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Action of a pancreatin and an Aspergillus oryzae protease on whey proteins: correlation among the methods of analysis of the enzymatic hydrolysates BABT
Morais,Harriman Aley; Silvestre,Marialice Pinto Coelho; Silveira,Josianne Nicácio; Silva,Ana Cristina Simões e; Silva,Viviane Dias Medeiros; Silva,Mauro Ramalho.
The objectives of this study were to hydrolyze whey proteins using a pancreatin and an Aspergillus oryzae protease; to evaluate the degree of hydrolysis (DH) and the peptide profile; and to establish the correlations among the analytical methods. Ten hydrolysates were prepared at different reaction times and the highest DH was obtained by the protein content method. Good correlations (r > 0.87) between the methods of formaldehyde and orthophthalaldehyde (OPA), formaldehyde and osmometry as well as osmometry and OPA were observed using pancreatin. Similar results were obtained between OPA and soluble protein content for the A. oryzae protease. The action of pancreatin produced the highest contents of di- and tripeptides (9.07, 7.12 and 6.46%) and the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Whey; Protein Hydrolysates; Degree of Hydrolysis; Peptides; Pancreatin; Aspergillus oryzae Protease.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000600014
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Avaliação do potencial antioxidante de proteínas do soro de leite concentradas por ultrafiltração e hidrolisadas por diferentes proteases comerciais. Repositório Alice
SOUZA, R. S. C. de; TONON, R. V.; STEPHAN, M. P.; SILVA, C. M.; PENTEADO, A. L.; CABRAL, L. M. C.; KUROZAWA, L. E..
Resumo: O objetivo do trabalho foi avaliar as atividades antioxidante e antimicrobiana de hidrolisados proteicos de soro de leite obtidos por diferentes proteases (Alcalase e Flavourzyme) e sua mistura (proporção 50:50). Previamente à hidrólise enzimática, o soro de leite foi concentrado por ultrafiltração com membranas cerâmicas tubulares. A reação enzimática foi realizada de acordo com o método pH-stat, sendo coletadas alíquotas com diferentes graus de hidrólise ( GH), ao longo de cada hidrólise proteica. Os hidrolisados foram analisados quanto a estimativa do teor de peptídeos, atividade antioxidante pelos métodos de captura do radical livre ABTS+ e do radical peroxila (Oxygen radical antioxidant capacity - ORAC), eletroforese e atividade...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Hidrólise enzimática; Grau de hidrólise; Capacidade antioxidante; Degree of hydrolysis; Soro de Leite; Proteína; Antioxidante; Proteína Hidrolisada; Peptídeo; Eletroforese; Peptides; Whey; Enzymatic hydrolysis; Antioxidant activity; Electrophoresis.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1115788
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Bebida láctea caprina com suco de uva potencialmente probiótica: viabilidade de cepas de Lactobacillus rhamnosus e aceitabilidade sensorial. Repositório Alice
BARCELOS, S. C. de; OLIVEIRA, I. C. S. de; EGITO, A. S. do; TEIXEIRA-SÁ, D.; SANTOS, K. M. O. dos..
Ojetivou-se desenvolver uma bebida láctea fermentada caprina adicionada de suco integral de uva, utilizando duas cepas de Lactobacillus rhamnosus, uma comercial e outra nativa, isolada a partir de queijos artesanais e selecionada em função de propriedades probióticas e tecnológicas .
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lactobacillus rhamnosus; Bebida láctea nativa; Alimento funcional; Probiótico; Suco de uva; Bebida fermentada; Tecnologia de alimento; Processamento de alimento; Leite de cabra; Bebida fermentada; Caprino; Produto derivado do leite; Soro de leite; Food technology; Goat milk; Health foods; Whey; Probiotics; Fermented foods.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1054577
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Beverages formulated with whey protein and added lutein Ciência Rural
Rocha,Juliana de Cássia Gomes; Mendonça,Adriana Corrêa; Viana,Kéllen Wanessa Coutinho; Maia,Mariza de Paiva; Carvalho,Antônio Fernandes de; Minim,Valéria Paula Rodrigues; Stringheta,Paulo César.
ABSTRACT: This study aimed to develop and characterize beverages formulated with whey protein and added lutein. Beverages formulated with 0.5 (F1), 2.0 (F2), 4.0 (F3) and 6.0% w/v (F4) whey protein were physicochemically and microbiologically characterized, and sensory evaluated. The physicochemical analyses indicated that the protein content significantly changed (P<0.05) the acidity values, soluble solids and the colorimetric coordinates, making possible to adjust mathematical models for all these variables. Microbiological analyses showed no significant contamination (P<0.05) during processing that would compromise drinks quality of the drinks. Carotenoid content and the antioxidant activity did not change significantly (p>0.05) with increased...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidant activity; Lutein; Proteins; Protein drink; Sensory acceptance; Whey.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000300752
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Cheese whey as a soil conditioner NWISRL
Robbins, Charles W.; Lehrsch, Gary A..
