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A Pyranine based Procedure for Evaluation of the Total Antioxidant Potential (TRAP) of Polyphenols: A Comparison with closely related Methodologies Biol. Res.
CAMPOS,ANA MARÍA; SOTOMAYOR,CARLOS PATRICIO; PINO,EDUARDO; LISSI,EDUARDO.
A novel procedure for the evaluation of total reactive antioxidant potentials (TRAP) is described. The method is based on the measurement of the bleaching of pyranine by peroxyl radicals. The addition of the antioxidants produces a clear induction time whose magnitude is directly related to the antioxidant concentration. A comparison of the values obtained with those reported employing closely related methodologies shows that the results are significantly affected by the substrate employed to monitor the steady state free radical concentration. Possible sources of this dependence are discussed
Tipo: Journal article Palavras-chave: Peroxyl radicals; Polyphenols; Pyranine; Total reactive antioxidant potential.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602004000200015
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A viticultura e a agroindústria de suco de uvas americanas em um mercado em crescimento. Repositório Alice
RITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; PROTAS, J. F. da S.; GUERRA, C. C.; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S..
No Brasil, a produção e o consumo de suco de uva vem crescendo nos últimos anos, sendo realizada com o uso de uma matriz diversificada de cultivares de uvas do tipo americano. Esta base inclui variedades tradicionais e suas mutações precoces, além de novas cultivares brasileiras, criadas para contribuir para a solução de demandas do segmento de sucos de uva. A viticultura brasileira voltada para a produção de sucos é praticada em diferentes sistemas de cultivo e condições ambientais, que abrangem regiões de clima temperado, onde a uva é produzida sob o sistema tradicional, até regiões de clima subtropical e tropical, onde inovações no sistema de produção permitem a realização de duas ou mais colheitas anuais. A tecnologia de extração de sucos é baseada na...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: American grapevine cultivar; Brazilian grapevine cultivars; South; Temperate climate; Subtropical climate; Northeast; Tropical climate; Cultivares de videiras americanas; Cultivares de videiras brasileiras; Suco de uva; Antocianinas; Polifenois; Sul; Clima subtropical; Nordeste; Clima troícal; Clima Tropical; Grape juice; Anthocyanins; Polyphenols.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103070
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Acerola and cashew apple as sources of antioxidants and dietary fibre. Repositório Alice
RUFINO, M. do S. M.; PÉREZ-JIMÉNES, J.; TABERNERO, M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; SAURA-CALIXTO, F..
2010
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Anacardium occidentale; Antioxidant capacity; Dietary fibre; Malpighia emarginata; Polyphenols.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880807
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Anthocyanin-rich extract decreases indices of lipid peroxidation and DNA damage in vitamin E-depleted rats IPB - Escola Superior Agrária
Ramirez-Tortosa, Carmen; Cabrita, Luís; Andersen, Øyvind M.; Gardner, P.T.; Morrice, P.C.; Wood, S.G.; Duthie, S.J.; Collins, A.R.; Garry, G.G..
Anthocyanins are secondary plant metabolites responsible for the blue, purple, and red color of many plant tissues. The phenolic structure of anthocyanins conveys marked antioxidant activity in model systems via donation of electrons or hydrogen atoms from hydroxyl moieties to free radicals. Dietary intakes of anthocyanins may exceed 200 mg/day, however, little is known about their antioxidant potency in vivo. Consequently, the aim of this study was to establish whether anthocyanins could act as putative antioxidant micronutrients. Rats were maintained on vitamin E-deficient diets for 12 weeks in order to enhance susceptibility to oxidative damage and then repleted with rations containing a highly purified anthocyanin-rich extract at a concentration of 1...
Tipo: Article Palavras-chave: Anthocyanins; Polyphenols; Lipid peroxides; DNA damage; Antioxidants; Free radicals.
