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A new species of Bryconamericus (Characidae: Stevardiinae: Diapomini) from the upper rio Paraná basin, Brazil Neotropical Ichthyology
Jerep,Fernando C.; Shibatta,Oscar A..
ABSTRACT Bryconamericus is the most diverse genus within Stevardiinae, comprising 61 valid species distributed in Cis- and Trans-Andean basins from Panama in Central America to northern Argentina in South America. Three species are known from the upper rio Paraná basin: B. exodon, B. iheringii, and B. turiuba. Herein we describe a new species of Bryconamericus from the upper rio Paraná basin inhabiting tributaries of Ivaí, Piquiri, and Tibagi basins, Paraná State, Brazil. The new species differs from its congeners by the presence of unaligned teeth in the outer tooth row of the premaxilla; a single, vertical, dorsally expanded and rounded humeral spot; 36-39 pored scales in the longitudinal series; body depth 31.6-37.9% SL; anal-fin base length 24.8-30.1%...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Actinopterygii; Characiformes; Geometric Morphometrics; PCA; Taxonomy.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1679-62252017000300207
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A remote sensing approach for regional-scale mapping of agricultural land-use systems based on NDVI time series. Repositório Alice
BELLÓN, B.; BEGUÉ, A.; LO SEEN, D.; ALMEIDA, C. A. de; SIMÕES, M..
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: GEOBIA; MODIS; PCA; Sistema de cultivo; Estratificação.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1071127
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Análise de linhagens recombinantes endogâmicas de milho visando à relação entre a eficiência da aquisição de fósforo e a morfologia do sistema radicular. Repositório Alice
NEGRI, B. F.; AZEVEDO, G. C.; MATOS, F. M.; MAGALHAES, K. S.; GUIMARAES, C. T.; SOUSA, S. M. de.
2012
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Zea mays; Deficiência a P; RILs; PCA.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/933000
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Análise exploratória de adoçantes de mesa via espectroscopia no infravermelho (FTIR) e análise por componentes principais (ACP) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Tozetto,Adriana; Demiate,Ivo Mottin; Nagata,Noemi.
Nos últimos vinte anos, o consumo de alimentos diet e light tem aumentado sistematicamente, o que tem propiciado o constante desenvolvimento de produtos desse gênero. Grande ênfase tem sido dada àqueles produtos que substituem sacarose por edulcorantes de baixos conteúdos calóricos ou não calóricos. Seguindo esta tendência, adoçantes de mesa têm sido desenvolvidos variando-se amplamente o veículo e o tipo de edulcorante empregado. Neste trabalho, a análise de componentes principais associada à espectroscopia na região do infravermelho médio foi utilizada com sucesso para diferenciar os veículos empregados na produção destes adoçantes, sendo que esta metodologia quimiométrica reduziu o espaço dimensional para dois fatores, explicando cerca de 82-% da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adoçantes; Quimiometria; PCA; FTIR.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000400008
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Análise exploratória de resultados de análise de solos utilizando métodos quimiométricos baseados nas componentes principais. Repositório Alice
SOUZA, G. B. de; SOUSA, M. R. de; NOGUEIRA, A. R. de A.; BERNARDI, A. C. de C..
2007
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fertilidada do solo; Análise de componentes; Quimiometria; PCA.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/48389
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Análise exploratória multivariada de diferentes argilominerais com base nos teores de metais determinados por ICP-OES. Repositório Alice
SOUZA, A. M. de; RECH, I.; CAMPOS, D. V. B. de; POLIDORO, J. C.; POPPI, R. J..
2012
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Argilomineral; PCA.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/926217
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Analytical characteristics and discrimination of Brazilian commercial grape juice, nectar, and beverage Ciênc. Tecnol. Aliment.
Rizzon,Luiz Antenor; Miele,Alberto.
The production and commercialization of Brazilian grape juice is increasing annually, mainly due to its typicality, quality, and nutritional value. The present research was carried out in view of the great significance of Brazilian grape juice for the grape and wine industry. The purpose of this study, therefore, was to assess its composition as well as the discrimination between grape juice and other beverages. Twenty four samples of whole, sweetened, and reprocessed grape juices, grape nectar, and grape beverage were evaluated. Classical variables were analyzed by means of physicochemical methods; tartaric and malic acids, by HPLC; methanol, by gas chromatography; minerals, by atomic absorption spectrophotometry. These products were discriminated by the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Grape juice; Grape nectar; Grape beverage; Composition; PCA.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100014
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Anthocyanic composition of Brazilian red wines and use of HPLC-UV-Vis associated to chemometrics to distinguish wines from different regions. Repositório Alice
ANDRADE, R. H. S. de; NASCIMENTO. L. S.; PEREIRA, G. E.; HALLWASS; PAIM, A. P. S..
