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Alimentos funcionais: "Dra. Uva". Repositório Alice
RITSCHEL, P. S..
bitstream/item/194479/1/DRA.-UVA.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Alimentação; Antioxidante; Composto Fenólico; Flavonóide; Saúde; Uva; Viticultura; Resveratrol.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/542287
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Alimentos funcionais: "Dra. Uva". Infoteca-e
RITSCHEL, P. S..
Estudos confirmando o papel benéfico do consumo de frutas e hortaliças na prevenção de doenças relacionadas com estresse oxidativo têm apoiado a disseminação do conceito de 'alimentos funcionais".
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Alimentação; Antioxidante; Composto Fenólico; Flavonóide; Saúde; Uva; Viticultura; Resveratrol.
Ano: 2007 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/542287
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Análise temporal da expressão de resveratrol sintase em genótipos de Arachis. Repositório Alice
VASCONCELOS, P.; COSTA, T. A.; SILVA, J. da; BRASILEIRO, A. C.; GIMENES, M..
2016
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Resveratrol; Arachis; Resveratrol sintase; RT-qPCR.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1067895
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Anti-Quorum Sensing Potential of Antioxidant Quercetin and Resveratrol BABT
Erdönmez,Demet; Rad,Abbas Yousefi; Aksöz,Nilüfer.
ABSTRACT Quorum sensing system plays an active role in the regulation of pathogenicity of many microorganisms. Inhibition of pathogenicity or virulence factors will increase the success of treatment by preventing the development of antibiotic resistance. In this study, anti-quorum sensing activities of quercetin and resveratrol compounds, which have antioxidant property without damaging to host, have been determined via using biosensor bacteria: Chromobacterium violaceum ATCC 12472 and Chromobacterium violaceum CV026. As quorum sensing inhibitors, quercetin and resveratrol's cutting off the bacterial communication will prevent the treatment failures caused by the development of bacterial resistance. The development of layered drugs with antioxidant...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anti-quorum sensing; Resveratrol; Quercetin; Antioxidant.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132018000100403
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Avaliação da estabilidade e atividade antioxidante de uma emulsão base não-iônica contendo resveratrol BJPS
Lange,Marcela Kist; Heberlé,Graziela; Milão,Denise.
Vários são os fatores que podem ocasionar a instabilidade de uma emulsão, destacando-se a oxidação, reação prevenida pelo emprego de antioxidantes. O butil-hidróxi-tolueno (BHT) tem sido um dos antioxidantes sintéticos mais utilizados em formulações cosméticas, porém, a busca da indústria farmacêutica e cosmética pelo emprego de produtos de origem natural tem sido cada vez maior. Visto isso, o objetivo do presente trabalho foi a incorporação do resveratrol, um composto fenólico encontrado principalmente em uvas bem como em vinhos tintos, em uma emulsão base não-iônica para avaliação do perfil de estabilidade e atividade antioxidante em comparação a uma emulsão base não-iônica contendo o BHT. O perfil de estabilidade foi analisado pela observação das...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Emulsões/estabilidade; Antioxidantes; Butil-hidróxi-tolueno; Resveratrol.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502009000100018
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Avaliação da produção de resveratrol em espécies do gênero Arachis. Repositório Alice
CARVALHO, P. A. S. V.; AGOSTINI COSTA, T.S.; SILVA, J. P. da; GIMENES, M. A..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Arachis; Resveratrol; Antioxidante.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1002545
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Bioactive compounds in wines produced in a new area for vitiviniculture in Brazil. Repositório Alice
VILAS BOAS, A. C.; NASSUR, R. de C. M. R.; HENRIQUE, P. de C.; PEREIRA, G. E.; LIMA, L. C. de O..