Ano: 2001 URL: http://hdl.handle.net/10198/3368
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Antioxidant Effects of Protocatechuic Acid, Ferulic Acid, and Caffeic Acid in Human Neutrophils Using a Fluorescent Substance International Journal of Morphology
Hyogo,Akiyo; Kobayashi,Toshihiro; Garcia del Saz,Eva; Seguchi,Harumichi.
Human neutrophils stimulated by phorbol myristate acetate (PMA), an activator of protein kinase C, produce active oxygen by NADPH oxidase in intracellular structures. We added succinimidyl ester of dichlorodihydrofluorescein diacetate (H2DCFDA), which first emits fluorescence when oxidized with active oxygen species, to neutrophils to produce active oxygen, in order to investigate the antioxidant effects of protocatechuic acid, ferulic acid, and caffeic acid which belong to polyphenols and are widely distributed among plants. Particularly, we focused on examining whether these substances capture and eliminate active oxygen inside or outside the neutrophil cytoplasm and whether these substances inhibit NADPH oxidase. Fluorescence microscopy demonstrated...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Antioxidant effects; Polyphenols; Human neutrophils; Flow cytometry.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-95022010000300040
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Atividade antioxidante e polifenóis totais em frutos de variedades melhoradas de mamoeiro. Repositório Alice
LIMA, L. F.; REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; JESUS, J. L. de; SANTOS, T. M. S.; SANTOS JÚNIOR, M. B. dos; ANDRADE, M. V. S. de.
O mamão destaca-se pelo elevado valor nutricional e também por apresentar compostos bioativos, que atuam como agentes antioxidantes, reduzindo o risco de desenvolvimento de patologias, como arteriosclerose e câncer. O presente estudo busca identificar variedades de mamão, desenvolvidas pelo programa de melhoramento genético da Embrapa Mandioca e Fruticultura, que se destaquem por apresentar elevados teores de polifenóis totais e maior potencial antioxidante em relação às variedades comumente consumidas.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Mamão; Antioxidante; Papayas; Polyphenols.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/966396
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Avenanthramides and nutritional components of four mexican oat (Avena sativa L.) varieties Agrociencia
Ortiz-Robledo,Faviola; Villanueva-Fierro,Ignacio; Oomah,B. Dave; Lares-Asef,Ismael; Proal-Nájera,J. Bernardo; Návar-Chaidez,J. Jesús.
Oat (Avena sativa L.) is a cereal grain, its seeds are rich in nutrients, is consumed as whole grain with health benefits fot humans due to its antioxidants, such as the avenanthtamides (Avns). The contents of Avns 2c, 2f and 2p were evaluated by HPLC in groats and hulls of oat varieties Chihuahua, Cuauhtemoc, Raima and Avemex cultivated in Durango, México. The association of these Avns with protein, fat, crude fiber and ash of oat was also investigated. A 4x2 bifactorial design was used, with the number of varieties and groats ot hulls as factors. Avns contents differed significantly (p<0.05) among oat varieties, groats and hulls. Avemex groats had the highest concentrations of Avns: 3.6±0.7, 3.0±0.5 and 3.3±0.6 mg kg-1 fot 2c, 2f and 2p Avns. Avemex...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidants; Groats; Hulls; Oat; Polyphenols.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952013000300002
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Bioactive compounds and antioxidant activity of cashew apple (Anacardium occidentale L.) from commercial early dwarf clones. Repositório Alice
ABREU, C. R. A.; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W. de; SOUSA, P. H. M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; MOURA, C. F. H.; RUFINO, M. do S. M..
2009
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ascorbic acid; Yellow flavonoids; Anthocyanins; Polyphenols; Carotenoids.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631677
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Bioactive compounds and antioxidant activity on fruits from different açaí (Euterpe oleracea Mart) progenies. Repositório Alice
SOUZA, M. C. de; FIGUEIREDO, R. W. de; MAIA, G. A.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; MOURA, C. F. H.; RUFINO, M. do S. M..
