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Cultivo de tamarindo sob malhas coloridas: plasticidade anatômica foliar. Repositório Alice
SILVA, R. A. L.; SOARES, J. D. R.; DIAS, G. de M. G.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A.; GAVILANES, M. L..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tamarindus indica; Qualidade espectral.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1024333
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Cultivo de tamarindo sob malhas coloridas: plasticidade anatômica foliar Ciência Rural
Silva,Renata Alves Lara; Soares,Joyce Dória Rodrigues; Dias,Gabrielen de Maria Gomes; Pasqual,Moacir; Chagas,Edvan Alves; Gavilanes,Manuel Losada.
Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da alteração da qualidade espectral da luz, utilizando malhas de transmissão de luz diferenciada, sobre características da anatomia foliar em plantas de tamarindo (Tamarindus indica L.), visando à obtenção de plantas mais propícias ao plantio. Mudas de tamarindo foram cultivadas sob malhas de 50% de sombreamento nas cores branca, azul, vermelha e preta em delineamento inteiramente casualizado. Após 90 dias de cultivo sob as malhas, as folhas foram avaliadas quanto à anatomia e micromorfologia. Plantas submetidas ao cultivo sob malha branca apresentaram maior altura das células da epiderme na face abaxial e maior espessura do parênquima paliçádico e da nervura central. Melhores resultados para epiderme na...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tamarindus indica; Qualidade espectral; Ambiente; Formação de mudas..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000200238
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Diferentes composições de substratos e ambientes protegidos na formação de mudas de pé-franco de tamarindeiro Rev. Bras. Frutic.
Costa,Edilson; Ferreira,Antonio Flávio Arruda; Silva,Priscilla Nátaly de Lima; Nardelli,Evandro Michel Valero.
O tamarindeiro é uma frutífera importante ocorrente no Cerrado brasileiro e com sistema radicular profundo e possui resistência à seca prolongada. Seus frutos são utilizados na culinária; suas sementes, em forragem animal, e seu óleo, na indústria farmacêutica. Diante do exposto, este trabalho teve o objetivo de avaliar a formação de mudas de pé-franco de tamarindeiro, em diferentes composições de substratos e ambientes protegidos. As mudas foram produzidas em estufa agrícola, coberta com filme de polietileno de baixa densidade de 150 μm e tela termorrefletora de 50% de sombreamento sob o filme; viveiro com tela preta de monofilamento de 50% de sombreamento e viveiro com tela termorrefletora de 50% de sombreamento. Em cada ambiente de cultivo, foram...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tamarindus indica; Cerrado; Composto Orgânico; Estufa Agrícola; Telas de Sombreamento.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000400028
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Growth of seven perennial plant species adapted to the Brazilian Semi-Arid. Repositório Alice
SILVA, P. S. L. e; SILVA, K. M. B. e; LOBO, R. N. B.; SILVA, P. I. B..
Growth of seven perennial plant species adapted to the Brazilian Semi-Arid. Abstract - Measuring plant height (y) and canopy diameter (x) in trees may not be an easy task, but stem diameter (z) can be more easily evaluated. This work's objective was two-fold: evaluate the growth of species adapted to the Brazilian Semi-Arid Region in the first two years of age, and obtain linear equations to estimate y and x from z, in those species. A random block design with four replications was employed. The values for x, z, and y were measured biannually from October/2003 to March/2005. Prosopis juliflora and Mimosa caesalpiniaefolia showed the highest stem diameter and plant height values, respectively, and both showed the highest canopy diameter. In the equations to...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Prosopis julifflora; Algaroba; Tamarindus indica; Tamarindo; Leucaena leucocephala; Azadirachta indica; Nim; Mimosa caesalpiniaefolia; Sabiá; Estatura da planta; Análise de regressão; Diâmetro do caule; Diâmetro da copa; Caatinga; Brasil.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/533622
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In vitro antibacterial activity in seed extracts of Manilkara zapota, Anona squamosa, and Tamarindus indica Biol. Res.
Kothari,Vijay; Seshadri,Sriram.
Extracts prepared from seeds of Manilkara zapota, Anona squamosa, and Tamarindus indica were screened for their antibacterial activity by disc diffusion and broth dilution methods. Acetone and methanol extracts of T. indica seeds were found active against both gram-positive and gram-negative organisms. MIC values of potent extracts against susceptible organisms ranged from 53-380 μg/mL. Methanol extract of T. indica and acetone extract of M. zapota seeds were found to be bactericidal.
Tipo: Journal article Palavras-chave: Tamarindus indica; Manilkara zapota; In vitro activity; Bactericidal activity.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602010000200003
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Lambs fed cassava silage with added tamarind residue: silage quality, intake, digestibility, nitrogen balance, growth performance and carcass quality. Repositório Alice
SOUZA, C. M.; OLIVEIRA, R. L.; VOLTOLINI, T. V.; MENEZES, D. R.; SANTOS, N. J. A.; BARBOSA, A. M.; SILVA, T. M.; PEREIRA, E. S.; BEZERRA, L. R..
The objective of this study was to evaluate the effects adding tamarind residue to cassava silage on the quality of the silage and its in vitro ruminal fermentation, as well as the growth performance and carcass quality of lambs. A completely randomized design with four inclusion levels (0.00, 100, 200 and 300 g/kg) of tamarind residue (Tamarindus indica L.) added to cassava silage was used. Twenty mini-silos were used to prepare samples of the four treatments (five replicates each), which were opened after 56 days. Forty male lambs were fed cassava silage with added tamarind residue as the roughage and a concentrate (500:500 g/kg of feed) over 85 days. There was no effect of the tamarind residue-added cassava silage on effluent losses and dry matter (DM)...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Additive; Carcass; Fiber Gases; Tamarindus indica.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1085797
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Ocorrência de oidio em tamarindo (Tamarindus indica). Repositório Alice
HANADA, R. E.; GASPAROTTO, L..
Descricao da doenca oidio atacando arvores de tamarindo em Manaus-AM (Brasil).
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Tamarindus indica; Tamarindo; Folha; Doenca; Oidium; Espcie; Fungo; Brasil; Amazonas; Manaus; Leaves; Fungal diseases; Spcies.
Ano: 2000 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/668673
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Standardization of the quality control parameters of the Tamarindus indica L. soft extract Plantas Medicinales
Rodríguez-Amado,Jesús; Pérez Rosés,Renato; Escalona-Arranz,Julio César; Lafourcade Prada,Ariadna; Sierra González,Gustavo.
Introduction: Tamarindus indica L or Tamarind as commonly known is a medicinal plant witha broad spectrum of application in medicine. Tamarind is the most useful plant for liver disorders treatment in Cuba and The Caribbean. People use it as decoction and have to take up to four liters a day of this preparation, because the use of alcohol in the Tamarind fluid extracts prevent its use in patient with lever desorders. Objective: the aim of this study was the preliminary establisment of quality control parameters of the Tamarindus indica L. soft extract as a novel alcohol-free active ingredient for solids pharmaceutical formulation. Methods: organoleptics properties, total solids, relative density, pH, and total ashes were stablished. The polyphenols content...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Soft extract; Polyphenols; Flavonoids; Antioxidant; Tamarind; Tamarindus indica.
Ano: 2012 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962012000100012
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