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Abiotic Factors Affecting Seed Germination and Early Seedling Emergence of Large Crabgrass (Digitaria sanguinalis) Planta Daninha
WANG,Y.H.; MA,Y.L.; FENG,G.J.; LI,H.H..
ABSTRACT: Large crabgrass is one of the worst exotic weed in tropical, subtropical, and temperate regions of the world. In this study, the abiotic factors affecting seed germination and early seedling emergence of large crabgrass were investigated under laboratory conditions. The optimum temperatures of germination occurred at the range from 25 to 35 oC under 12 h light/12 h dark condition. Some seeds could germinate in the dark, but light exposure significantly stimulated the germination. Large crabgrass seed was tolerant to salinity level range of 0 to 160 and low water potential (11% germination at -0.8 MPa). Medium pH had no significant effect on seed germination and more than 90% seeds germination was obtained over a broad pH range from 4.0 to 10.0....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Temperature; Light; Osmotic potential; Heat-shock; Burial depth.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582018000100268
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Alelopatia de frutos de erva-mate (ilex paraguariensis) no desenvolvimento do milho. Repositório Alice
MIRO, C. P.; FERREIRA, A. G.; AQUILA, M. E. A..
Este trabalho foi realizado com o objetivo de estudar o efeito alelopatico dos frutos maduros de erva-mate (ilex paraguariensis St.Hil.) sobre a germinacao e crescimento do milho hibrido SAVE 484 (Zea mays L.), e, subsidiariamente, se o tempo de permanencia dos frutos no solo interferiria em seu efeito alelopatico. Frutos maduros de erva-mate (erveira) foram adicionados a vasos com solo corrigido com vistas a cultura do milho. Sementes foram semeadas logo apos a incorporacao dos frutos e 30 e 60 dias depois. Tambem foram realizados experimentos em laboratorios com extratos dos frutos e PEG 6000, agente osmotico, em concentracoes semelhantes aos extratos, para se poder separar o efeito osmotico do alelopatico. A germinacao e a emergencia do milho nao foram...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Potencial osmotico; Reacao aleloquimica; Zea mays; Extracts of "mate" fruit; Osmotic potential; Allelochemical reaction.
Ano: 1998 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/84854
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Avaliação de cultivares de soja quanto à tolerância ao estresse hídrico em substrato contendo polietileno glicol - DOI: 10.4025/actasciagron.v30i2.1731 Agronomy
Texeira, Leandra Regina; UEM; Braccini, Alessandro de Lucca e; UEM; Sperandio, Decio; UEM; Scapim, Carlos Alberto; UEM; Schuster, Ivan; Cooperativa Central de Pesquisa Agricola; Viganó, Joselaine; UEM.
O trabalho teve por objetivo avaliar genótipos de soja quanto à tolerância ao estresse hídrico, em substrato embebido com polietileno glicol (PEG 6000). Foram utilizadas sementes armazenadas por um ano, em condições não-controladas de laboratório das cultivares: CD 201, CD 202, CD 204, CD 205, CD 206, CD 208, CD 215, CD 216, Embrapa 48, BRS 132, BRS 184 e BRS 212. As avaliações consistiram em submeter às sementes aos testes de germinação, classificação do vigor das plântulas, comprimento e biomassa seca das plântulas, em condição de estresse hídrico, utilizando dois níveis de potencial osmótico (zero e -0,1 MPa). As cultivares foram agrupadas em diferentes classes de tolerância à seca, em razão da redução percentual nas características avaliadas {% Redução...
Palavras-chave: 5.01.03.05-9 Melhoramento Vegetal Glycine max (L.) Merrill; Sementes; Potencial osmótico; Germinação; Estresse hídrico 5.01.03.05-9 Melhoramento Vegetal Glycine max (L.) Merrill; Seeds; Osmotic potential; Germination; Water stress.
Ano: 2008 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1731
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Conductividad eléctrica de la solución nutritiva en el rendimiento y calidad de tomates (Lycopersicon esculentum Mill.) nativos cultivados en invernadero. Colegio de Postgraduados
Flores González, Dalila.