2009
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ascorbic acid; Yellow flavonoids; Anthocyanins; Polyphenols; Carotenoids.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631770
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Bioactive compounds of juices from two Brazilian grape cultivars. Repositório Alice
SILVA, J. K.; CAZARIN, C. B. B.; CORREA, L. C.; BATISTA, A. G.; FURLAN, C. P. B.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; CAMARGO, A. C. de; MARÓSTICA JUNIOR, M. R..
Abstract BACKGROUND: Grape juice consumption may prevent several chronic diseases owing to the presence of phenolic compounds, which have an important role in the reduction of oxidative stress. This study investigated the polyphenol content and antioxidant activities of grape juices from two cultivars: BRS-Cora and Isabella. Total polyphenol content (TPC), anthocyanins, antioxidant capacity (oxygenradical absorbance capacity, ferric reducing antioxidantpower and1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl), and phenolic profile (high-performance liquid chromatography with diode array and fluorescence detection ? HPLC-DAD-FLD) were determined. RESULTS: BRS-Cora grape juice showed higher concentrations of total polyphenols and anthocyanins, as well as higher antioxidant...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Variedade Isabella; BRS-Cora; Uva; Suco de uva; Polifenóis; Potencial antioxidante; Compostos bioativos; Grape juice; Polyphenols; Antioxidant potential; Bioactive Compounds.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059836
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Bioactive compounds of juices from two Brazilian grape cultivars. Repositório Alice
SILVA, J. K.; CAZARIN, C. B. B.; CORREA, L. C.; BATISTA, A. G.; FURLAN, C. P. B; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; CAMARGO, A. C. de; MARÓSTICA JUNIORA, M. R..
Grape juice consumption may prevent several chronic diseases owing to the presence of phenolic compounds, which have an important role in the reduction of oxidative stress. This study investigated the polyphenol content and antioxidant activities of grape juices from two cultivars: BRS-Cora and Isabella. Total polyphenol content (TPC), anthocyanins, antioxidant capacity (oxygenradical absorbance capacity, ferric reducing antioxidantpower and1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl), and phenolic profile (high-performance liquid chromatography with diode array and fluorescence detection ? HPLC-DAD-FLD) were determined.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Variedade Isabella; BRS-Cora; Uva; Suco de uva; Polifenóis; Potencial antioxidante; Compostos bioativos; Grape juice; Polyphenols; Antioxidant potential; Bioactive compounds.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036811
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Características físico-químicas e farmacológicas de vinhos do Vale do São Francisco. Repositório Alice
COSTA, H. G. F.; CUNHA, D. W.; SANTOS, I. M. dos; CARNEIRO, M. V. O.; CARVALHO, F. O.; PEREIRA, G. E.; NEGRO-DELLACQUA, M..
RESUMO As doenças cardiovasculares representam um grande problema de saúde pública e alimentos contendo polifenois, como uvas e vinhos, podem desencadear benefícios ao sistema cardiovascular. Neste trabalho objetivou-se avaliar as características físico-químicas e o efeito vasorelaxante de Vinhos Tintos do Vale do São Francisco (VTVSF), safra 2010: Duccos (uva Petit verdot), Terranova (uva Shiraz) e Rio Sol (uva Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% de cada). Foram avaliados os seguintes parâmetros: pH, Extrato Seco(ES), Fenólicos Totais (FT) e Antocianinas Totais(AT). Resultados: Duccos (pH: 3,81 ± 0,00; ES:41,03 g/L ± 0,14; FT(280 nm): 83,13 ± 0,14; AT: 171,21mg/L ± 0,58);Terranova (pH: 3,69 ± 0,00; ES:34,17 g/L ± 0,17; FT(280 nm): 104,87 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Polifenois; Vasodilatação; Óxido nítrico; Wine; Polyphenols; Vasodilation; Vinho; Nitric oxide.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1066508
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Compostos antioxidantes e atividade antioxidante total em frutos das variedades Flor Branca, Florida Sweet e BRS 366 de aceroleira. Repositório Alice
SOUZA, K. O.; MOURA, C. F. H.; BRITO, E. S. de; MIRANDA, M. R. A. de.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Malpighia emarginata; Desenvolvimento; Vitamina C; Enzimas; Polifenóis; Malpighia emarginata; Development; Vitamin C; Enzymes; Polyphenols.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/999371
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Compostos bioativos e atividade antioxidante total de pedúnculos de caju (Anacardium occidentale L.) durante o amadurecimento de clones de cajueiro anão-precoce. Repositório Alice
LOPES, M. M. de A.; MIRANDA, M. R. A. de; MOURA, C. F. H.; ENÉAS FILHO, J..
