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Registros recuperados: 10 | |
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Fernández-Núñez, E.; Rigueiro-Rodríguez, A.; Mosquera-Losada, M.R.. |
Silvopastoral systems can contribute to the mitigation of climate change by functioning as sinks for greenhouse gases better than exclusively agricultural systems. Tree species, density, and an adequate management of the pasture carrying capacity contribute to the capacity of carbon sequestration. In this study, the capacities for carbon sequestration in silvopastoral systems that were established with two different forest species (Pinus radiata D. Don and Betula alba L.) and at two distinct densities (833 and 2500 trees ha−1) were evaluated. Tree, litterfall, pasture and soil carbon storage determinations were carried out to deliver carbon sequestration in the different pools within the first 11 years of a plantation establishment. The results show that... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Silvopastoral systems; Pine; Birch; Carbon; Production; Growth. |
Ano: 2010 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/2673 |
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O Prosa Rural desta semana fala sobre o que é preciso para o pecuarista produzir a carne carbono neutro, a carne diferenciada, que traz o selo CCN. Uma das idealizadoras desta marca-conceito, a pesquisadora Fabiana Villa Alves, da Embrapa Gado de Corte, explica ao ouvinte que essa carne, vinculada aos sistemas silvipastoris, respeita o ambiente, o bem-estar animal, é sustentável, saudável, rentável e tem produção fiscalizada por uma certificadora, habilitada pela Embrapa. |
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Sistema sivipastoril; Carne carbono neutro; Carne; Pecuarista; Certificação de Produto; Beef cattle; Animal welfare; Silvopastoral systems. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1124120 |
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O Prosa Rural desta semana fala sobre o que é preciso para o pecuarista produzir a carne carbono neutro, a carne diferenciada, que traz o selo CCN. Uma das idealizadoras desta marca-conceito, a pesquisadora Fabiana Villa Alves, da Embrapa Gado de Corte, explica ao ouvinte que essa carne, vinculada aos sistemas silvipastoris, respeita o ambiente, o bem-estar animal, é sustentável, saudável, rentável e tem produção fiscalizada por uma certificadora, habilitada pela Embrapa. |
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Carne carbono neutro; Sistema silvipastoril; Carne; Pecuarista; Certificação de Produto; Beef cattle; Animal welfare; Silvopastoral systems. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1124126 |
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Faria,Bruna Moscat; Morenz,Mirton José Frota; Paciullo,Domingos Sávio Campos; Lopes,Fernando César Ferraz; Gomide,Carlos Augusto de Miranda. |
ABSTRACT This study aimed to evaluate the productive and qualitative characteristics of Brachiaria decumbens and Brachiaria ruziziensis subjected to three levels of artificial shading (0, 36 and 54%) and four nitrogen (N) doses (0; 50; 100 and 150 mg dm-3 soil), using completely randomized design with a factorial scheme 2 x 3 x 4, with three replications. The dry matter production (DMP), the number of tillers per pot, root weight and crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) contents were evaluated. Both grasses responded quadractly to N, but B. ruziziensis presented greater production under the two highest N doses. The tillers density increased with N dose and was reduced under shading. The root weight increased with N dose, linearly in the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Crude protein; Fibrous fraction; Silvopastoral systems; Tillering; Tropical grasses; Urochloa. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000300529 |
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SUBER, M.; GUTIERREZ BELTRÁN, N.; TORRES, C. F.; TURRIAGO, J. D.; ARANGO, J.; BANEGAS, N. R.; BERNDT, A.; MARGAREL BIDÓ, D.; BURGHI, V.; CARDENAS BAUTISTA, D.; CAÑADA, P.; CANU, F. A.; CHACÓN, A. R.; CHACÓN NAVARRO, M.; CHARÁ, J.; DÍAZ, L.; HUAMÁN FUERTES, E.; GALBUSERA, S.; GUTIERREZ SOLIS, J.; ESPINOZA BRAN, J.; GIRÓN MUÑOZ, P.; GUERRERO, Y.; PEZO, D.; PRIETO PALACIOS, G.; ROMAN-CUESTA, R.; ROSALES RIVEIRO, K.; RUEDA, C.; SEPÚLVEDA, C.; SERRANO BASTO, G.; SOLARTE, A.; POQUIOMA, N. W.. |
En Latinoamérica el 46% de las emisiones de GEI proviene del cambio de usos de la tierra y el 20% de la agricultura, en donde el 58% y el 70% de las emisiones son debidas a la ganadería. El continuo crecimiento de este sector (+32% previsto al 2050) ha impulsado la expansión de la frontera agropecuaria en los bosques, generando múltiples impactos ambientales entre los cuales se encuentra la emisión de Gases Efecto Invernadero (GEI). Sin embargo, el sector tiene un alto potencial de mitigación reconocido por políticas, estrategias y programas de mitigación nacionales como las Contribuciones Nacionalmente Determinadas (NDC) y de desarrollo sectorial como las Acciones de Mitigación nacionalmente Apropiadas (NAMA). Entre estas acciones se incluye la... |
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Mitigation; Nationally determined contribution; Gases Efecto Invernadero; MRV; UNFCCC; Silvopastoral systems. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1106889 |
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Registros recuperados: 10 | |
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