México cuenta con una gran diversidad de tomates (Lycopersicon esculentum Mill.) nativos, sin embargo, existen pocos estudios que muestren el potencial y adaptación de estos genotipos para ser cultivados en condiciones de invernadero e hidroponía, con capacidad para competir en calidad y productividad con las variedades comerciales. Por lo anterior, los objetivos de esta investigación fueron: 1) evaluar el potencial de rendimiento de 100 genotipos nativos de tomate cultivados en invernadero e hidroponía y seleccionar los 10 genotipos más sobresalientes en rendimiento y 2) evaluar el efecto de tres valores de conductividad eléctrica (CE) de la solución nutritiva Steiner en el crecimiento, rendimiento y calidad de diez genotipos nativos sobresalientes en...
Palavras-chave: Potencial osmótico; Producción; Genotipos nativos; Características organolépticas; Hidroponía; Osmotic potential; Production; Native genotypes; Organoleptic characteristics; Hydroponics; Maestría; Edafología; Lycopersicon esculentum.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/471
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Conductividad eléctrica de la solución nutritiva en el rendimiento y calidad de tomates (Lycopersicon esculentum Mill.) nativos cultivados en invernadero. Colegio de Postgraduados
Flores González, Dalila.
México cuenta con una gran diversidad de tomates (Lycopersicon esculentum Mill.) nativos, sin embargo, existen pocos estudios que muestren el potencial y adaptación de estos genotipos para ser cultivados en condiciones de invernadero e hidroponía, con capacidad para competir en calidad y productividad con las variedades comerciales. Por lo anterior, los objetivos de esta investigación fueron: 1) evaluar el potencial de rendimiento de 100 genotipos nativos de tomate cultivados en invernadero e hidroponía y seleccionar los 10 genotipos más sobresalientes en rendimiento y 2) evaluar el efecto de tres valores de conductividad eléctrica (CE) de la solución nutritiva Steiner en el crecimiento, rendimiento y calidad de diez genotipos nativos sobresalientes en...
Palavras-chave: Potencial osmótico; Producción; Genotipos nativos; Características organolépticas; Hidroponía; Osmotic potential; Production; Native genotypes; Organoleptic characteristics; Hydroponics; Maestría; Edafología; Lycopersicon esculentum.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/471
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Contribuição de solutos orgânicos e inorgânicos no ajustamento osmótico de pinhão-manso submetido à salinidade. Repositório Alice
SILVA, E.N. da; SILVEIRA, J.A.G.; RODRIGUES, C.R.F.; LIMA, C.S. de; VIÉGAS, R.A..
O objetivo deste trabalho foi avaliar a acumulação de solutos orgânicos e inorgânicos e suas contribuições para o ajustamento osmótico de folhas de pinhão-manso (Jatropha curcas L.) submetido à salinidade. O experimento foi conduzido em delineamento experimental inteiramente casualizado, com cinco tratamentos (0, 25, 50, 75 e 100 mmol L-1 de NaCl) e quatro repetições. As plantas foram cultivadas hidroponicamente em casa de vegetação, em condições controladas de fotoperíodo (12 horas), temperatura (média de 28ºC) e umidade relativa do ar (média de 65%), com radiação fotossinteticamente ativa máxima média de 700 µmol m-1 s-1. O potencial osmótico das folhas decresceu progressivamente e variou de -0,84 a -2,05 MPa, enquanto o conteúdo relativo de água...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Jatropha curcas; Estresse salino; Potencial osmótico; Solutos orgânicos; Salt stress; Osmotic potential; Organic solutes.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/125865
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Crescimento e resistencia a seca da algarobeira (Prosopis juliflora SW.D.C.) cultivada em solo de cerrado, com ou sem adubo organico. Repositório Alice
PEREZ, S.C.J.G. de A..
O cresciemnto e a resistencia a seca de algarobeiras foram avaliados em plantas cultivadas em casa de vegetacao, com 30% de sombreamento, utilizando-se um Latossolo Vermelho-Amarelo, fase arenosa, com ou sem adicao de esterco bovino, na proporcao de duas partes de terra para uma de esterco. Trinta dias apos a emergencia (DAE), ficou evidente que a adicao de materia organica propiciou um aumento da fitomassa epigea e hipogea. Aos 300 DAE, as plantas cultivadas em solo fertilizado produziram dez vezes mais fitomassa que aquelas com outro tratamento. A tolerancia a seca das algarobeiras em ambos os tratamentos aumentou com a idade, e aquelas cultivadas no solo fertilizado mostraram-se mais resistentes ao estresse hidrico induzido. A estrategia desenvolvida...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fitomassa; Producao; Estresse hidrico; Potencial hidrico; Potencial osmotico; Phytomass; Yield; Water potential; Osmotic potential; Water stress.