Tipo: Book Section Palavras-chave: Whey; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1998 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/807/1/957.pdf
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Cheese whey as an amendment to disturbed lands: Effects on soil hydraulic properties NWISRL
Lehrsch, Gary A.; Robbins, Charles W..
Please contact the NWISRL if you have a copy of this publication.
Tipo: Technical Bulletin Palavras-chave: Whey; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1994
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Cheese whey as an amendment to disturbed lands: Effects on soil hydraulic properties NWISRL
Lehrsch, Gary A.; Robbins, Charles W..
Tipo: Conference or Workshop Item Palavras-chave: Whey; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1994 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/910/1/836.pdf
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Cheese whey effects on surface soil hydraulic properties NWISRL
Lehrsch, G.A.; Robbins, C.W..
Tipo: Article Palavras-chave: Whey; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1996 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/672/1/923.pdf
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Chemical oxygen demand fate from cottage cheese (acid) whey applied to a sodic soil NWISRL
Jones, S.B.; Hansen, C.L.; Robbins, C.W..
Tipo: Article Palavras-chave: Whey; Chemistry; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1993 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/594/1/793.pdf
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Combining cottage cheese whey and straw reduces erosion while increasing infiltration in furrow irrigation NWISRL
Brown, M. J.; Robbins, C. W.; Freeborn, L. L..
Tipo: Article Palavras-chave: Sraw residue; Straw residue; Whey; Erosion; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1998 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/1259/1/963.pdf
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Cost-effective production of bacterial cellulose using acidic food industry by-products BJM
Revin,Victor; Liyaskina,Elena; Nazarkina,Maria; Bogatyreva,Alena; Shchankin,Mikhail.
Abstract To reduce the cost of obtaining bacterial cellulose, acidic by-products of the alcohol and dairy industries were used without any pretreatment or addition of other nitrogen sources. Studies have shown that the greatest accumulation of bacterial cellulose (6.19 g/L) occurs on wheat thin stillage for 3 days of cultivation under dynamic conditions, which is almost 3 times higher than on standard Hestrin and Schramm medium (2.14 g/L). The use of whey as a nutrient medium makes it possible to obtain 5.45 g/L bacterial cellulose under similar conditions of cultivation. It is established that the pH of the medium during the growth of Gluconacetobacter sucrofermentans B-11267 depends on the feedstock used and its initial value. By culturing the bacterium...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacterial cellulose; Stillage; Whey; Gluconacetobacter sucrofermentans.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000500151
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Cottage cheese (acid) whey effects on sodic soil aggregate stability NWISRL
Lehrsch, G.A.; Robbins, C.W.; Hansen, C.L..
Tipo: Article Palavras-chave: Whey; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1994 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/616/1/835.pdf
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Efeito do fornecimento de colostro caprino na transferência de imunidade passiva e no estresse de cordeiros. Repositório Alice
MELO, F. C. C. de..
Resumo: O presente trabalho teve como objetivo avaliar a influência do manejo de fornecimento de colostro de cabra na aquisição de imunidade passiva de cordeiros até o desmame, mediante a determinação da proteína total, albumina, globulina e gamaglutamiltransferase (GGT) como possíveis indicadores de transferência de imunidade passiva, bem como a dinâmica dos perfis bioquímicos de glicose, creatinina, uréia, cortisol. Foram utilizados 20 cordeiros, machos e fêmeas, com graus de sangue variados, nascidos de mães pluríparas, no qual 10 cordeiros receberam um fornecimento adicional de 10% do peso vivo de colostro caprino termizado, após o parto, dividido em quatro porções e 10 cordeiros permaneceram com a mãe e se alimentaram com colostro ad libitum. Os...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Caprino; Cabra; Cordeiro; Colostro; Imunoglobulina; Cortisol; Soro de leite; Proteína; Goats; Lambs; Colostrum; Hydrocortisone; Kids; Whey; Immunoglobulins; Proteins.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/997242
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Effect of modified cassava starch on the rheological and quality properties of a dairy beverage prepared with sweet whey Ciênc. Tecnol. Aliment.
IMBACHÍ-NARVÁEZ,Paola Catalina; SEPÚLVEDA-VALENCIA,José Uriel; RODRÍGUEZ-SANDOVAL,Eduardo.
