|
|
|
|
|
Konn, Cecile; Magner, Jörgen; Charlou, Jean-luc; Holm, Nils G; Alsberg, Tomas. |
Investigation of amino acids in hydrothermal systems is of prime importance for the understanding of geochemistry and microbiology of hydrothermal vents and plumes, for carbon and metals global cycles, for metabolism of some hydrothermal microorganisms and for the origin of life issue. Extensive theoretical and experimental work on amino acids behaviour in hydrothermal fluids has been done, conversely only few data exist on natural samples. Because each hydrothermal vent is unique, the more data we collect the better we will be able to address each of these questions. Usually amino acids in hydrothermal fluids have been measured by HPLC-FLD. The chromatographic separation was at least 26 min and up to 135 min and the required derivatization step may be... |
Tipo: Text |
Palavras-chave: Amino Acids; UPLC; Ion-Pairing; QTOF; Mass Spectrometry; Hydrothermal Fluids. |
Ano: 2015 |
URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00271/38188/36339.pdf |
| |
|
|
VIANNA, R. B.; LIMA, K. S. de.; POLETTO, C. M.; MENDES, T. D.; SOUTO, A. L.; RIBEIRO, J. A. de A.; COSTA, P. P. K. G.; VIEIRA, F. S.; LIMA, J. R. C. de.; ABDELNUR, P. V.; RODRIGUES, C. M.; DAMASO, M. C. T.. |
2016 |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Seleção de fungos filamentosos; Glicerina bruta de soja; Fonte de carbono; Produção de compostos químicos; Bioconversão de glicerina bruta; DIMS; UPLC. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057179 |
| |
|
|
BRAGA, D. C.. |
A adstringência é uma sensação tátil, gerada pela redução da lubrificação na cavidade oral, comumente causada pela interação de compostos fenólicos com as proteínas salivares. No pedúnculo do cajueiro, a adstringência é o principal problema que limita a sua aceitabilidade, sendo um dos maiores obstáculos para a expansão do mercado. Este trabalho buscou caracterizar o perfil sensorial e o perfil de compostos fenólicos de pedúnculos de cajueiro, e por meio de quimiometria, correlaciona-los buscando os possíveis marcadores químicos da adstringência do caju. Foram analisados pedúnculos de nove clones da safra 2017. A análise sensorial foi baseada em uma análise descritiva de provadores previamente selecionados e treinados, registrando a intensidade dos... |
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) |
Palavras-chave: Anacardium occidentale L; UPLC; Análise sensorial; Chemometrics. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106803 |
| |
|
| |
|
| |
|
|
Juin, Camille; Bonnet, Antoine; Nicolau, Elodie; Berard, Jean-baptiste; Devillers, Romain; Thiery, Valerie; Cadoret, Jean-paul; Picot, Laurent. |
A fast and high-resolution UPLC-MSE analysis was used to identify phytoplankton pigments in an ethanol extract of Porphyridium purpureum (Pp) devoid of phycobiliproteins. In a first step, 22 standard pigments were analyzed by UPLC-MSE to build a database including retention time and accurate masses of parent and fragment ions. Using this database, seven pigments or derivatives previously reported in Pp were unequivocally identified: beta,beta-carotene, chlorophyll a, zeaxanthin, chlorophyllide a, pheophorbide a, pheophytin a, and cryptoxanthin. Minor amounts of Divinyl chlorophyll a, a chemotaxonomic pigment marker for prochlorophytes, were also unequivocally identified using the database. Additional analysis of ionization and fragmentation patterns... |
Tipo: Text |
Palavras-chave: Carotenoid; Chlorophyll; Dereplication; Divinyl chlorophyll a; Galactosyldiacylglycerol; Gracilamide; Mass spectrometry; MSE; Phytoplankton; Pigment; Porphyridium purpureum; UPLC. |
Ano: 2015 |
URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00269/37994/36069.pdf |
| |
|
|
|