Ano: 1995 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/104221
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Ecophysiology of coconut palm under water stress Braz. J. Plant Physiol.
Gomes,Fábio P.; Prado,Carlos H.B.A..
Coconut palm is of great social and economic importance for millions of people in the tropics and subtropics. Drought is one of the main environmental factors that limit coconut productivity. In this review, physiological and morphological data are presented in an integrated perspective to provide a holistic view of the behavior of coconut trees facing water deficit under both field and controlled conditions. Great capacity to produce homorhizic roots capable of searching continuously for water and nutrients and high protoplasmic tolerance in leaves allows the coconut tree to endure water deficit. High membrane stability, osmoprotection, osmoregulation and enhanced activity of antioxidant enzymes are characteristics often found in leaves of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cocus nucifera; Desiccation tolerance; Leaf gas exchange; Leaf water relations; Net photosynthesis; Osmotic potential; Water potential; Water-use efficiency.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202007000400008
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Efeito da temperatura e disponibilidade de água sobre leveduras aplicadas no controle de podridões pós-colheita em uva. Repositório Alice
ARAÚJO, C.; ALVES, I. L.; FREITAS, T.; CARVALHO, A. P.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; GAVA, C. A. T..
O objetivo deste trabalho foi avaliar isolados de levedura quanto à tolerância à dessecação (baixo potencial osmótico) e temperatura que, em estudos anteriores, apresentaram potencial para o controle de patógenos pós-colheita em uva.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vitis vinifera; Potencial osmótico; Uva; Controle biológico; Pós-colheita; Fungo; Biological control; Osmotic potential; Grapes; Postharvest.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1021891
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Effect of desiccation and salinity stress on seed germination and initial plant growth of Cucumis melo Planta Daninha
Sohrabikertabad,S.; Ghanbari,A.; Mohassel, Mohamad,H.R.; Mahalati,M.N.; Gherekhloo,J..
Smellmelon, an annual invasive weed of soybean production fields in the north of Iran, reproduces and spreads predominately through seed production. This makes seed bank survival and successful germination essential steps in the invasive process. To evaluate the potential of Smellmelon to invade water-stressed environments, laboratory studies were conducted to investigate the effect of desiccation and salinity at different temperatures on seed germination and seedling growth of Cucumis melo. Seeds were incubated at 25, 30, 35 and 40 ºC in the darkness in a solution (0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, 1 and 1.2 MPa) of a salt (NaCl), and in a solution (0, -2, -4, -6, -8, -10, -12 bar) of PEG-6000 (Polyethylene glycol), in two separate experiments. The results...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Germination; Osmotic potential; Cucurbitaceae; Seedling vigor index (SVL).
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582013000400009
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Effects of Environmental Factors on Seed Germination and Emergence of Velvetleaf (Abutilon theophrasti) Planta Daninha
XIONG,RC.; MA,Y.; WU,HW.; JIANG,WL.; MA,XY..
ABSTRACT: Velvetleaf, an annual broadleaf weed, is a common and troublesome weed of cropping systems worldwide. Laboratory and field experiments were conducted to determine the effects of environmental factors on germination and emergence of velvetleaf. Seeds germinated over a range of constant temperatures from 10 to 40 oC regardless of light conditions, but no germination occurred at temperature below 5 oC and beyond 50 oC. Seeds germinated at alternating temperature regimes of 15/5 to 40/30 oC, with maximum germination (>90%) at alternating temperatures of 40/30 oC. Germination was sensitive to water stress, and only 0.4% of the seeds germinated at the osmotic potential of -0.4 MPa. There was no germination at ? 0.6 MPa. Moreover, germination was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Burial depth; Light; Osmotic potential; Saline and alkaline stress; Temperature.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582018000100321
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Factors affecting Cyperus difformis seed germination and seedling emergence Planta Daninha
Derakhshan,A.; Gherekhloo,J..