This study determined and correlated the anthocyanin profile of Brazilian tropical (São Francisco Valley in Pernambuco), and temperate wines (Rio Grande do Sul), and temperate Chilean wines (Valle del Colchagua and Central Valley), with their geographical origins, using high performance liquid chromatography (HPLC) combined with a chemometric method, by applying Principal Component Analysis (PCA). The concentrations and the percentage of the nine anthocyanins (delphinidin-3-glucoside, cyanidin-3-glucoside, petunidin-3-glucoside, peonidin-3-glucoside, malvidin-3-glucoside, peonidin-3-glucoside-acetate, malvidin-3-glucosideacetate, peonidin-3-glucoside coumarate and malvidin-3-glucoside coumarate) were obtained and the values varied greatly according to the...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Antocianina; Malvidina; PCA; Cromatografia líquida; Origem geográfica; Região Nordeste; Brasil; Enologia; Vinho; Análise química.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/958108
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Aroma characteristics and volatile compounds of distilled Crystal grape spirits of different alcohol concentrations: wine sprits in the Shangri-La region of China Ciênc. Tecnol. Aliment.
WEI,Xiao-Feng; MA,Xue-Lei; CAO,Jian-Hong; SUN,Xiang-Yu; FANG,Yu-Lin.
Abstract Aroma composition is critical to the quality of distilled spirits while the alcohol concentration could have a great effect on the variety and content of aromatic substances. In order to clarify the effect of alcohol concentration on the formation of the aroma composition, volatile compounds in Crystal distilled grape spirits with different alcohol concentrations were analyzed using the Stir bar sorptive extraction (SBSE) technique combined with GC-MS. Characteristic aromas, principal components and odor profiles were also explored. Eighty-six compounds were identified in Crystal distilled grape spirits and 19 compounds were the same for the 4 samples with different alcohol concentrations. The species and contents of esters increased...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alcohol; Aroma; Crystal distilled grape spirits; Odor; PCA.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000500050
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Assessment of heavy metals in soils of a vineyard region with the use of principal component analysis Scientia Agricola
Valladares,Gustavo Souza; Camargo,Otávio Antônio de; Carvalho,José Ruy Porto de; Silva,Alessandra Maria Cia.
Agricultural management with chemicals may contaminate the soil with heavy metals. The objective of this study was to apply Principal Component Analysis and geoprocessing techniques to identify the origin of the metals Cu, Fe, Mn, Zn, Ni, Pb, Cr and Cd as potential contaminants of agricultural soils. The study was developed in an area of vineyard cultivation in the State of São Paulo, Brazil. Soil samples were collected and GPS located under different uses and coverings. The metal concentrations in the soils were determined using the DTPA method. The Cu and Zn content was considered high in most of the samples, and was larger in the areas cultivated with vineyards that had been under the application of fungicides for several decades. The concentrations of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: PCA; GIS; Soil pollution; Copper; Zinc.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162009000300011
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Avaliação da qualidade microbiológica de bebida láctea e creme de leite UAT por ATP-Bioluminescência Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Cunha,A.F.; Lage,A.D.; Pereira e Araújo,M.M.; Santos,R.D.P.; Resende,G.M.; Cerqueira,M.M.O.P..
Embora métodos tradicionais sejam utilizados na avaliação microbiológica de produtos UAT, metodologias rápidas, baseadas em ATP-Bioluminescência, têm sido desenvolvidas. Os resultados da aplicação dessa técnica em 54 amostras de bebida láctea UAT achocolatada e 12 de creme de leite UAT foram comparados com os resultados de métodos microbiológicos, utilizando-se diferentes meios de cultura e tempos de incubação das referidas amostras. A técnica de ATP-Bioluminescência foi aplicada por meio do sistema MLS, e os resultados foram expressos em unidades relativas de luz (RLU). Em todos os tempos de incubação - 48, 72 e 168 horas - , as amostras apresentaram contagens baixas de microrganismos mesófilos e psicrotróficos aeróbios quando analisadas em meio PCA, BHI,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: UAT; ATP-Bioluminescência; PetrifilmTM AC; PCA; BHI.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352013000200041
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Avaliação das alterações estruturais da serapilheira de florestas plantadas em decomposição por meio da espectroscopia vibracional (FTIR) aliada à análise de componentes principais (PCA). Repositório Alice
NOVOTNY, E. H.; RODRIGUES, A. F.; BALIEIRO, F. de C.; FREITAS, T. B.; CHAER, G. M.; RACHID, C. T. C.C..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Serapilheira; FTIR; PCA; Floresta plantada.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/982967
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Avaliação de metodologias para o mapeamento de área de canola através de imagens de satélite. Repositório Alice
VICARI, M. B.; GUTERRES, D.; FONTANA, D. C.; DALMAGO, G. A.; CUNHA, G. R. da; GOUVEA, J. A. de; KOVALESKI, S.; FOCHESATO, E.; SANTI, A..
2014
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Canola; Brassica napus; PCA; Classificação Não Supervisionada; ArcGIS; MODIS; SLAC.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1039099
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Characterization of commercial cooked hams according to physicochemical, sensory, and textural parameters using chemometrics Ciênc. Tecnol. Aliment.