Wines are known for its high content of bioactive compounds that can be influenced by the region and climate where the grapes are produced. New regions of production are normally developed using techniques and standards for other traditional regions, but is important to characterize the wine profile, which is different according to the terroir, and can be important for future geographic indications. The aim of this study was to evaluate color, antioxidant activity, anthocyanin content and phenolic compounds profile in wines produced in Minas Gerais State, Brazil. Wines were produced in different wineries of the same region using the varieties Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (red), Chardonnay and Sauvignon Blanc (white) and Syrah (rose),...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Quality; Brazilian wines; Vitis Vinifera; Bioactive compounds; Resveratrol; Quality control.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118391
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Desenvolvimento de grânulos nanorevestidos contendo transresveratrol. Repositório Alice
BARON, L. F.; BASTOS, A. P. A.; BELLAVER, F. A. V.; FONSECA, F. M. da..
bitstream/item/204291/1/final9128.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Nanotecnologia; Citotoxicidade; Trans-resveratrol; Grânulos; Resveratrol; Nanotechnology; Cytotoxicity; Granules.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1113927
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Determinação de resveratrol em folhas de amendoim silvestre (Arachis sp.). Repositório Alice
LOPES, R. M..
O resveratrol é um dos principais compostos bioativos do amendoim (Arachis hypogaea L, Fabaceae), presente também na uva e no vinho, e é associado à redução do risco de desenvolvimento de doenças cardiovasculares e câncer destes alimentos. Neste trabalho foi realizada a determinação de trans-resveratrol em folhas de espécies silvestres desse gênero por CLAE. O estudo para definição e validação da metodologia envolveu a avaliação do solvente de extração, a técnica de preparação da amostra para análise e o método analítico. Após a padronização da metodologia, foi realizada a determinação de resveratrol em folhas de dez espécies silvestres de Arachis, estressadas por radiação Uv. As espécies estudadas foram A. kuhlmannií, A. cardenasií, A. duranensis, A....
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Arachis silvestres; Resveratrol; CLAE; Metodologia analítica; Amendoim.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/900366
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Determinação de resveratrol em sucos de uva no Brasil Ciênc. Tecnol. Aliment.
Sautter,Cláudia K.; Denardin,Sandra; Alves,Audrei O.; Mallmann,Carlos A.; Penna,Neidi G.; Hecktheuer,Luisa H..
A detecção de resveratrol em vinhos vem sendo estudada mais intensamente nos últimos anos. O isômero trans-resveratrol tem reconhecidas atividades biológicas, e algumas delas são de uso terapêutico, tais como ação antiinflamatória, inibição da enzima lipoxigenase e ação anticarcinogênica in vitro. A presença do composto resveratrol (4,3',5'-trihidroxiestilbeno), em seus isômeros (trans e cis), foi determinada nos diferentes tipos de sucos de uva produzidos no Brasil. Além destes, também foram quantificados os polifenóis totais, acidez, açúcares redutores, sólidos solúveis e densidade, em conformidade com a legislação vigente. O resveratrol foi quantificado por cromatografia líquida de alta eficiência segundo SOUTO et al. [23], com adaptação da temperatura...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Suco de uva; Cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE); Resveratrol.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000300008
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Efeito da tetraploidização entre espécies silvestres do gênero Arachis na produção do antioxidante resveratrol. Repositório Alice
CARVALHO, P. A. S. V.; GIMENES, M. A.; MORETZSOHN, M. C.; AGOSTINI COSTA, T. S..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Tetraploidização; Arachis; Resveratrol.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1002586
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Efeito do tipo de solo nos compostos fenólicos e na atividade antioxidante do vinho. Repositório Alice
MIELE, A.; FLORES, C. A.; FILIPPINI ALBA, J. M.; BADALOTTI, C. B..