Specific knowledge about the dormancy, germination, and emergence patterns of weed species aids the development of integrated management strategies. Laboratory studies were conducted to determine the effect of several environmental factors on seed germination and seedling emergence of Cyperus difformis. Germination of freshly harvested seeds was inhibited by darkness; however, when seeds were subsequently transferred to complete light they germinated readily. Our results showed that 2 wk of cold stratification overcome the light requirement for germination. Seeds of C. difformis were able to germinate over a broad range of temperatures (25/15, 30/20, 35/25, and 40/30 ºC day/night). The response of germination rate to temperature was described as a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Osmotic potential; Salinity stress; PH; Soil depth; Temperature.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582013000400008
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Germination and initial development of Simira gardneriana seedling under water stress and at different temperatures AGRIAMBI
Oliveira,Fabrícia N. de; Oliveira,Jessica R. de; Torres,Salvador B.; Freitas,Rômulo M. O. de; Nogueira,Narjara W..
ABSTRACT The germination of seeds is affected by many factors, including water availability and temperature. This study aimed to evaluate the effects of water stress and different temperatures on germination and initial development of S. gardneriana M. R. Barbosa & Peixoto seedlings. The experiment was carried out in a completely randomized design, in a 7 x 4 factorial scheme, with seven potentials (0; -0.1; -0.2; -0.3; -0.4; -0.5 and - 0.6 MPa) and four temperatures (25, 30, 35 and 20-30 °C), with four replicates of 25 seeds. The analyzed variables were germination, percentage of normal seedlings, germination speed index, seedling length (shoot and root) and dry weight (shoot and root). There is a decrease in the germination and vigor of the seeds as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubiaceae; Caatinga; Osmotic potential; Forest species.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000500333
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Germination and tolerance of cowpea (Vigna unguiculata) cultivars to water stress AGRIAMBI
Paiva,Emanoela P. de; Sá,Francisco V. da S.; Torres,Salvador B.; Brito,Marcos E. B.; Moreira,Romulo C. L.; Silva,Luderlândio de A..
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the tolerance of cowpea cultivars to water stress, during seed germination and seedling establishment. For this, a completely randomized experimental design was used in a factorial scheme consisting of nine cultivars of cowpea (BRS Guariba, BRS Potengi, BRS Itaim, BRS 17 Gurguéia, BRS Aracê, Paulistinha, Maratanã, Costela-de-Vaca and Canapu-Branco) and two levels of osmotic potential induced by PEG 6000 (0.0 MPa (control) and -0.4 MPa) in four replicates of 50 seeds. The variables analysed were germination, germination first count, root and shoot lengths, and dry matter accumulation of shoots and roots. The dissimilarity between the genotypes was also determined by Euclidean distance. Germination and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Initial growth; Polyethylene glycol; Osmotic potential.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018000600407
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Germination of Senna Occidentalis link: seed at different osmotic potential levels BABT
Delachiave,Maria Elena Aparecida; Pinho,Sheila Zambello de.
The objective of this research was to study the effect of osmotic potential and salinity on the germination of seeds of Senna occidentalis, with and without a change of solutions. The percentage and rates of germination decreased according to decrease of potential, being more drastic when the substitutions of solutions were not made. The largest reductions were observed with the PEG solutions, with and without substitutions.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Germination; Seed; Osmotic potential; Senna occidentalis.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132003000200004
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Impact of water potential on growth and germination of Fusarium solani soilborne pathogen of peanut BJM
Palacios,Sofia; Casasnovas,Francisco; Ramirez,María L.; Reynoso,María. M.; Torres,Adriana M..
Studies were conducted to determine the effect of osmotic and matric stress on germination and growth of two Fusarium solani strains, the etiological agent responsible of peanut brown root rot. Both strains had similar osmotic and matric potential ranges that allowed growth, being the latter one narrower. F. solani showed the ability to grow down to -14 MPa at 25 °C in non-ionic modified osmotic medium, while under matric stress this was limited to -8.4 MPa at 25 °C. However, both strains were seen to respond differently to decreasing osmotic and matric potentials, during early stages of germination. One strain (RC 338) showed to be more sensitive to matric than osmotic (non ionic) and the other one (RC 386) showed to be more sensitive to osmotic than...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fusarium solani; Germination; Growth; Matric potential; Osmotic potential; Peanut brown root rot; Soilborne pathogen.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000300046
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Mitigating effect of salicylic acid and nitrate on water relations and osmotic adjustment in maize, cv. Lluteño exposed to salinity Ciencia e Investigación Agraria
Escobar,Hugo; Bustos,Richard; Fernández,Felipe; Cárcamo,Henry; Silva,Herman; Frank,Nicolás; Cardemil,Liliana.