2012
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Polyphenols; Vitamin C; Carotenoids; Food analysis; Polifenóis; ABTS; Vitamina C; Carotenóides; Análise de alimentos.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/927976
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Degradação ruminal e síntese de proteína microbiana em bovinos alimentados com silagem de sorgo contendo tanino suplementado com concentrado ou uréia - DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i1.502 Animal Sciences
Oliveira, Simone Gisele de; UFPR; Berchielli, Telma Teresinha; UNESP; Pedreira, Márcio dos Santos; UESB; Fernandes, Juliano José de Resende; UFG; Pires, Alexandre Vaz; ESALQ/USP.
Determinaram-se a degradabilidade ruminal da matéria seca (MS) e a fibra em detergente neutro (FDN) e a eficiência de síntese de proteína microbiana em animais que consomem dietas contendo silagem de sorgo com diferentes teores de tanino. A degradação in situ foi avaliada por meio da incubação ruminal de silagens de sorgo contendo nível 1 (N1) e nível 2 (N2) de tanino por 0, 6, 24, 48 e 96h. O delineamento experimental utilizado foi o quadrado latino 4 x 4 duplicado. Os valores de degradabilidade potencial (DP) da MS foram semelhantes entre as silagens, enquanto a degradabilidade efetiva (DE) nas silagens foi reduzida ao adicionar concentrado à dieta. O fluxo de nitrogênio microbiano e a eficiência de síntese de proteína microbiana não foram afetados pela...
Palavras-chave: 5 5.04.00.00-2 Zootecnia degradabilidade; Forragem conservada; Polifenóis 5 5.04.00.00-2 Zootecnia degradability; Conserved forage; Polyphenols.
Ano: 2009 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/502
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Determinação de compostos antioxidantes nos frutos de camu-camu. Infoteca-e
COHEN, K. de O.; MONTE, D. de C.; PAES, N. S.; RIBEIRO, S. I..
2010
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Camu-camu; Fruta tropical; Vitamina C; Myrciaria dúbia; Indigenous organisms; Tropical fruit; Polyphenols; Peel analysis; Pulp analysis; Vitamin C; Antioxidant; Chemical analysis.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/883953
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Evaluation of a numerical method to predict the polyphenol contents in monovarietal olive oils. IPB - Escola Superior Agrária
Matos, L.C.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
Three monovarietal virgin olive oils obtained from olives grown under biological agricultural system, in Portugal, with different ripening stages, were studied in what concerns the parameters usually related with oxidation status (total polyphenols, tocopherols, chlorophylls and carotenoids, peroxide values, oxidative stability, specific extinction coefficients K232 and K270 and titratable acidity). A total of 18 samples were analyzed: seven from Cv. Cobranc¸osa (maturation indices 1–7), five from Cv. Madural (maturation indices 3–7) and six from Cv. Verdeal Transmontana (maturation indices 1–6). Oxidative stability and polyphenols profile presented high correlation coef- ficients. Given this high correlation, a numerical method was developed and evaluated...