Conduziu-se este trabalho em 2012 com o objetivo de estudar o efeito do solo sobre os compostos fenólicos do vinho Merlot. Amostrou-se uva de cada tipo de solo e fez-se vinho em duplicata para cada um deles. Analisaram-se 14 variáveis, cujos parâmetros foram submetidos à análise de componentes principais (ACP). Os resultados mostram que a ACP discriminou os vinhos avaliados, onde os três componentes principais (CPs) representaram 95,01% da variação total. O CP1 discriminou o vinho elaborado com uva proveniente do Argissolo 2, o qual foi representado por valores mais elevados das absorbâncias 420, 520 e 620 nm, intensidade de cor, índice de polifenóis totais, antocianinas e atividade antioxidante, e mais baixos de matiz. O CP2 discriminou o vinho da uva...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Merlot; Polifenol; Malvidina; Neossolo; Argissolo; Viticultura de precisão; Uva; Viticultura; Solo; Composto fenólico; Qualidade; Flavonoide; Resveratrol.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/997439
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Effect of Resveratrol on Mitochondrial Activity in Differentiated Mature Adipocytes International Journal of Morphology
Noriega-González,J. E; Chirino,Y. I; Mata-Miranda,M. M; Vázquez-Zapién,G. J; Sánchez-Monroy,V.
Obesity has reached epidemic proportions, the World Health Organization (WHO) estimates that there are more than 1,000 million overweight adults world-wide. Furthermore, obesity is characterized as an overgrowth of white adipose tissue as a result of adipocyte hypertrophy and hyperplasia. Mitochondria is considered the source of energy within the adipocyte, since it contains the molecular machinery, and it is involved in a large number of metabolic pathways, besides the transformation of chemical energy into adenosine triphosphate. Mitochondria shortage and adipocyte dysfunction result in an excessive accumulation of triacylglycerol in the cytoplasm, which determines an imbalance between energy production and energy expenditure. Resveratrol (RSV) is a...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Preadipocytes; Differentiated mature adipocyte; Mitochondrial activity; Resveratrol.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-95022015000300044
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Espécies silvestres de arachis e a produção do antioxidante resveratrol. Repositório Alice
CARVALHO, P. A. S. V.; BRASILEIRO, A. C.; LEAL BERTIOLLI, S.; SILVA, J. P.; AGOSTINI COSTA, T. S.; GIMENES, M. A..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Resveratrol; Expressão gênica; Arachis.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1001190
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Grape juices produced from new hybrid varieties grown on Brazilianrootstocks?Bioactive compounds, organic acids and antioxidant capacity. Repositório Alice
DA SILVA, M. J. R.; PADILHA, C. V. da S.; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E.; VENTURINI FILHO, W. G.; MOURA, M. F.; TECCHIO, M. A..
The objective of this study was to assess the content of bioactive compounds, organic acids and antioxidantcapacity of grape juices from Isabel Precoce, BRS Carmem, BRS Cora and IAC 138-22 Máximo varieties grown onthe 'IAC 766?and 'IAC 572?rootstocks under tropical conditions in Brazil. In general, the color attributes of the'Isabel Precoce' juice were inferior to those of the other juices due to their low anthocyanin content. In contrast,'IAC 138-22 Máximo' juices showed the highest content of most individual anthocyanins,flavonols,trans-re-sveratrol and total phenolic compounds, and thus, higher antioxidant capacity. Except for 'BRS Carmem', all thejuices presented higher sugar accumulation when 'IAC 766?was used. This rootstock also contributed to...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Vitis labruscaL; Hybrid grapes; Scion-rootstock combination; Color measurements; Phenolic compounds; Resveratrol.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118404
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Resveratrol Attenuates LPS-induced Apoptosis via Inhibiting NF- κ B Activity in Chicken Peripheral Lymphocyte Cultures Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Zhang,CY; Huang,J; Kang,XT.