We analyzed the mitigating effect of NO3 - and salicylic acid (SA) on the detrimental effects of salt stress by studying the water status of plants of maize grown in Hoagland's medium with NaCl 100 mM as the saline component, to which SA and NO3 - were added in different concentrations as mitigating agents. We evaluated water potential Ψw, osmotic potential Ψs, relative water content (RWC), turgor potential (Ψp ), and the osmotic adjustment (OA) of leaves and roots. SA 0.5 mM mitigated the effects of salinity by increasing the Ψw of the leaf, the Ψsof theroot, the Ψpof the leaf, RWC and OA of the leaf; while NO3 was only effective in combination with SA, mitigating the effects of salinity by increasing...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Nitrate; Osmotic potential; Osmotic adjustment; Salinity mitigation; Salicylic acid; Water potential; Water relative content.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202010000300006
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Potencial osmótico y absorción nutrimental en el cultivo in vitro de Agave potatorum Zucc. Colegio de Postgraduados
Solano Agama, Ana Luisa.
Con el objeto de conocer el efecto del potencial osmótico de las sales inorgánicas del medio de Murashige y Skoog se determinó el contenido de humedad, peso de materia seca, concentración y extracción nutrimental en brotes de Agave potatorum Zucc. Se establecieron medios de cultivo con los siguientes potenciales osmóticos: -0.187, -0.139, -0.094 y -0.050 MPa. El experimento se estableció con un diseño completamente al azar con tres repeticiones. Los datos obtenidos se sometieron a un análisis de varianza y comparación de medias. Después de 90 días del establecimiento del experimento se encontraron diferencias estadísticas significativas entre tratamientos para las variables evaluadas. El medio de cultivo con potencial osmótico de -0.187 MPa presentó los...
Palavras-chave: Agave potatorum; Potencial osmótico; Medio MS; Absorción; Extracción nutrimental; Osmotic potential; MS's medium; Nutrient absorption; Extraction; Maestría; Edafología.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/412
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Potencial osmótico y absorción nutrimental en el cultivo in vitro de Agave potatorum Zucc. Colegio de Postgraduados
Solano Agama, Ana Luisa.
Con el objeto de conocer el efecto del potencial osmótico de las sales inorgánicas del medio de Murashige y Skoog se determinó el contenido de humedad, peso de materia seca, concentración y extracción nutrimental en brotes de Agave potatorum Zucc. Se establecieron medios de cultivo con los siguientes potenciales osmóticos: -0.187, -0.139, -0.094 y -0.050 MPa. El experimento se estableció con un diseño completamente al azar con tres repeticiones. Los datos obtenidos se sometieron a un análisis de varianza y comparación de medias. Después de 90 días del establecimiento del experimento se encontraron diferencias estadísticas significativas entre tratamientos para las variables evaluadas. El medio de cultivo con potencial osmótico de -0.187 MPa presentó los...
Palavras-chave: Agave potatorum; Potencial osmótico; Medio MS; Absorción; Extracción nutrimental; Osmotic potential; MS's medium; Nutrient absorption; Extraction; Maestría; Edafología.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/412
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Procesos fisiológicos y contenido de polisacáridos estructurales en nopalito (Opuntia spp.) y su modificación por el potencial de agua del suelo Colegio de Postgraduados
García Ruiz, Mayra Teresa.
Se evaluaron los cambios de acidez titulable a lo largo de 24 h, de las yemas vegetativas con longitud media de 0.5 cm y nopalitos de 6 y 11 cm, de Opuntia ficus-indica de los cultivares Atlixco, Copena V1, Milpa Alta, Moradaza y Solferino, con riego. También se evaluó el efecto de la disminución del potencial de agua (ΨA) del suelo, por suspensión del riego durante 60 días, en condiciones de invernadero, en el potencial osmótico (ΨS ), liberación de electrolitos (o índice de daño membranal, Id) y contenido de polisacáridos estructurales de los nopalitos de esos cinco cultivares y una recolecta silvestre de O. streptacantha. La acidez de las yemas vegetativas y los nopalitos fluctuó entre 0.2 y 0.9 % a lo largo de las 24 horas del día, con las...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Acidez titulable; Potencial hídrico; Potencial osmótico; Polisacáridos; Maestría; Fisiología Vegetal; Tritable acidity; Water potential; Osmotic potential; Polysaccharides.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10521/1654
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