Tipo: Article Palavras-chave: Virgin olive oil; Ripening; Oxidation kinetics; Oxidative stability; Polyphenols.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/747
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Evaluation of phenolic profile, antioxidant and anticancer potential of two main representants of Zingiberaceae family against B164A5 murine melanoma cells Biol. Res.
Danciu,Corina; Vlaia,Lavinia; Fetea,Florinela; Hancianu,Monica; Coricovac,Dorina E; Ciurlea,Sorina A; M &#350;oica,Codru&#355;a; Marincu,Iosif; Vlaia,Vicentiu; Dehelean,Cristina A; Trandafirescu,Cristina.
BACKGROUND: Curcuma longa Linnaeus and Zingiber officinale Roscoe are two main representatives ofZingiberaceae family studied for a wide range of therapeutic properties, including: antioxidant, anti-inflammatory, anti-angiogenic, antibacterial, analgesic, immunomodulatory, proapoptotic, anti-human immunodeficiency virus properties and anticancer effects. This study was aimed to analyse the ethanolic extracts of Curcuma rhizome (Curcuma longa Linnaeus) and Zingiber rhizome (Zingiber officinale Roscoe) in terms of polyphenols, antioxidant activity and anti-melanoma potential employing the B164A5 murine melanoma cell line. RESULTS: In order to evaluate the total content of polyphenols we used Folin-Ciocâlteu method. The antioxidant activity of the two...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Curcuma longa Linnaeus; Zingiber officinale Roscoe; Polyphenols; Antioxidant; Melanoma.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602015000100001
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Influence of the Genotype on the Anthocyanin Composition, Antioxidant Capacity and color of Chilean Pomegranate (Punica granatum L.) Juices Chilean J. Agric. Res.
Sepúlveda,Elena; Sáenz,Carmen; Peña,Álvaro; Robert,Paz; Bartolomé,Begoña; Gómez-Cordovés,Carmen.
The bioactive compounds content in pomegranate (Punica granatum L.) juice is variable and depends on agronomic factors, genetic and fruit maturity. In Chile, the areas with this crop have increased more than 65% in the last 5 years. This paper aims to determine the phenolic composition, antioxidant capacity and chromatic parameters of juices from eight Chilean pomegranate genotypes (PG2 to PG9), containing red (PG2 to PG6) or pink arils (PG7 to PG9). Color, total polyphenol content (using Folin-Ciocalteu reagent), total anthocyanins (by differences in absorbance at different pHs of the juice) and antioxidant capacity (oxygen-radical absorbance capacity, ORAC) were determined. Anthocyanins were identified and quantify using HPLC-DAD and HPLC/ESI-MS, the...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Polyphenols; Bioactive compounds.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392010000100005
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Influência do uso de chip de carvalho francês na composição físico-química e colorimétrica de vinho tinto "Syrah". Repositório Alice
SILVA, I. S.; NOGUEIRA, E. T.; BARROS, A. P. A.; SANTOS, R. G. de B.; SILVA, L. F. da; BIASOTO, A. C. T..
A região do Vale do Submédio São Francisco (VSSF) é a segunda maior região produtora de vinhos elaborados com as cultivares Vitis vinifera do país, na qual a variedade Syrah destaca-se como a mais utilizada na região para a elaboração de vinhos tintos. Os vinhos elaborados com essa cultivar dispõem de alta capacidade de amadurecimento, para isso, avaliou-se o efeito da utilização de chips de carvalho francês de média tostagem na composição físico-química e colorimétrica de vinho tinto ?Syrah? elaborado no VSSF. Foram testados dois tratamentos, um de controle (sem utilização de chip) e o outro utilizando chip de carvalho francês de média tostagem (6g.L-1). Os parâmetros avaliados foram: pH, acidez total e volátil, açúcares redutores, densidade, dióxido de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fragmentos de carvalho; Polifenóis; Vale do São Francisco; Vinho tropical; Média tostagem; Syrah; Vinho; Enologia; Cor; Wines; Wine cultivars; Wine quality; Polyphenols.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103648
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