ABSTRACT This study aims to investigate whether resveratrol (RES) could inhibit NF-κB activity and protect in vitro cultured chicken lymphocytes from apoptosis induced by continuous LPS stimulation. Blood lymphocytes of chickens were collected and cultured. LPS was added to the samples of treatment group, while the same volume of normal saline (NS) was supplemented to those of the control group. In the treatment groups, four different concentrations of RES (0, 20, 40, and 80 µg/ml) were admixed. Then, the following indicators were tested: lymphocyte apoptotic rate, lymphocyte viability, NF-κB activity, TNF-a level, reactive oxygen species (ROS), and expression of apoptosis-related proteins (Fas/FasL and Caspase-8). The results indicated that the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Resveratrol; NF-κB; Lymphocyte apoptosis; Chicken.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2018000400747
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Resveratrol inhibits the intracellular calcium increase and angiotensin/endothelin system activation induced by soluble uric acid in mesangial cells BJMBR
Albertoni,G.; Schor,N..
Resveratrol (Resv) is natural polyphenol found in grapes. This study evaluated the protective effect of Resv against the effects of uric acid (UA) in immortalized human mesangial cells (ihMCs). ihMCs were preincubated with Resv (12.5 µM) for 1 h and treated with UA (10 mg/dL) for 6 or 12 h. The intracellular calcium concentration [Ca2+]i was quantified by fluorescence using flow cytometry. Angiotensinogen (AGT) and pre-pro endothelin-1 (ppET-1) mRNA were assayed by quantitative real-time RT-PCR. Angiotensin II (AII) and endothelin-1 (ET-1) were assayed by ELISA. UA significantly increased [Ca2+]i. Pre-incubation with Resv significantly reduced the change in [Ca2+]i induced by UA. Incubation with UA for 6 or 12 h also increased AGT mRNA expression and AII...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Resveratrol; Intracellular calcium; Angiotensin; Endothelin; Mesangial cells; Uric acid.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2015000100051
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The genoprotective activity of resveratrol on permethrin-induced genotoxic damage in cultured human lymphocytes BABT
Turkez,Hasan; Aydin,Elanur.
The aim of this work was to investigate the genetic effects of resveratrol (RSV) at concentrations of 10, 15, 25, 40, 75 and 100 µM and its activities on the genotoxicity induced by the permethrin (PM) (200 µM). After the application of PM and RSV, separately and together, cultured human lymphocytes were assessed by chromosome aberrations (CA) and sister chromatid exchange (SCE) tests. According to results, the frequencies of CA and SCE rates in the peripheral lymphocytes were significantly increased by PM compared with the controls. However, RSV had no genotoxic effect. Furthermore, the findings revealed that PM-induced increases in the mean frequencies of both genotoxic indices were diminished by RSV in a clear dose dependent manner, indicating its...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chromosome aberration; Mutagenicity; Permethrin; Resveratrol; Sister chromatid exchange.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000300008
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The Qualitative Effects of Resveratrol and Coenzyme Q10 Administration on the Gluteus Complex Muscle Morphology of SJL/J Mice with Dysferlinopathy International Journal of Morphology
van der Spuy,Wendy Jeannette; Pretorius,Etheresia.
Dysferlinopathy is a form of muscular dystrophy affecting muscles of the shoulder and pelvic girdles, resulting from inheritance of a mutated dysferlin gene. The encoded dysferlin protein is proposed to be involved in sarcolemmal vesicle fusion with a disrupted plasma membrane; however, with defective protein function these vesicles accumulate beneath the disruption site but are unable to fuse with it and reseal the membrane, thus rendering the membrane repair mechanism defective. The SJL/J mouse model presents with characteristics much like the commonest human condition. Immune modulators have long been under study in the maintenance of muscle health in muscular dystrophies. Such supplementary treatment would ideally suppress inflammation, preventing the...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Dysferlinopathy; Coenzyme Q10; Resveratrol; Sarcolemma.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-95022011000300035
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Variação na concentração de resveratrol entre germoplasma de Arachis. Repositório Alice
VASCONCELOS, P.; COSTA, T. A.; SILVA, J. da; GIMENES, M..
2016
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Resveratrol; Arachis; Parente silvestre; Antioxidante; Germoplasma.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1068487
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