzimas importantes no metabolismo das gorduras, catalizando a ruptura dos triacilgliceróis em ácidos gordos livres e glicerol. Para além da baixa solubilidade dos seus substratos naturais, esta hidrólise é catalizada na interface entre um substrato insolúvel e a fase aquosa na qual a enzima está solubilizada. Este aspecto distingue-as das esterases , as quais catalizam preferencialmente a hidrólise de ésteres solúveis em água. As lipases constituem um grupo ubíquo de enzimas capazes de catalizarem diversas reacções,...
Tipo: DoctoralThesis Palavras-chave: Lipase; Yarrowia sp.; Activity; Cloning; YILIP1; YILIP3.
Ano: 2001 URL: http://hdl.handle.net/10198/6187
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Effect of methyl branching of C8H18 alkanes and water activity on lipase-catalyzed enantioselective esterification of ibuprofen Electron. J. Biotechnol.
Gottemukkala,Vijay V; Saripella,Kalyan K; Kadari,Anil K; Neau,Steven H.
The purpose of this research was to study the effect of the methyl branching of a high log P alkane solvent and the water activity in the organic medium on the initial rate and the enantioselectivity of ibuprofen esterification catalyzed by Candida rugosa lipase. Resolution of ibuprofen is important because S-(+)-ibuprofen has the desired pharmacological activity, whereas the R-(-)-enantiomer causes much of the side effects. The Candida rugosa lipase-catalyzed reaction in isooctane at 40ºC and 0.73 water activity gave the best results, both in terms of the initial reaction rate and the enantioselectivity of the reaction. An increase in water activity allowed a higher reaction rate and enantiomeric excess in each of the four solvents. An increase in methyl...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Enantioselective; Esterification; Ibuprofen; Lipase; Solvent-effect; Water activity.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582008000100002
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Effects of pH and temperature on the activity of lipase produced by Aspergillus niger. Repositório Alice
MURUCI, L. N. M.; SANTOS, R. R. dos; SOUZA, E. F. de; PENHA, E. das M.; COURI, S.; DAMASO, M. C. T..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Aspergillus niger.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/937224
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Enzimas digestivas exógenas na alimentação de juvenis de tambaqui. Repositório Alice
NUNES, R. da S.S.; CAVERO, B.A.S.; PEREIRA-FILHO, M.; ROUBACH, R..
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da adição na ração das enzimas digestivas exógenas amilase, lipase e protease sobre o desempenho de tambaqui, em três experimentos independentes. Em cada experimento foi avaliado o efeito da inclusão de uma enzima na ração em diferentes porcentagens: 0,0, 0,05, 0,1 e 0,2%, cada uma com quatro repetições, com 28 dias de duração. Foram realizadas biometrias do peso inicial, para homogeneização da amostra, e do peso final a fim de verificar o efeito dos tratamentos sobre o desempenho dos peixes. Em cada unidade experimental foram estocados dez peixes, alimentados duas vezes ao dia (8 e 14h) até a saciedade aparente, com ração comercial extrusada com 28% de proteína bruta, triturada, adicionada de enzima e depois...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Colossoma macropomum; Piscicultura; Nutrição de peixes; Amilase; Fish culture; Fish nutrition; Amylase; Lipase; Protease.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/118432
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Estudo da estabilidade a temperatura, pH e a estocagem, de lipase produzida por Aspergillus niger em fermentação semi-sólida. Repositório Alice
MURUCI, L. N. M.; SANTOS, R. R. S; VIANA, L. A.N.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S.; PENHA, E. das M..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Aspergillus niger; Estabilidade Enzimática.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/952241
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Estudo da influência de variáveis de processo na produção de lipases por fungo filamentoso. Repositório Alice
MACEDO, L. N.; OLIVEIRA, A. C. P. de; FERREIRA, A. D. da F.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S..
2009
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Fermentação semi-sólida; Fungo filamentoso; Hidrolase; Esterase.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/696874
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Estudo das características físicos-químicas de lipase de Aspergillus niger visando sua aplicação em alimentos. Repositório Alice
MURUCI, L. N. M.; SANTOS, R. R.; COURI, S.; PENHA, E. das M.; DAMASO, M. C. T..
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipase; Fungo filamentoso; Óleos.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/969558
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Immobilization and stability studies of a lipase from thermophilic Bacillus sp: The effect of process parameters on immobilization of enzyme Electron. J. Biotechnol.
Nawani,Neerupma; Singh,Rajvinder; Kaur,Jagdeep.
A thermostable lipase was partially purified from the culture supernatant of a thermophilic Bacillus sp. The enzyme is optimally active at 60ºC and pH 8.0. The enzyme showed enhancement in activity in presence of benzene or hexane (30% v/v each). The activity (assayed by determining the release of pNP from pNP laurate) was stimulated up to 60% of these solvents in enzyme reaction mixture. The catalytic properties of this thermostable enzyme can be further improved via the use of different immobilization techniques and reaction conditions. Enzyme was immobilized on different solid supports and their enzyme activity and stability was compared. The enzyme was adsorbed on silica and HP-20 beads followed by cross-linking with gluteraldehyde on HP-20,...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Esterification; Immobilization; Lipase; Thermostability.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582006000500011
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