Los,Francine Gomes Basso; Granato,Daniel; Prestes,Rosa Cristina; Demiate,Ivo Mottin.
Cooked ham is considered a high-value product due to the quality of its raw material. Although its consumption is still low in Brazil, it is increasing due to the rising purchasing power of sectors of the population. This study aimed to assess the microbiological, physicochemical, rheological, and sensory quality of cooked hams (n=11) marketed in Brazil. All samples showed microbiological results within the standards established by Brazilian legislation. Eight of the eleven samples studied met all the legal requirements; two samples violated the standards due to the addition of starch; one sample had lower protein content than the minimum required, and another one had sodium content higher than that stated on the label. The use of Hierarchical Cluster...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microbiology; Quality; HCA; PCA.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000300021
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Chemical and aromatic characteristics of Brazilian tropical wines. Repositório Alice
PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. B.; SANTOS, J..
Traditional winegrowing areas are located in temperate climate zones and allow to produce grapes only once per year. Tropical wines have been elaborated in India, Thailand, Venezuela and Brazil and present another kind of viticulture, as compared with countries located in temperate climate zones. Northeast of Brazil started wine production twenty six years ago. This region vines can produce two or three crops per year, depending of the cycle of different cultivars. Harvests can be scaled throughout the year, mainly between May and December, corresponding to the dry season. Red, white, rosé and sparkling wines are being elaborated in the region. The objective of this work was to determine the physico-chemical and aromatic characteristics of some tropical...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Viticultura tropical; Vinho tropical; Análise sensorial; Aroma; Brasil; Éster; Álcool; PCA; Viticultura; Uva; Vinho; Analise quimica; Analise organoleptica; Composicao quimica.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/913084
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Chemical and aromatic characteristics of Brazilian tropical wines. Repositório Alice
PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. B.; SANTOS, J. de O.; OLIVEIRA, S. V.; NASCIMENTO, R. L.; QUINTINO, C.; VANDERLINDE, R.; LIMA, L. L. A..
Traditional winegrowing areas are located in temperate climate zones and allow to produce grapes only once per year. Tropical wines have been elaborated in India, Thailand, Venezuela and Brazil and present another kind of viticulture, as compared with countries located in temperate climate zones. Northeast of Brazil started wine production twenty six years ago. This region vines can produce two or three crops per year, depending of the cycle of different cultivars. Harvests can be scaled throughout the year, mainly between May and December, corresponding to the dry season. Red, white, rosé and sparkling wines are being elaborated in the region. The objective of this work was to determine the physico-chemical and aromatic characteristics of some tropical...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Viticultura tropical; Vinho tropical; Análise sensorial; Aroma; Éster; Álcool; PCA; Uva; Vinho; Grapes; Wine.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/914203
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Chemical profiling of guarana seeds (Paullinia cupana) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. Repositório Alice
SILVA, G. S. da; CANUTO, K. M.; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; NASCIMENTO, M. M.; ZOCOLO, G. J.; COUTINHO, J. P.; JESUS, R. M. de.
bitstream/item/171385/1/ART17068.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Origem geográfica; QTOF-MS; PCA; OPLS-DA; Geographical origin; Paullinia Cupana.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1085157
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Classification of Banana Fruit Maturity using zNose CIGR Journal
P, Rajkumar; C, Dr. Indu Rani; N, Dr.Wang; G.S.V, Dr. Raghavan.
A study was undertaken to classify the banana fruits based on their ripening/maturity by using zNose flavour detection technique. The quality parameters of banana fruits viz., respiratory quotient (RQ), total soluble solids (TSS), moisture content and firmness at each ripening/maturity stage were determined and the results were correlated with zNose flavour data. The principal component analysis (PCA) was used to identify the ripening/maturity stages of banana fruits and also to test the variability of the observed data. By using multiple linear regression (MLR), models were established to predict the fruit quality parameters. The coefficient of determination (r2) corresponding to the predicted respiratory quotient, total soluble solids, moisture content...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: E-Nose/Z-Nose; Banana fruits; Maturity; Ripening; PCA; MLR.
Ano: 2015 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3359
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Desenvolvimento e validação de método para quantificação de biodiesel em diesel na presença de óleo vegetal utilizando o infravermelho médio. Repositório Alice
SOARES, I. P.; CORGOZINHO, C. N. C.; SILVA, G. F..
bitstream/item/178706/1/GT6-227-88-20180115123448.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Análise de Componentes Principais; PCA; Partial Least Squares; PLS; Quantificação de biodiesel; Misturas contendo óleo vegetal.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092543
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Discriminação geográfica de águas minerais do Estado de São Paulo através da análise multivariada. Repositório Alice
SILVA, F. V.; KAMOGAWA, M. Y.; FERREIRA, M. M. C.; NÓBREGA, J. A.; NOGUEIRA, A. R. de A..
2001
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Análise multivariada; PCA; HCA.
Ano: 2001 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/46001
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