Abstract The effect of sweet whey and octenyl succinic anhydride (OSA)-modified cassava starch on the quality and rheological properties of fermented dairy beverages was evaluated. Sweet whey (45-65%) and OSA-modified cassava starch (0.8-1.2%) were added to determine an optimal fermented dairy beverage with the highest viscosity and the lowest syneresis possible. The optimal fermented dairy beverage corresponded to the addition of 40.9% sweet whey and 1.13% OSA-modified cassava starch with respect to the milk and sweet whey mixture. Moreover, the rheological and quality properties of the optimal fermented dairy beverage were compared to a commercial beverage (control) during 22 days of storage. No significant differences were found in soluble solids,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermented dairy beverage; Whey; Modified cassava starch; Rheology.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000100134
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Effects of acidic cottage cheese whey on chemical and physical properties of a sodic soil NWISRL
Robbins, C.W.; Lehrsch, G.A..
Tipo: Article Palavras-chave: Whey; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1992 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/571/1/763.pdf
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Elaboração de bebida láctea caprina sabor uva fermentada com L. rhamnosus. Repositório Alice
OLIVEIRA, I. C. S. de; BARCELOS, S. C. de; SANTOS, K. M. O. dos..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Alimentos funcionais; Probiótico; Lactobacillus rhamnosus LR32; Bebida fermentada; Suco de uva; Bebida láctea nativa; Caprino; Leite de cabra; Processamento de alimento; Produto derivado do leite; Tecnologia de alimento; Soro de leite; Fermented foods; Goat milk; Health foods; Food technology; Whey; Probiotics.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/980404
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Elaboration, evaluation of nutritional information and physical-chemical stability of dairy fermented drink with caja-mango pulp Ciência Rural
Souza,Handray Fernandes de; Borges,Lara Aguiar; Lopes,João Pedro Antunes; Carvalho,Bruna Mara Aparecida de; Santos,Sérgio Henrique Sousa; Almeida,Anna Christina de; Lima,William James Nogueira; Brandi,Igor Viana.
ABSTRACT: Whey is a by-product of the dairy industry of great importance due to its high nutritional value, and can be used for the manufacture of fermented dairy drinks which, combined with fruit, increase the nutritional value and add characteristic flavors. Therefore, a fermented dairy beverage with caja-mango pulp (Spondias dulcis) was elaborated and its nutritional information as well as the physical-chemical stability were evaluated during storage. The results showed that the nutritional information met the requirements stipulated by the Brazilian legislation. The physical-chemical stability of the dairy fermented drink in terms of pH, acidity, syneresis and sedimentation was influenced by the storage time, possibly associated with uncontrolled...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Whey; Dairy industry; Nutritional value; Spondias dulcis..
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000100753
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Electrophoretic analisys to detect and quantify additional whey in milk and dairy beverages Ciênc. Tecnol. Aliment.
SOUZA,Elizabeth Maria Talá de; ARRUDA,Sandra Fernandes; BRANDÃO,Patrícia Oliveira; SIQUEIRA,Egle Machado de Almeida.
Polyacrylamide gel electrophoresis, SDS-PAGE system, was adjusted to detect the presence of additional whey in dairy beverages distributed in a Brazilian Government School Meals Program. Aqueous solutions of samples in 8 M urea were submitted to a polyacrylamide gel gradient (10% to 18%). Gel scans from electrophoresis patterns of previously adulterated milk samples showed that caseins peak areas decreased while peak areas of beta -lactoglobulin plus alpha -lactalbumin increased as the percentage of raw milk powder replaced by whey powder increased. The relative densitometer areas of caseins or beta -lactoglobulin plus alpha -lactalbumin plotted against the percentage of whey added to the raw milk showed a linear correlation coefficient square higher than...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milk; Whey; Proteins; Casein; Adulteration.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612000000300007
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Extractable Potassium and Soluble Calcium, Magnesium, Sodium, and Potassium in Two-Whey-Treated Calcareous Soils NWISRL
Robbins, C.W.; Hansen, C.L.; Roginske, M.F.; Sorensen, D.L..
Tipo: Article Palavras-chave: Whey; Calcareous soil; Potassium; Mass Import - autoclassified (may be erroneous).
Ano: 1996 URL: http://eprints.nwisrl.ars.usda.gov/665/1/910.pdf
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Hydrolysis of whey lactose by immobilized β-Galactosidase BABT
Mariotti,Marcela Panaro; Yamanaka,Hideko; Araujo,Angela Regina; Trevisan,Henrique Celso.
Hydrolysis of whey lactose to glucose and galactose by immobilized galactosidase comes as an alternative to enlarge the possibilities of commercial use of this feedstock. To be applied at industrial scale, the process should be performed continuously .This work aimed to study the hydrolysis of whey lactose by an immobilized enzyme reactor. b-Galactosidase from Aspergillus oryzae was immobilized on silica and activity and stability were evaluated. The best immobilization results were attained by using glutaraldehyde as support's activator and enzyme stabilizer. The optimized enzyme proportion for immobilization was 15-20 mg g-1 of support. Treatments of whey were performed (microfiltration, thermal treatment and ultrafiltration), seeking the elimination of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Β-galactosidase; Immobilization; Lactase; Whey; Lactose; Hydrolysis.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000600019
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